Connect with us

Lifestyle

Sve dobrobiti ljeta

Objavljeno

on

Ne samo da smo za ljetnih dana psihički u odličnoj formi nego i naše tijelo može itekako profitirati od prednosti ljeta – pod uvjetom da se pridržavamo nekih pravila

[ad id=”68099″]

Svi koji se bore s prištićima sigurno su već i sami mogli primijetiti da se ljeti izgled kože popravlja i da ten postaje lijep i blistav. Sunčeva svjetlost, međutim, ne samo da ozdravlja akne nego i ublažava neurodermitis, budući da UV zrake slabe određene stanice epiderme, koje su odgovorne za pretjerane reakcije imunosnog sustava. Oprez je ipak potreban: pojačano znojenje, naime, može nadražiti osjetljivu kožu.

Sunčev vitamin D jača kosti

Kao posljedica duljeg pomanjkanja vitamina D javljaju se problemi s kostima. Ta je vitalna tvar, naime, nužno potrebna da bi se kalcij, mineral koji kostima daje čvrstoću, apsorbirao iz crijeva, krvotokom
prenio do kostiju i tamo uskladištio. Dobra opskrbljenost vitaminom D djeluje preventivno protiv razvoja tumorskih stanica i raka dojke.

Sunce aktivira unutarnji obrambeni štit

Američki znanstvenici su na temelju jedne dugoročne studije zaključili da osobe rođene ljeti imaju bolji imunitet i rjeđe obolijevaju od bolesti dišnih puteva. To, međutim, nikako ne znači da i svi drugi neće profitirati od sunčevih UVB-zraka, koje mobiliziraju bijela krvna zrnca i naš imunosni sustav čine snažnijim i spremnijim za borbu protiv uzročnika bolesti.

Želja za namirnicama koje pridonose vitkosti

Kolači, pečenje, njoki? Baš i ne! Ljeti ćemo radije posegnuti za ledeno-hladnom lubenicom, šarenim salatama, lososom pečenim na žaru i voćnim sladoledom. S obzirom na to da nam odgovara laganija hrana, automatski i unosimo manje kalorija nego zimi. Osim toga, većina ljudi za nesnosnih vrućina ionako nema snažan apetit. To se pozitivno odražava na figuru. Pritom je važno voditi računa o tome da, usprkos smanjenom unosu hrane, pijemo dovoljno tekućine. Kao posljedica nedostatka tekućine u tijelu javljaju se problemi s krvožilnim sustavom. Kod prvih znakova, kao što je, primjerice, vrtoglavica, potrebno je odmah na zatiljak i zapešća staviti hladne obloge i popiti čašu vode. To će vam
ubrzo pomoći!

Povišeni krvni tlak često pada

Dobre vijesti za osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka: s rastom temperatura krvni tlak pada. Riječ je o posljedici širenja krvnih žila, do kojeg dolazi pod utjecajem topline, a znanstvenici pretpostavljaju da određenu ulogu imaju i UVA zrake, koje pospješuju oslobađanje dušikova monoksida iz kože. Bilo da ste na godišnjem odmoru na plaži ili kod kuće na balkonu, dobro je znati da izlažući se suncu istovremeno štitite svoje srce. Važno je, međutim, čuvati se od pretjeranog zagrijavanja. Tijekom dana često popijte čašu vode ili stavite šešir kako biste se zaštitili od sunčanice.

Manji rizik od infarkta

Iako se to na prvi pogled ne bi reklo, znanstveno je dokazano da od srčanog infarkta ili moždanog udara više ljudi umre zimi nego ljeti. Zašto? Liječnici objašnjenje pronalaze u činjenici da UV zrake snižavaju krvni tlak i tako štite srce i krvožilni sustav. Učinak sunčevih zraka se u tom pogledu gotovo može usporediti s onim koji imaju lijekovi. Koliko je točno sunca potrebno kako bismo se najbolje zaštitili od srčanog ili moždanog udara, trebale bi pokazati daljnje studije. Ipak, srčani problemi koji se povezuju s ljetom više su posljedica nedostatka tekućine u tijelu i naglih promjena temperature nego utjecaja sunca.

Podrška malim sivim stanicama

Ne kažemo tek tako ‘Upalila mi se lampica!’ kad se nečega sjetimo. Sunčeve zrake, naime, pomažu rađanju dobrih ideja u mozgu jer je protok živčanih impulsa brži. Nemojte zaboraviti ni to da se sunce pozitivno odražava na pamćenje i sposobnost koncentracije. Upravo vam je palo na pamet da učite na otvorenom? To svakako vrijedi odmah isprobati! Da vam se pritom ne bi zavrtjelo u glavi, ipak odaberite neko mjesto u sjeni.

Raspoloženje nam je na vrhuncu

Djelovanje sunčeve svjetlosti na raspoloženje je jednostavno zapanjujuće: tek što na koži osjetimo grijanje sunčevih zraka, postajemo vedriji i bolje volje. Gotovo kao da se na taj način uključuje prekidač za dobro raspoloženje. Za taj fenomen postoji i objašnjenje: kada dani ljeti postanu duži, naše tijelo izlučuje više serotonina – hormona koji u nama izaziva osjećaj sreće, potiče nas na aktivnost i poboljšava učinkovitost. Organizam osim toga izlučuje i povećanu količinu endorfina, koji umanjuje negativne osjećaje i tmurno raspoloženje pa samim time djeluje poput
antidepresiva.

Vrijeme je za akciju

Mješavina hormona sreće sastavljena od serotonina i endorfina aktivira u nama neslućenu snagu te pobuđuje želju za seksom, kretanjem i brojnim drugim korisnim aktivnostima. Za takvo je dobro raspoloženje ponajprije zaslužno ultraljubičasto zračenje sunčeve svjetlosti. Ono, naime, potiče metabolizam i ispunjava nas energijom pa postajemo aktivniji, čime unapređujemo svoje zdravlje. Riječ je o pravom ‘blaženom krugu’.!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari