Pratite nas

Komentar

Sve nervozniji Ivo Josipović poseže za policijskim metodama

Objavljeno

na

Slučaj privođenja četvoro mladih Splićana koji su plakatima izražavali nezadovoljstvo s politikom predsjednika Republike Ive Josipovića pokazao je da je predsjednik Republike, koristeći protuzakonito svoju političku moć, počeo u ovoj izbornoj kampanji pribjegavati čak i policijskim metodama da se uguši svaki pokušaj javnog ukazivanja na njegovu promašenu politiku. Najveća je sramota vodećih hrvatskih medija da o tome uporno šute, čime praktički postaju suučesnici u poticanju klime za policijsko uplitanje u izbornu kampanju sadašnjeg predsjednika, kako bi se suzbio svaki pokušaj raskrinkavanja njegovog promašenog petogodišnjeg mandata.

poganacSkandalozno je i tragično da sveučilišnog profesora pravne struke Ivu Josipovića treba podsjetiti na članak 38. Ustava Republike Hrvatske koji glasi: „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli“. Kao predsjednik Republike on dakle mora garantirati poštovanje Ustava kao najvišeg pravnog dokumenta države kojoj je na čelu. Ali on to ne čini nego koristeći svcoju moć unajmljuje policiju da djeluje po njegovoj naredbi. Ponašanje splitske policije je još skandaloznije, jer ona sama koja bi trebala štititi Ustav na najgrublji način njega krši. Štoviše četvorici mladih Splićana zapriječeno je da će ići u zatvor (?!), ako ne kažu tko je organizator njihove samostalne akcije. Po ocjeni policije, oni su vrijeđali “instituciju predsjednika” Ivu Josipovića time što su lijepili plakate protiv njegove kandidature u kojima podsjećaju na njegove afere i izjave. Akciju lijepljenja plakata provela je neformalna grupa “Mladi za Hrvatsku”. Ona nije registrirana kao udruga, spontano su se okupili preko društvenih mreža. a akciju lijepljenja plakata su proveli i u drugim mjestima u Hrvatskoj, ali su uhićenja provedena samo u Splitu.

Dvojica privedenih u Splitu, braća J.M. i J.M, pušteni su nakon što su priznali krivnju. Naravno, sve bez prisustva odvjetnika. Drugo dvoje, D.D. i K.V, dobili su nalog da se hitno jave na policiju, što su i uradili. Odvjetnika, naravno, nisu dobili. Troje je “priznalo krivnju”, i prekršajno kažnjeno, dok je K.V. to odbila, pa je sudac odgodio donošenje presude. Troje od četvero su studenti, jedan je zaposlen.

Privedena K.V. izjavila je portalu Dnevno.hr: “Akcijom plakatiranja željela sam izraziti mirnim putem svoje neslaganje s aktualnom politikom, posebno politikom predsjedničkog kandidata i aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Sadržaj plakata je provjeriv, radi se o reakcijama na mnoge javne izjave i nastupe dotičnog kojima javno, kroz medije, institucije i raznorazne “obljetnice” promovira ideologije i stavove osuđene na europskoj razini, a koje bitno štete razvoju i općem dobru RH. Među ostalim se tu može spomenuti promocija petokrake kao simbola ljubavi, veličanje i zaštita ideologije bivšeg komunističkog sustava i njegovih vođa i slično.

Plakati kroz stihove jednog od hrvatskih velikana, A. G. Matoša, kreativno izražavaju neslaganje s postojećim kretanjima i zazivanjem duhova prošlosti, te se nikako ne radi o nasilju prema javnim površinama budući smo bili jako pažljivi i plakate lijepili selotejp trakom umjesto tekućinama koje se inače koriste u te svrhe. Što se tiče vrijeđanja samog predsjednika ili “institucije” predsjednika, kako tvrdi policija, također ističem kako nije riječ o uvredama, tek o korištenju tvrdnji i stavova samog aktualnog predsjednika, pa iz toga proizlazi da je u tom slučaju predsjednik taj koji svojim izjavama vrijeđa instituciju predsjednika, odnosno funkciju koju vrši. Nepojmljivo mi je da se male obične ljude, studente na ovakav način procesuira dok se ugled mnogih državnih ustanova ozbiljno narušava pod kapom njihovih rukovoditelja – među ostalim navela bih primjer riječkog intendanta koji počesto koristi pročelje HNK u Rijeci za ispoljavanje jugoslavenštine, dok pritom javno izriče kako su Hrvati “izmišljena nacija”. Sve u svemu, preuzimam odgovornost, jer sam pozvala mlade i podijelila plakate, ali ne smatram se krivom zbog tog čina s obzirom da je proveden nenasilnim sredstvima i ne uključuje poziv na nasilje, niti mogu izraziti žaljenje zbog istog.”

Ovim činom, iza kojega nesumnjivo stoji sam predsjednik Republike, Hrvatska je uoči početka službene predsjedničke kampanje ušla u ozbiljnu političku krizu. Postavlja se temeljno pitanje, je li ova država zasnovana na zakonu ili na samovolji i diktatorskim ambicijama Ive Josipovića koji u proteklih pet godina nije učinio ništa da bi se država izvukla iz sveopće krize, a sad čak nudi novi Ustav koji bi mu dao veće ovlasti. Po onome za što su kažnjeni mladi Splićani Ivo Josipović bi prekršajno i kazneno trebao goniti i svoje protukandidate, ali se to ne će usuditi. Zato se ovim slučajem koristi stvaranjem psihoze straha da bi uplašio potencijalne birače. Ali na svu sreću u Hrvatskoj je, kako pokazuje ovaj slučaj, izrasla potpuno nova generacija kojoj je dosta takvih mentalnih komunista kakve predstavlja Ivo Josipović i njegova klika.

Evo na kraju stihova genijalnog A.G Matoša koji su i nakonm 100 godina i te kako aktualni u slučaju Ive Josipovića:

U šarmantnoj pozi
Moderni poganac
Najmio ga stranac
Da nam metne lanac.
Taj klatež što o
Pravdi blebeče
On za korist tuđu
laže, blebeče.

izvor:Pollitika.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari