Pratite nas

Događaji

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice spašavanja gladne djece

Objavljeno

na

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada “Didak” održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Skup su pozdravili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac Didak Buntić. Prema službenim podacima, u razdoblju između 1917. i 1919. zbrinuto je više od 17 tisuća djece.

Taj je pothvat pokazao, naglašavaju organizatori, zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisuća ispaćene i gladne djece iz Hercegovine, Bosne, Istre, Kvarnera, Rijeke, Dalmacije i Slovenskog primorja, zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema koji su ih ugostili i prehranili.

Na svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priznanje „Didak“ dodijeljeno je i predsjedniku Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreju Plenkoviću – i to za političko djelovanje.

Priznanja koja nose naziv prema fra Didaku Buntiću – hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu – dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i tvrtkama za njihov doprinos u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti i duhovnosti te u političkom djelovanju.

Organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator manifestacija „Didakovi dani“.

Primajući priznanje, predsjednik Plenković poručio je da mu je – zbog univerzalnih poruka i humanih djela fra Didaka Buntića – iskazana iznimna čast.

Nagrada je ujedno poticaj i meni i hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i BiH, ali i diljem Europe i svijeta.

Istaknuo je da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH strateško političko opredjeljenje njegove Vlade.

Zahvaljujem Provincijalatu hercegovačke franjevačke provincije i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na svemu što su kroz povijest činili i danas čine za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima.

Osim predsjednika Plenkovića, na svečanoj su akademiji bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te trojica ministara koji su članovi Središnjeg odbora naše stranke – graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Uslijed ratnih događaja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, 1917. pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi.

Prema službenim podacima, od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17.000 djece – od čega iz BiH njih 12.270. Taj pothvat, u kojem posebno mjesto zauzima fra Didak Buntić, s pravom se smatra jednim od najsvjetlijih događaja u prošlostoljetnoj povijesti hrvatskog naroda.

>>> Fra Didak Buntić najveći sin Hercegovine <<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari