Connect with us

Hrvatska

Svečano obilježavanje 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke vojne policije RH

Objavljeno

-

U vojarni Croatia svečano je u četvrtak obilježena  25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSRH i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu na kojoj je istaknuto kako je ta postrojba sudjelovala u gotovo svim operacijama u Domovinskom ratu, a i danas sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar – Kitarović istaknula je kako je Antiteroristička postrojba Vojne policije od osnutka 1. ožujka 1993.  sudjelovala u borbama na svim bojišnicama, uključujuči oslobodilačke akcije Maslenica, Medački džep, Bljesak, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Velik broj njezinih pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su bili ranjeni na čemu im je svima Hrvatska iznimno zahvalna, poručila je Predsjednica.

U izazovima globaliziranog svijeta postalo je jasno kako se interesi RH ne mogu braniti samo na našim granicama što je dovelo do međunarodnog angažmana Oružanih snaga, a Vojna policija u tome je imala predvodničku ulogu. Prije 15 godina prvi je vod Vojne policije upućen u NATO-ovu operaciju ISAF u Afganistanu, podupirući savezničke napore u stabilizaciji te države, podsjetila je Predsjednica.

Naglasila je kako je istodobno angažman Vojne policije u Afganistanu, a zatim i brojnih drugih postrojbi Oružanih snaga u rotacijama koje traju već petnaest godina, bio dokaz zrelosti naših Oružanih snaga i najjači adut u našim aspiracijama za članstvom u NATO-u.

Svim pripadnicima Oružanih snaga koji su u posljednjih petnaest godina ponosno nosili hrvatsku zastavu u Afganistanu i na drugim kriznim žarištima pripada priznanje i zahvala za njihovu besprijekornu službu, poručila je Grabar – Kitarović. Dodala je kako su svi oni na svoj način veleposlanici Republike Hrvatske jer su, uz doprinos sigurnosti, dali nemjerljiv doprinos našem međunarodnom ugledu.

Naše djelovanje u Afganistanu još nije dovršeno. Hrvatska je zajedno sa svojim saveznicima i partnerima preuzela odgovornost za budućnost Afganistana, za izgradnju njegovih sigurnosnih snaga i stabilizaciju cjelokupne države. U toj našoj obvezi prema Afganistanu ostajemo ustrajni te ćemo nastaviti naš angažman koliko bude potrebno, rame uz rame s našim saveznicima, partnerima i afganistanskim prijateljima, poručila je Predsjednica. Izrazila je uvjerenost kako će svi pripadnici Oružanih snaga, pa tako i Vojne policije, u izvršenju te zadaće i nadalje pokazivati izvrsnost.

“Do sada Hrvatsku nijednom niste iznevjerili i, uvjerena sam, nećete ni u budućnosti, bilo u Afganistanu ili na nekom drugom kriznom žarištu, gdje god je potrebno štititi živote, čuvati mir, braniti univerzalne ljudske vrijednosti te braniti interese Republike Hrvatske”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Bili ste pobjednici u Domovinskom ratu i predvodnici u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga, a danas, kao elitni pripadnici Hrvatske vojske, čuvari ste sigurnosti i mira naše domovine te ujedno njezini promotori diljem svijeta i vjerujem da ćete motivirani svojim tradicijama i vrijednostima koje vas vode nastaviti tako djelovati, hrvatskoj domovini uvijek vjerni”, istaknula je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako je Vojna policija bila nezaobilazna i u obrani Domovine i razvoju Oružanih snaga te dala velik doprinos ulasku RH u NATO savez.

Vojna policija spremna je ispuniti sve zadaće koje se pred nju postavljaju u očuvanju mira i sigurnosti. Sudjelovanje u Misiji ISAF-a u Afganistanu bila je važna za stjecanje ugleda i od prvog kontigenta Vojne policije koji je u njoj sudjelovao pokazao je stručnost i profesionalnost, a  njezini pripadnici i danas kao rod borbene potpore u mobilnosti vojske sudjeluju u zaštiti štićenih osoba i objekata, rekao je Šundov.

Državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, Tomislav Ivić podsjetio je kako je Hrvatska od primateljice pomoći postala aktivan sudionik mirovnih misija i očuvanju mira u svijetu. U mirovnim misijama sudjelovalo je 5119 pripadnika Oružanih snaga u 30 kontigenata, a još 103 će u okviru 8. kontigenta HRVCON-a otići danas u mirovnu misiju Resolute Support u Afganistan.

Početaka stvaranja Vojne policije prisjetio se i njezin prvi načelnik general pukovnik u mirovini Mate Laušić, podsjetivši kako je nakon oslobađanja dubrovačkog zaleđa u kojem su sudjelovala i Vojna policija da se unutar nje u ožujku 1993. osnuje Antiterorističke postrojba specijalne namjene za visokorizične zadaće. Naglasio je kako u mnogočemu može biti ponosan na nju i da je bila okosnica 1. hrvatskog kontigenta u misiji ISAF u Afganistanu i to šest godina prije pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

Predsjednica Republike razgledala je postav tehničko taktičkog  zbora postrojbe, a u znak sjećanja uručena joj je beretka i majica postrojbe.

Istaknutim pojedincima postrojbe dodijeljena su promaknuća i poticajne mjere.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari