Pratite nas

Kronika

Sve manje djece u BiH, majke ostaju bez prava kad rode

Objavljeno

na

Majka-i-bebaOd 2009. godine BiH konstantno bilježi negativan iznos prirodnog prirasta, broj umrlih je veći od broja rođenih

Prema izvješću organizacije „Human life“ iz 2011., samo su dvije zemlje u Europi iznad razine reprodukcije – to su Malta i Albanija. Među zemljama koje se suočavaju s konstantnim padom nataliteta spada BiH. Taj problem je evidentan u posljednjih dvadesetak godina. Posljednjih nekoliko godina broj umrlih u zemlji premašio je broj rođenih. Statistike govore da se, pored sve manjeg broja rođenih, smanjuje i broj sklopljenih brakova, dok broj razvoda raste. Prema demografskim procjenama, do 2050. godine stanovništvo BiH će se smanjiti za 20 posto, ili za 740 tisuća manje. Većina demografa i statističara, kao i sociologa, uzroke u niskom natalitetu vide u teškoj ekonomskoj situaciji, socijalnoj nesigurnosti i pojačanoj migraciji.

Prava rodilja ugrožena

Podsjetimo, prema podacima državne Agencije za statistiku, u 1996. godini u BiH rođeno je oko 46.500 beba. U 2013. godini registrirano je 30.600 novorođenih. Statističari, točnije demografi, naglašavaju da se situacija posebno pogoršala u posljednjih pet godina. Naime, od 2009. godine BiH konstantno bilježi negativan iznos prirodnog prirasta, što će reći da je broj umrlih veći od broja rođenih. U 2009. godini taj minus iznosio je 354 osoba, a podaci za 2013. govore da je taj godišnji minus po osnovi prirodnog prirasta iznosio 4978 osoba. Na nizak natalitet u BiH velikim dijelom utječe i neuređeni sustav raspodjele rodiljskih naknada. To je posebno izraženo u Federaciji BiH gdje su prava rodilja različita od županije do županije. Ispada da samo rodilje koje su zaposlene u javnom sektoru, bilo da su to proračunske ili izvan proračunske organizacije, primjerice zdravstvo i obrazovanje, imaju solidnu rodiljsku naknadu.

Nije stvoren ambijent

Zanimljivim se čini i podatak da mnogi parovi djecu dobivaju izvan BiH. Upravo zbog niske socijalne sigurnosti i diskriminacije rodilja, velik broj mladih bračnih parova djecu dobiva izvan granica BiH, prije svega u Hrvatskoj i Srbiji – što zbog nepovoljne poticajne klime za mlade obitelji u BiH, što zbog činjenice da se u susjednim zemljama mogu ostvariti neke pogodnosti kojih u BiH nema. Drugim riječima BiH još uvijek nije stvorila ambijent da se trend smanjenja nataliteta zaustavi. Dakako, u ovaj problem bi se trebale uključiti i državne institucije. Za pojedine sociologe uzroke višegodišnjeg pada stope nataliteta u BiH osim ekonomskog vide i u emancipaciji žena i trenda malobrojne obitelji. Naime, sve više žena i muškaraca stupa u zajednicu bez službenog njenog ograničenja i, naravno, takve zajednice su po svojoj prirodi malobrojne, rodi se ili jedno dijete ili nijedno. S druge strane, emancipacija žena utječe na to da mnoge žene postaju majke bez toga da su službeno u braku. No, to nije specifičnost BiH, riječ je o trendu koji bilježe i mnogo razvijenije zemlje.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari