Pratite nas

Politika

Sve više javnih neprijatelja Angele Merkel unutar njemačkih demokršćana

Objavljeno

na

reuters

Angela Merkel, prva njemačka dama u zadnjih 15 godina uživa ogromno povjerenje političkih pristalica njemačkih demokršćana i slovi za prvu ženu u Njemačkoj koja je uspjela spojiti nespojivo i u krug svojih partnera na političkoj sceni, usudimo se reći, politički najutjecajnije zemlje u sastavu EU, uključiti one koji nikada nisu tamo naginjali i tako zadržati vlast. No, mnogobrojnim članovima njezine stranke CDU ne sviđa se novi smjer politike koju vodi njemačka “čelična dama”.  Nezina sadašnja politika prema mnogim članovima najjače političke grupacije u Njemačkoj skreće s pravoga puta i sve je više “liberalnija”, što njima ne odgovara.

Naime, nisu samo Hrvati ogorčeni određenim zakonskim  obvezujućim rješenjima koja svoja uporišta imaju u europskoj administraciji i zakonodavstvu. I u Njemačkoj sve više možemo čuti o nezadovoljstvu tradicionalnih Nijemaca kada su u pitanju tradicionalne vrijednosti, kao što je obitelj ili pitanje braka. Tradicionalni Nijemci smatraju da su brak i obitelj zasnovane na zajednici muškarca i žene. Oni smatraju da je obitelj zajednica muškarca, žene i djece. Oni zamjeraju Merkelici, što u svojoj politici prema EU to jasno ne govori, nego njemačka politika prema ovim pitanjima nije više tako jasna kao što je nekad bila.

Mnogobrojni njemački mediji u zadnje vrijeme pišu da njemačka kancelarka više nije onakva kakva je bila i da njena politika više nije principijelna , a posljedicu za takvo nešto vide  u činjenici da je potpora Angeli Merkel u narodu strašno pala. Kada je izabrana za kancelarku na početku svojega trećega mandata njemačka je prva dama imala potporu veću od 75 %. No, danas je to puno manje.

Upravo je politika prema vrijednostima kao što je obitelj poljuljala povjerenje tradicionalnih Nijemaca u Angelu i njezinu dobru vjeru da sačuva vrijednosti kakve Nijemci tradicionalno podržavaju. Naravno, da se Merkel nije “ogriješila” samo o obitelj. Problem je u činjenici da i njezina politika prema Domovini, a Nijemcima je to pitanje od izuzetne važnosti, polako skrenula ulijevo. Konkretno se to vidi na pitanjima vojnoga roka, ali i ukidanja dvojnog državljanstva.

Neki su političari CDU, predvođeni Thomasom Stroblom i Alexandrom Mitschom, na stranačkim sastancima pokušali kancelarki pojasniti da je važno hitno vraćanje politike ove stranke na put socijalnog, liberalnog i konzervativnog smjera. Neki njemački mediji tvrde da  “čelična dama” nije ni “trepnula” na ove savjete te da smatra kako je na dobrom putu.

Do zaoštravanja situacije unutar vladajuće njemačke stranke posebno je došlo kada je u pitanju migrantska politika, jer brojni političari ove stranke smatraju da islam nije nešto što pripada Njemačkoj, a smatraju da gospođa Merkel prema tom pitanju ima jako popustljiv pristup i stav, a što bi moglo, prema njima, dovesti u pitanje izvorno njemačko društvo.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Stier: Jača utjecaj Rusije i Turske u BiH

Objavljeno

na

Objavio

O važnosti izbora za BiH te o budućnosti zemlje nakon njih, u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvogovorili su bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i Davor Ivo Stier te međunarodna stručnjakinja za izbore Aleksandra Kuratko Pani.

Što se tiče kampanje za izbore u BiH nadate se najboljem, a situacija je vrlo teška i napeta. Pritisci sa svih strana su veliki. Jugoistočna Europa, a BiH pogotovo su arena međunarodnog nadmetanja nekih puno većih aktera nego što su sami sudionici izbora u BiH. To se vidi iz međunarodne prisutnosti i iz razine napetosti. Izbori su i inače, ne samo u BiH, postali nasilniji, kampanje su grublje i žešće, nego prije 10 godina, rekla je u emisiji Hrvatskog radija u Mreži prvog bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Potencirano je nezadovoljstvom pravilima i politizacijom pravila, a onda možda i međunarodnim prisustvom i korištenjem BiH kao područja međunarodnog sukoba, smatra Pusić.

Jasno je da se zadnjih godina jača utjecaj Rusije i Turske u BiH. To su svi uočili pa je i EU počela otvorenije o tome govoriti. Što se tiče incidenata primjerice imali smo slučaj na izborima u Stocu gdje se htjelo se inscenirati određene incidente, a sada je to i na ovim općim izborima.

Dva su elementa ovih izbora. Jedan je mogućnost je institucionalne odnosno ustavne krize – ide se na izbore, a nema novog izbornog zakona. Čak je i sud ukinuo jedan dio izbornog zakona, naložio donošenje novog zakona, no to se nije dogodilo. Može doći do institucionalne krize jer se neće moći konstituirati Dom naroda, rekao je bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Druga dimenzija izbora važna je s političkog aspekta – novi pokušaj politike koja se predstavlja kao građanska, a u funkciji je centralizma ili unitarizma. to se vidi oko izbora hrvatskog člana predsjedništva. Izglede za pobjedu ima Željko Komšić koji računa na bošnjačke glasove, a ne na hrvatske, da ga izabreru za hrvatskog člana. Kod takozvane građanske opcije u bošnjačkom korpusu se vidi fragmentacija.

SDA ima puno problema, puno je fragmentirana, Radončić se kandidira, i treći koji se kandidira, koji je možda malo u sjeni, Denis Bećirović koji je kandidat SDP-a, a ima veliku potporu vrlo utjecajnih krugova islamske zajednice, a opet bi se predstavio kao neka građanska opcija. Ako bi oni dobili i kod hrvatskog i kod bošnjačkog člana onda bi kompletirali neku poruku koju bi prikazali prema vani kao evo visdite imamo pomak prema Europi. A u biti iza te građanske opcije je stoji unitaristička, centralistička politika. Ustavnom krizom moglo bi se doći do eskalacije i imamo novi pokušaj građanske opcije za koju ćemo vidjeti hoće li ili neće uspjeti, rekao je Stier.

Kampanja u smislu nepravilnosti nije puno drugačija od prethodnih izbornih kampanja u BiH. No ona je puno drugačija nego izbori u okruženju jer tamo nepravilnosti u izbornoj kampanji budu adekvatno sankcionirane. Kad pogledamo nepravilnosti one nisu u BiH adekvatno sankcioniranie. Važno je napomenti da se na izborni dan održava šest vrsta izbora za različite nivoe vlasti i da su birački odbori sastavljeni isključivo od predstavnika stranaka.

Nakon što im se dodijele pozicije u biračkim odborima istima trguju odnosno iste prodaju ili zamjenjuju za mjesta u biračkim odobrima za mjesta u sredinama kojima je to njima interesantno. Ono što se događa da ti isti mahom stranački birački odbori na izborni dan u odsustvu bilo kakvih kontrola vrše manipulacije izbornih rezultata na samim biračkim mjestima, rekla je međunarodna stručnjakinja za izbore Aleksandra Kuratko Pani.

Po prvi puta će se objaviti imena i prezimena te stranačka pripadnost biračkih odbora da se spriječi ta trgovina i da se ne dopusti da jedna stranaka ima većinu u odborima. Također se uvode prozirne glasačke kutije kako bi se spriječilo da se u nju ubaci više glasačkih listića, rekla je Kuratko Pani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

ĆOSIĆ: Priča o ukidanju županija je jeftini pokušaj političke podvale

Objavljeno

na

Objavio

U petak su nastavljene predizborne tribine HDZ BiH u organizaciju Gradskog odbora Široki Brijeg u temeljnim ograncima Biograci i Ljuti Dolac.

Na tribinama su govorili Miro Kraljević, gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Široki Brijeg, Zdenko Ćosić, nositelj liste za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke, Predrag Kožul, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Dario Knezović, kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, kao i Ivan Damjanović, kandidat za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke i ujedno domaćin predizbornog skupa u Ljutom Docu gdje se tražila stolica više.

Gradonačelnik Miro Kraljević se dotaknuo problema lokalne infrastrukture kao i nastavka ulaganja u poboljšanje iste. „Spremni smo u potpunosti preuzeti odgovornost“ poručio je Kraljević.

Aktualni predsjednik Vlade ŽZH i nositelj liste za Skupštinu ŽZH obratio je pozornost na stanje u Županije i planove za budućnost. Dotaknuo se i hrvatske političke scene gdje pojedini predlažu ukidanje županija i poručio: „Priča o ukidanju županija je jeftini pokušaj političke podvale, a sve kako bi se stvorila unitaristička država u kojoj će vladati pravila građanske države koju provodi velikobošnjačka politika“.

„Inzistirali smo na okupljanju svih hrvatskih snaga jer nam je to zajedništvo i konsenzus potreban kako bi osigurali svoja elementarna ustavna prava kao konstitutivan narod“, zaključio je dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić.

Predrag Kožul, aktualni zastupnik u Parlamentu BiH i nositelj liste za novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta BiH osvrnuo se političku situaciju i stalnu borbu za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda. „Mi imamo temeljna prava i slobode, ali imamo problem legitimnog predstavljanje kroz naše „osigurače“ a to su domovi naroda. Želimo birati svoje predstavnike, a to ćemo moći samo ukoliko se provede odluka Ustavnog suda. S obzirom na te okolnosti moramo učiniti ono što smo i dosad, da legitimno predstavljanje Hrvata izborimo sjajnom, uvjerljivom i blistavom pobjedom“, poručio je Kožul.

Kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Dario Knezović predstavio je kandidate za sve razine vlasti i još jednom pozvao sve da 7. listopada izađu na izbore i podrže liste HDZ BiH i HNS, kao i Dragana Čovića, kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, priopćeno je iz GO HDZ BiH Široki Brijeg. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari