Pratite nas

Svaka moralna Vlada bi nakon ovakvih događaja odmah podnijela neopozivu ostavku

Objavljeno

na

Bez vaših potpisa za referendum Hrvatska bi nepovratno kliznula u ponore beznađa. Počeli smo bitne promjene, nastavimo zajedničkim naporom, poručili su predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) zahvaljujući hrvatskom narodu, svakom pojedinačnom volonteru na prikupljanju potpisa za referendum, članovima svih braniteljskih udruga, te posebno pripadnicima manjina koji Hrvatsku zaista doživljavaju svojom Domovinom.

Tiskovna konferencija Stožera za obranu hrvatskog VukovaraTvrde kako je odluka Ustavnog suda politička te da je samo narod suveren, uz objašnjenje kako je Ustavni sud potvrdio sve jasne i nepobitne činjenice na koje SOHV ukazuje već godinu i pol dana.

To se, prije svega, odnosi na članak 8. UZPNM, jer je “Ustavni sud potvrdio stav SOHV-a i jasno obrazložio kako se ima čitati članak 8. UZPNM, poštivajući i potrebe većinskog naroda i manjina te naglašavajući posljedice velikosrpske agresije u devedesetim (toč. 32. st.1. odluke)”, navodi se u priopćenju.

Ustavni sud je potvrdio stavove SOHV te jasno ukazao kako postoje dva prava nacionalnih manjina koja se moraju primjeniti na cijelom području lokalne samouprave i ne mogu se izuzeti ili smanjivati, a to su pravo pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom u postupcima pred tijelima državne uprave prvog stupnja, pred ustrojstvenim jedinicama središnjih tijela državne uprave koja postupaju u prvom stupnju, pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a koji su ovlašteni postupati na području općine ili grada koji su u ravnopravnu službenu uporabu uveli manjinski jezik i pismo (članak 5. točka 3. ZUJiPNM-a), i pravo pripadnika nacionalnih manjina na dobivanje javnih isprava i na jeziku i pismu nacionalne manjine (članak 9. točka 1. i članak 18. stavak 1. točka 1. ZUJiPNM-a).

“Sva ostala prava mogu se ograničiti, ne primijeniti, izuzeti ili primjeniti mjestimično”, stoji u priopćenju te dodaju kako odluka suda potvrđuje da je sadašnji ZPNM dovoljan okvir za razumne.

Pojasnili su kako SOHV godinu i pol dana traži od Predsjednika RH, Vlade RH, Sabora RH stručnu i javnu raspravu o prijeporima. “Proglašavani smo barbarima i neukima. Ljude su učinili invalidima. Zar je trebalo čekati Odluku Ustavnog suda?”, pitaju predstavnici Stožera.

Ističu kako je upravo SOHV nebrojeno puta ukazao da prisilom i nasiljem ministarstva i Vlada RH krše i pogrešno tumače svoju nadležnost u primjeni ZoSUJiPNM, te da je Ustavni sud je Vladi RH naložio izmjenu Zakona i pronalaženje prikladnih mehnizama u primjeni.

Napominju kako je Ustavni sud naložio Vladi RH da ne primjenjuje ZoSUJiPNM do izmjena zakona po načelima Odluke US, te da Ustavni sud još jednom naglašava neutemeljenost represije i prisile samom duhu zakona na što smo u više navrata upozoravali.

“Povećanje praga na 50% nije protuustavno i nije razlog odbijanja referendumskog prijedloga: Ustavni sud RH, jasno potvrđuje politički karakter Odluke priznanjem ovih činjenica”, priopćili su iz Stožera.

Objasnili su i kako je dopunski glas nacionalnih manjina privremenog karaktera i kako je SOHV u tri navrata ukazao na potrebu javne i stručne rasprave svih sastavnica društva u kvalitetnoj izmjeni manjinskog zakonodavstva.

U priopćenju se navodi kako je učinjen moratorij na hrvatsku povijest prešutnim ignoriranjem zakona: Ustavni sud je provjerio argumente SOHV, utvrdio činjenično stanje i ukazao na prešutno stanje korištenja sive zone zakona. Moratorij na učenje suvremene hrvatske povijesti je trebao prestati davne 2003.

“Moratorij vojne obveze srpskim mladićima – znak dobre volje većinskog naroda, Ustavni sud potvrđuje navode SOHV i naglašava da je moratorij unatoč formalnom isteku produžen odlukom ministra obrane 15.siječnja 2000. na još godinu dana”, kazali su predstavnici Stožera.

Slijedom navedenih činjenica sugeriraju ministru uprave Arsenu Bauku da po Odluci Ustavnog suda i najavi predsjednika Stožera Tomislava Josića, osobno u Vukovaru skine postavljene dvojezične/dvopisane ploče te tako konačno osigura konstruktivne uvjete za život Vukovaraca i novi dijalog na načelima dobre volje.

“Bilo bi pravedno da mu asistira premijer Milanović”, smatraju u Stožeru.

Dodaju kako se i predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, predsjednik Sabora RH, ministar uprave RH imaju obvezu duboko ispričati svima koje su represijom i prisilomu ovom slučaju povrijedili, onima koje su učinili invalidima osigurati odštetu, rehabilitirati nepravedno i protuzakonito otpuštene i prekinuti sudske sporove po ovoj temi.

Zaključuju kako bi svaka moralna Vlada nakon ovakvih činjenica i događaja odmah podnijela neopozivu ostavku.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari