Pratite nas

Hrvatska

Svečana sjednica u Saboru u povodu 25 godina priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno

na

U povodu obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskog saboru održana je svečana sjednica.

Uz zastupnike na svečanoj sjednici su i potpredsjednici te ministri Vlade RH, bivši predsjednici RH, bivši predsjednici Hrvatskog sabora, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sudbene vlasti, akademske zajednice, sndikata, udruga te ostali ugledni predstavnici javnog i političkog života, javlja HRT

Nazočne je pozdravio potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom im se obratio premijer Andrej Plenković.

RH je 15. siječnja 1992. priznalo 12 država EZ-a. Prisjećamo se tih dana, kada smo se za samostalnost i suverenost borili. Hrvatski su se branitelji za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske borili nemjerljivom požrtvovnošću.

U danima stradanja i razaranja ključno je bilo jedinstvo hrvatskog naroda. Značajan doprinos priznanju dala je hrvatska diplomacija. Glavni argument tada bila je istina, kazao je Plenković i nabrojao koje su države prve priznale Hrvatsku i napomenuo da su je do kraja siječnja tada priznale 44 države.

Međunarodno priznanje ispunilo je hrvatski narod u domovini i svijetu ponosom  te potvrdilo njegovu samosvijest o povijesnoj, kulturnoj, civilizacijskoj i političkoj pripadnosti vrijednostima zapadnih demokracija, kazao je i izrazio još jednom zahvalnost svima koji su sudjelovali u doprinosu razvoja Republike Hrvatskoj te svima čestitao 25 godina međunarodnog priznanja RH.

Potom se uglednicima obratio predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Obilježavamo povijesni trenutak, kazao je između ostalog. Zahvaljujemo državama koje su od početka čvrsto stajale uz Republiku Hrvatsku.

Ne zaboravimo da je međunarodno priznanje RH stekla za vrijeme Domovinskog rata kada je trećina države bila okupirana. Zahvaljujem svima onima koji su dali svoje živote i uložili ogromne napore za RH. Iznimno je važna i uloga prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, dodaje. Naša domovina zaslužuje da može biti i u europskom i svjetskom vrhu, izjavio je između ostalog Petrov.

Nazočnima se potom na hrvatskom jeziku obratio Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća. Prošle godine ljetovao sam u Opatiji. Šećući Opatijom pronalazio sam mnoge poljske tragove.

Nitko bolje ne može razumjeti hrvatsku povijest od Poljaka, niti poljsku od Hrvata, kazao je Tusk. Znam koliko vam znači neovisnost. Platili ste visoku cijenu. Niste nas iznevjerili, dobro ste iskoristili 25 godina. Uspjeli ste narod zaštititi od mržnje. Europa visoko cijeni vaš političku zrelost, rekao je Tusk.

Imate svako pravo biti ponosni na 25. Europa je ponosna na vas i vaša postignuća. Zato bih vas, kao vaš prijatelj i Poljak, podsjetio na vašu himnu i izrecitirao nekoliko stihova.

Potom se svima obratila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Donaldu Tusku poručila da ni najveći hrvatski domoljub ne bi mogao izgovoriti ovoliko lijepih riječi, kao što je to učinio on.

Nakon što je Republiku Hrvatsku priznalo nekoliko država, najsnažnije je odjeknulo priznanje Svete Stolice.Hrvatska je bila napadnuta izvana i iznutra s ciljem da se na njenom teritoriju stvori velika Srbija.

Pokazali smo da je hrvatski narod pobjednički narod, a Hrvatska vojska pobjednička vojska. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve. Posebnu zahvalnost trebamo uputiti hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, tadašnjoj vladi nacionalnog jedinstva, kazala je predsjednica između ostalog.

facebook komentari

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Molitva “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod nekadašnje zgrade Borovo Commercea, gdje je 1991. bilo sklonište i pričuvna bolnica, obilježena je 26. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Zatim su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio fra Ilija Vrdoljak. Nakon mise je uslijedilo bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada.

Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže je bilo ranjenima. U podrumima Borova naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila, riječi su Ivana Lukića zvanog Zolja, jednog od vukovarskih junaka.

Samo oni koji su imali puno sreće preživjeli su 19. studenog. Još su se vodile borbe, nisu ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

26. obljetnica stradanja Borova naselja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari