Connect with us

Događaji

Svečano obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske vojske

Objavljeno

-

U Zagrebu se obilježava 27. obljetnica Hrvatske vojske, ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Na Jarunu će se, uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, s početkom u 18 sati održati prigodni program HV-a koji će pratiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Program počinje ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno-akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom borbenog zrakoplova MiG 21 i nastupom akrobatske grupe “Krila Oluje”.Izaslanstva ORH i OSRH u Karlovcu, Sisku, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu položila su vijence i zapalila svijeće za poginule pripadnike i žrtve Domovinskog rata.

Na Mirogoju je odana počast ratnom ministru obrane Gojku Šušku i preminulim generalima. Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit će se u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu. “Golema žrtva plaćena je za hrvatsku slobodu i naša je obveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata.

Danas smo položili cvijeće na grobovima ljudi koji su zaslužni za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske”, izjavio je na Mirogoju ministar obrane Damir Krstičević. Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvome predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari