Connect with us

Kultura

Svečani mimohod – glavna priredba 55. Đakovačkih vezova

Objavljeno

-

Na glavnoj priredbi 55. Đakovačkih vezova u nedjelju, u svečanom mimohodu središtem grada prošle su 42 folklorne skupine iz zemlje i inozemstva s 1800 sudionika, 30 zaprega i 70 jahača, a po prolasku mimohoda u katedrali sv. Petra misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić.

U svečanom mimohodu vezova središtem Đakova prošli su i kandžijaši, kuburaši, lipicanci Državne ergele Đakovo, mažoretkinje, puhački orkestar DVD-a Đakovo, hrvatski ovčari i druge hrvatske pasmine pasa i drugi sudionici.

Ispred katedrale, gdje su svi sudionici izvodili poseban program, svečani mimohod pratili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, domaćin – đakovački gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić i drugi.

Uz hrvatski, a ove godine je, zbog pandemijskih uvjeta, fokus bio na folklornim društvima iz Slavonije i Baranje. U mimohodu se mogao vidjeti i folklor zemlje – partnera Mađarske, kao i Bugarske, te slovački folklor koji je izvodila slovačka zajednica što živi u Josipovcu Punitovačkom u Đakovštini, te skupine iz drugih krajeva Hrvatske, poput Like, zagrebačkog kraja i drugih.

U gotovo dvostanoj povorci ponovno se vidjelo svo tradicijsko bogatstvo Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema – sve do pograničnog Tovarnika.

Folklor zemlje-partnera Mađarske predstavilo je šest mađarskih društava što djeluju u Hrvatskoj, te Plesna skupina Bartok i Folklorna plesna skupina Kincso iz Budimpešte. Bugarski folklor izveo je Folklorni ansambl Gabrovo iz Gabrova.

Po prolasku mimohoda, u katedrali sv. Petra svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, dok je u Strossmayerovom parku započeo cjelodnevni folklorni program u okviru koje je Međunarodna smotra folklora i Smotra folklora Hrvatske.

Ovogodišnji 55. Đakovački vezovi održavaju se od 18. lipnja, a bit će svečano zatvoreni večeras, u Strossmayerovom parku, izborom najljepših narodnih nošnji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari