Pratite nas

Događaji

Svečana sjednica u Vukovaru: Srbi napustili vijećnicu jer im je zasmetao prvi zapovjednik obrane Vukovara

Objavljeno

na

“Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča jer one nisu nikada bile, niti će biti u gradu Vukovaru”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u govoru na svečanoj sjednici u vukovarskom Hrvatskom domu u povodu Dana grada.

Sa svečane sjednice vukovarskog Gradskog vijeća u nedjelju je poručeno kako dvojezičnim pločama nije mjesto u Vukovaru te su pozvani investitori da dođu i ulože kapital u otvaranje novih radnih mjesta u tome gradu.

“Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča jer one nisu nikada bile, niti će biti u gradu Vukovaru”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u govoru na svečanoj sjednici u vukovarskom Hrvatskom domu u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Gavrić je pozvao pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da radi izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Svečanoj sjednici nazočan je bio velik broj uzvanika među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, počasni građani Vukovara Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Branković, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i eurozastupnica Ruža Tomašić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te prvi sekretar obrane Vukovara Tomislav Merčep.

Zbog Merčepove nazočnosti sjednicu su prije samog početak napustili predstavnici srpske nacionalne manjine, predvođeni predsjednikom Zajedničkog vijeća općina, saborskim zastupnikom Draganom Crnogorcem.

“Nismo znali tko će biti sve pozvan od uzvanika na svečanu sjednicu Gradskog vijeća ali mislimo da na njoj mjesto nije optuženiku za ratni zločin nad Srbima. Ovim pozivom ukazana mu je i svojevrsna čast s čime se mi ne možemo složiti”, izjavio je novinarima nakon napuštanja svečane sjednice Dragan Crnogorac.

Osim njega, sjednicu su napustili i zamjenik vukovarskog gradonačelnka Srđan Milaković te vijećnici SDSS-a u vukovarskom Gradskom vijeću.

U govoru na svečanoj sjednici Vijeća, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da sadašnjost nije dobra ni za grad Vukovar ni za Hrvatsku. Ipak je izrazio nadu u bolje dane rekavši kako je u zadnjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno oko 200 novih radnih mjesta i tu u proizvodnji, što ga posebice veseli.

“Konačno je došlo vrijeme da otvorimo i teme, ne obnove kuća i cesta, već obnove gospodarstva”, rekao je pozvavši strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar.

Nagradu za životno djelo dobili su ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, kustos Zbirke “Bauer” Zdravko Dvojković, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić i gospodarstvenik Radwan Joukhadar. Također su uručene i Plakete te Medalje Grada Vukovara,

Program obilježavanja Dana grada Vukovara započeo je odavanjem počasti žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te svetom misom koju je u Župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak.

Na pješačkom mostu u središtu grada koje nosi i njegovo ime, svečano je otkriveno spomen poprsje Jeana-Michela Nicoliera, dragovoljca Domovinskog rata iz Francuske koji je sudjelovao i poginuo u obrani Vukovara.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari