Connect with us

Vijesti

Svečana akademija u čast 4. gardijske brigade

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

U povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras se održava svečana akademija, a resorni ministar Tomo Medved uoči svečanosti je poručio kako su pripadnici te brigade zaslužni što danas imamo samostalnu i suverenu RH.

Iskazujući zahvalu svim pripadnicima 4. gardijske brigade, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Medved poručio je da je današnji dan prilika reći “veliko hvala ljudima kojima smo dužni, ljudima koji su zaslužni što danas imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku”.

“Ja kao resorni ministar hrvatskih branitelja upravo u njima svakodnevno tražim inspiraciju i poticaj za sve što radimo s ciljem da preživjeli branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja budu poštovani u hrvatskom društvu onako kako trebaju te da imaju status kakav zaslužuju”, poručio je ministar Medved.

Krstičević: Brigada koja je bila simbol Splita i Dalmacije

Nekadašnji zapovjednik splitske 4. gardijske brigade Damir Krstičević prije svečane akademije svim je suborcima čestitao 30. obljetnicu osnutka i podsjetio kako je ta brigada bila simbol Splita i Dalmacije. Kazao je da su bili hrabri i odvažni, a na novinarsko pitanje je odgovorio da mu je žao što se crvene beretke mladim vojnicima od ove godine više ne dijele u Splitu već u Kninu.

“Žao mi je, ali to trebate pitati one koji su o tome odlučili. Plenkovićeva prošla vlada i ja kao ministar, te načelnik glavnog stožera smo prije četiri godine vratili podjele beretki u Split jer smo to željeli povezati s tradicijom jer je tako bilo od kada je napravljena kapelica na Dračevcu,. Zašto je to promijenjeno, ne znam”, kazao je Krstičević.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je da je na ulazu u gradsku vijećnicu postavio veliku fotografiju 4. gardijske brigade, na čelu joj je Andrija Matijaš Pauk koji predvodi pobjedničku brigadu po rivi. To je događaj, nastavio je gradonačelnik, s početka rujna 1995. godine kada je sto tisuća Splićana dočekalo pobjedničku brigadu.

“Stavio sam to pred vrata gradske vijećnice tako da svi gradski vijećnici koji unutra ulaze znaju kome mogu zahvaliti što su vijećnici slobodnog hrvatskog grada Splita. Ovom prigodom im svima želim svako dobro i čestitam im godišnjicu, te im se u svoje ime i u ime grada Splita najdublje zahvaljujem”, istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara.

Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade održava se još od jučer kada je premijer Andrej Plenković u kapelici Sv. Križ na Dračevcu položio vijence u spomen na 196 poginulih i četvero nestalih branitelja nakon čega se sastao sa veteranima. Polaganje vijenaca nastavilo se i danas, a kao kruna svega bila je upravo svečana akademija u kazalištu.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas