Connect with us

Događaji

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice spašavanja gladne djece

Objavljeno

-

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada “Didak” održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Skup su pozdravili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac Didak Buntić. Prema službenim podacima, u razdoblju između 1917. i 1919. zbrinuto je više od 17 tisuća djece.

Taj je pothvat pokazao, naglašavaju organizatori, zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisuća ispaćene i gladne djece iz Hercegovine, Bosne, Istre, Kvarnera, Rijeke, Dalmacije i Slovenskog primorja, zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema koji su ih ugostili i prehranili.

Na svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priznanje „Didak“ dodijeljeno je i predsjedniku Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreju Plenkoviću – i to za političko djelovanje.

Priznanja koja nose naziv prema fra Didaku Buntiću – hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu – dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i tvrtkama za njihov doprinos u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti i duhovnosti te u političkom djelovanju.

Organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator manifestacija „Didakovi dani“.

Primajući priznanje, predsjednik Plenković poručio je da mu je – zbog univerzalnih poruka i humanih djela fra Didaka Buntića – iskazana iznimna čast.

Nagrada je ujedno poticaj i meni i hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i BiH, ali i diljem Europe i svijeta.

Istaknuo je da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH strateško političko opredjeljenje njegove Vlade.

Zahvaljujem Provincijalatu hercegovačke franjevačke provincije i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na svemu što su kroz povijest činili i danas čine za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima.

Osim predsjednika Plenkovića, na svečanoj su akademiji bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te trojica ministara koji su članovi Središnjeg odbora naše stranke – graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Uslijed ratnih događaja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, 1917. pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi.

Prema službenim podacima, od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17.000 djece – od čega iz BiH njih 12.270. Taj pothvat, u kojem posebno mjesto zauzima fra Didak Buntić, s pravom se smatra jednim od najsvjetlijih događaja u prošlostoljetnoj povijesti hrvatskog naroda.

>>> Fra Didak Buntić najveći sin Hercegovine <<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas