Connect with us

Kultura

Svečano otvorena izložba ‘Osijek na udaru brutalne agresije’ u Bruxellesu!

Objavljeno

-

Na poziv Europske pučke stranke EPP i hrvatskog zastupnika Ivice Tolića 09. travnja 2019. na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 25 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini  kolaž individualnih priča o ratnom razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Već prigodom samog postavljanja izložba je pobudila veliki interes i zastupnika i brojnih delegacija.

Otvorenju izložbe nazočili su:Veleposlanik Mario Nobilo, Ministar Savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josipa Pare,  Alma Ljubić, Zastupnici u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Ivan Jakovčić i Jozo Radoš, zastupnik Republike Slovenije Franc Bogović, Ministar savjetnik pri stalnom predstavništvu RH u EU Ivan Zeko-Pivač i brojni drugi strani zastupnici Europske pučke stranke.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno se zahvalio hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u Europskom parlamentu. Naglasio je da “Izložba ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. Sa ovog središnjeg mjesta europske politike želimo poslati  poruku sadašnjim i budućim zastupnicima i dužnosnicima Europskog parlamenta na dodatni angažman za pronalaženje i odobravanje namjenskih sredstava za kvalitetnu obnovu i ratom razorene graditeljske i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.”

Hrvatski zastupnik i domaćin svečanosti Ivica Tolić na svečanosti otvorenja naglasio je: Prije svega želim pozdraviti Heroje Osijeka i kazati da trebate razumjeti da je Osijek bio u okruženju vrlo, vrlo dugo vremena u Domovinskom ratu i kako je Osijek sam po sebi heroj , kao sto su i ovi ljudi koji su postavili ovu izlozbu i snimili ovaj film.

Osim, sto je to bila velikosrpska agresija s ciljem da se zauzme najveci dio teritorija Republike Hrvatske, kojemu smo se mi hvala Bogu uspjesno suprotstavili, to je bio i sukob dva razlicita koncepta i dvije razlicite politike, a ja bih rekao i dva razlicita svijeta.

S jedne strane mlada demokracija Hrvatska, koja je vec tada imala jasno opredjeljenje da zeli postati dio Europske unije i NATO-a i s druge strane ideoloski jos uvijek komunisticka Jugoslavenska narodna armija i svijet  koji je bio suprotan Europskim vrijednostima koji su zeljeli nastaviti jednoumnu politiku na cijelom prostoru bivse drzave i koji su bili protiv slobode i protiv demokracije i protiv mira. Mislim da to trebamo uvijek naglasavati.

Posebno mi je drago da je bas ova tema, Osijek u Domovinskom ratu, moja zadnja sluzbena aktivnost u Europskom parlamentu i koristim ovu prigodu svima zahvaliti na suradnji. Proglasavam ovu izlozbu otvorenom.”

Stotinjak posjetitelja izlozbe sa posebnom pozornoscu obislo je izlozene eksponate, a bilo je i emocija i suza onih medu posjetiteljima, koji su prozivjeli strahote Domovinskog rata.

Nakon svecanosti otvorenja izlozbe, osjecka glazbena legenda ali i casnik Hrvatske vojske Krunoslav Kico Slabinac odrzao je koncert domoljubnih pjesama.

Unaprijed zahvaljujemo i srdacno Vas pozdravljamo iz Bruxellesa.
Za Heroje Osijeka
Zlatko Dernaj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari