Pratite nas

Događaji

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice spašavanja gladne djece

Objavljeno

na

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada “Didak” održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Skup su pozdravili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac Didak Buntić. Prema službenim podacima, u razdoblju između 1917. i 1919. zbrinuto je više od 17 tisuća djece.

Taj je pothvat pokazao, naglašavaju organizatori, zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisuća ispaćene i gladne djece iz Hercegovine, Bosne, Istre, Kvarnera, Rijeke, Dalmacije i Slovenskog primorja, zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema koji su ih ugostili i prehranili.

Na svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priznanje „Didak“ dodijeljeno je i predsjedniku Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreju Plenkoviću – i to za političko djelovanje.

Priznanja koja nose naziv prema fra Didaku Buntiću – hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu – dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i tvrtkama za njihov doprinos u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti i duhovnosti te u političkom djelovanju.

Organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator manifestacija „Didakovi dani“.

Primajući priznanje, predsjednik Plenković poručio je da mu je – zbog univerzalnih poruka i humanih djela fra Didaka Buntića – iskazana iznimna čast.

Nagrada je ujedno poticaj i meni i hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i BiH, ali i diljem Europe i svijeta.

Istaknuo je da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH strateško političko opredjeljenje njegove Vlade.

Zahvaljujem Provincijalatu hercegovačke franjevačke provincije i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na svemu što su kroz povijest činili i danas čine za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima.

Osim predsjednika Plenkovića, na svečanoj su akademiji bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te trojica ministara koji su članovi Središnjeg odbora naše stranke – graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Uslijed ratnih događaja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, 1917. pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi.

Prema službenim podacima, od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17.000 djece – od čega iz BiH njih 12.270. Taj pothvat, u kojem posebno mjesto zauzima fra Didak Buntić, s pravom se smatra jednim od najsvjetlijih događaja u prošlostoljetnoj povijesti hrvatskog naroda.

>>> Fra Didak Buntić najveći sin Hercegovine <<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

50 obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 13. listopada 2019. godine svečanom svetom Misom, koju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, u Buhovu, kod Širokog Brijega će se obilježiti 50. obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu.

Istoga dana bit će svečano otvoren i vodovod Buhovo, koji će otvoriti predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić. Nakon svečanog čina otvaranja vodovoda slijedi prigodni domjenak te bogat kulturno-zabavni program na mjesnom igralištu u Buhovu.

Župa Buhovo osnovana je 1969. godine, a nastala je odcjepljenjem od župe Rasno. Župna kuća izgrađena je 1970. godine a izgradnja župne crkve započela je 1971. Crkva s vjeronaučnom dvoranom izgrađena je za nešto više od godinu dana. Nacrt za crkvu izradio je ing. D. Antolković iz Slavonskog Broda.

Crkva je blagoslovljena 30. kolovoza 1972. godine. 1973. godine izgrađen je zvonik visok 20 metara, a 1999. godine je temeljito obnovljen i pokriven bakrenim krovom. Crkva ima oblik kružnog isječka s uvučenim svetištem. Crkva je ponovo pokrivena i preuređena u novije vrijeme (radovi završeni 2003.) Danas crkva, župna kuća i crkveni okoliš izgledaju kao botanički vrt. Popločan je i trg oko crkve, javlja Radio Široki Brijeg.

U razdoblju između 30 kolovoza 1969. i 31.siječnja 1985. župnik u Buhovu bio je don Tomislav Majić, a nakon toga dužnost župnika obnaša don Pavao Filipović.

Za ovaj blagdan žitelji Buhova pripremat će se trodnevnicom.

Raspored trodnevnice

Četvrtak, 10. listopada

16.30 – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda don Tomislav Majić, prvi župnik župe Buhovo; pjeva župni zbor

Nakon svete Mise povijesni sat

Petak, 11. listopada  – pokornički dan

16 sati : pokorničko bogoslužje s pojedinačnom sv. ispovjedi i Križni put

17 sati : sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije; pjeva zbor mladih župe sv. Petra i Pavla iz Mostara)

Subota, 12. listopada

16.30 sati – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stipe Biško, župnik župe Uznesenja BDM, Široki Brijeg; pjeva župni zbor „Sveta Cecilija“ Široki Brijeg)

Nakon svete Mise slijedi prigodni koncert širokobriješkog zbora „Sveta Cecilija“.

M.J.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari