Connect with us

Naši u svijetu

Sve veće tenzije između Londona i Madrida po pitanju suvereniteta Gibraltara: Britanija pred Gibraltar šalje ratne brodove

Objavljeno

-

[dropcap]U [/dropcap]vrijeme sve većih tenzija između Londona i Madrida po pitanju suvereniteta Gibraltara, Britanija na ovaj prostor šalje ratne brodove. Informacije govore kako će se u ponedjeljak prema Gibraltaru zaputiti nosač zrakoplova HMS Illustrious i dvije fregate. No, britansko ministarstvo obrane tvrdi kako je dolazak ratnih brodova pred Gibraltar već ranije planiran te kako nema veze s aktualnim tenzijama.

Britanski nosač zrakoplova HMS IllustriousTenzije su počele prošlog mjeseca kada su vlasti u Gibraltaru počele graditi umjetni greben ističući kako će time smanjiti španjolske intruzije za koje tvrde da im izlovljavaju ribu. Španjolska je odgovorila na način da su drastično povećali kontrolu ulaza u Gibraltar preko španjolskog teritorija, zbog čega su se desili višesatni prometni zastoji, te su najavili naplatu ulaza i izlaza od 50 eura. Podsjetimo, Španjolska ne priznaje britansku vlast nad Gibraltarom te ističu kako taj – ekonomski i strateški izuzetno važan – prostor pripada njima.

Gibraltar na lokalnoj karti”Gibraltar je strateška baza za britansku obranu te zbog toga britanski ratni brodovi posjećuju ovaj prostor regularno u misijama”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane. S druge strane, dolazak ratnih brodova najavljen je svega dva nakon nakon što je glavni ministar Gibraltara, Fabian Picardo, zatražio da se dovedu britanski ratni brodovi kako bi se spriječili “španjolski upadi u teritorijalne vode Gibraltara”. U jučerašnjem razgovoru za britanski The Telegraph Picardo je istaknuo kako je Gibraltar “oduševljen” dolaskom britanske kraljevske mornarice.

Oglasio se i službeni Madrid, španjolski premijer Mariano Rajoy ističe kako se nada što bržem pokretanju dijaloga između Španjolske i Britanije po pitanju Gibraltara, no, navodi kako će u međuvremenu Španjolska “nastaviti s mjerama koje imaju za cilj obranu španjolskih interesa”.

Zanimljivo je primijetiti kako je list The Telegraph na svojim internet stranicam postavio anketu za čitatelje s pitanjem: “Pripada li Gibraltar Britaniji ili Španjolskoj?”. Svega 7,68% odgovorilo je “Britaniji” dok 92,32% tvrdi kako pripada “Španjolskoj” – u vrijeme pisanja ovog teksta na anketi je glasalo 402,596 ljudi.

Anketa lista The Telegraph:

BBC prenosi kako su španjolske vlasti znatno povećale pregled vozila koja prelaze granicu, prošlog vikenda, zbog čega je došlo do znatnih zastoja u prometu. U intervjuu za španjolski list ABC ove nedjelje, španjolski ministar vanjskih poslova, Jose Manuel Garcia-Margallo, istaknuo je kako Španjolska razmatra naplaćivati ulazak i izlazak iz Gibraltara preko španjolske granice.

Garcia-Margallo je također dao nagovijestiti kako Španjolska priprema i druge mjere, uključujući i porezne istrage po pitanju nekretnina koje u Španjolskoj posjeduju stanovnici Gibraltara, kao i zatvaranje zračnog prostora ze letove prema Gibraltaru.

Na ove poteze žestoko je reagirao i glavni ministar Gibraltara, Fabian Picardo, istaknuvši u razgovoru za BBC: “Stvari o kojima priča gospodin Garcia-Margallo više podsjećaju na izjave Sjeverne Koreje nego na EU partnera. Već smo vidjeli ovakve komentare za vrijeme Francove vlasti 60-ih godina, no vjerujem kako smo se svi nadali da se ovakve politike više neće vraćati”.

Mnogi smatraju kako je španjolski stav rezultat izgradnje umjetnog grebena u blizini Gibraltara. Štoviše, Garcia-Margallo je istaknuo u razgovoru za španjolski list kako bi se novcem od prelaska granice “pomoglo ribarima koji su pogođeni uništenjem lovišta”.

Španjolska osporava britansku vlast nad Gibraltarom koji se nalazi na samom jugu Pirenejskog poluotoka. Britanija upravlja Gibraltarom od 1713. Gibraltar je dio tzv. “Britanskih prekomorskih teritorija”. Anglo-nizozemske snage zauzele su Gibraltar od Kraljevine Kastilije 1704. godine. Španjolska i dalje tvrdi kako ovaj teritorij pripada njima. No, stanovnici Gibraltara – njih oko 30,000 – izjasnili su se referendumima 1967. i kasnije 2002. da žele ostati pod kontrolom Britanije. Prema Ustavu iz 2006. Gibraltar upravlja sam sobom, izuzev pojedinih sfera kao što su obrane i vanjska politika koje se i dalje nalaze pod jurisdikcijom Britanije.

The Telegraph | BBC | Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari