Pratite nas

Događaji

Svečano obilježena 25. obljetnica hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa

Objavljeno

na

Sjedinjene Države hrvatski narod uvijek je gledao sa simpatijama i nadama, a one danas na Hrvatsku gledaju kao na sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom obilježavanju 25. godišnjice uspostave hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru uoči svečanog koncerta u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije osvrnula se na zajedničku povijest dviju država, od Dubrovačke Republike koja je prva priznala SAD, hrvatskog iseljeništva preko Atlantika u 19. i 20. stoljeću, do američke potpore hrvatskoj borbi za nezavisnost i članstvo u Ujedinjenim narodima, savezu NATO te Europskoj uniji.

Danas stojimo pred novim političkim i sigurnosnim izazovima i želim naglasiti kako Hrvatska, kao vjerodostojni partner i saveznik SAD-a, visoko vrednuje transatlantsko savezništvo te svoj međunarodni angažman vidi u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji kao vitalnom dijelu konačne europske konsolidacije, naglasila je predsjednica.

Hrvatska je čvrsto opredijeljena ustrajno pridonositi tome da ovaj dio Europe, koji je stoljećima bio obilježen ratom, u budućnosti postane područje trajnog mira i suradnje, rekla je.

Predsjednica je govorila pred uzvanicima iz političkog, diplomatskog i poslovnog svijeta među kojima su bili i prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, te ministar obrane Damir Krstičević i ministar europskih i vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Izrazila je uvjerenje da će SAD uložiti svoj autoritet u nalaženju političkog dogovora kojim će se osigurati trajni mir i napredak susjedne Bosne i Hercegovine, te nastavak njezina euroatlantskog puta koji i Hrvatska podržava.

Dotaknula se i srednjoeuropske inicijative Triju mora koju vidi kao ogromnu mogućnost suradnje za transatlantsku i europsku korist. Uvjerena sam da američka politika u Hrvatskoj vidi sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe, zaključila je hrvatska predsjednica.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u svom je obraćanju rekla da dvije države danas rade na zajedničkoj sigurnosti, blagostanju i vrijednostima, te da nema svaki veleposlanik  privilegij raditi s partnerom poput Hrvatske u promicanju takve pozitivne politike.

Obljetnica je proslavljena koncertom klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, te koncertom sastava Flagship američke ratne mornarice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Bremenitost i bogatstvo hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću

Objavljeno

na

Objavio

Održana dvodnevna konferencija posvećena hrvatskoj političkoj emigraciji

Dvodnevna međunarodna konferencija “Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću”, upriličena  21. i 22. veljače u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Hrvatske matice iseljenika, ponudila je jako zanimljiva predavanja iz povijesti hrvatske političke emigracije, koja, a prema organizatorima, nažalost u našoj domovini ima često negativan imidž, kako u široj hrvatskoj javnosti tako i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija.

U uvodnom tekstu  u konferenciju organizatori su istaknuli i činjenicu da je jedan od razloga organizacije ove konferencije želja da se pokaže  kako je hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete, istaknute pojedince u iseljeništvu, imala važnu ulogu u društvenopolitičkim događajima koji su se odigrali u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Organizator je konferencijom želio demistificirati ulogu hrvatske političke emigracije  u dugoj borbi za neovisnost Hrvatske i upoznati hrvatsku javnost sa akterima i događajima iz toga vremena.

Na samom početku konferencije nazočne su pozdravili u ime organizatora: predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva dr. sc. Marin Sopta i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić te ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu dr. Tomislav Markić te Vlatka Vukelić, u ime hrvatskih studija zagrebačkog Sveučilišta.

U dva dana vrlo kvalitetnih predavanja nazočni su mogli čuti mnogo činjenica i podataka iz života hrvatske političke emigracije, a predavači su bili Jure Krišto, Vladimir Šumanović, Tomislav Sunić, Danijel Jurković, Ante Beljo, Marina Perić Kaselj, Mario Jareb, Josip Jurčević, Mnarin  Sopta, Mijo Korade, Tomislav Đurasović, Wolfy Krešić, Nikola Štedul,  Miro Akmadđa, Ivan Miletić, Tanja Trošelj Miočević, Marko Zadravec, Jure Vujić, Marin Knezović, Bože Vukušić, Anđelko Mijatović, Vice John  Batarelo, Željko Glasnović, Ivan Tepeš, Marko Paradžik, Vlado Glavaš, Mislav Rubić, Krešimir Bušić, Stipe Ledić, Vlatko Smiljanić, Domogoj Novosel, Gojko Borić i Jakov Žižić.

Drugoga dana Međunarodne konferencije o povijesti hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću nazočni su mogli čuti vrlo zanimljivo predavanje dr. sc. Anđelka Mijatovića o Bruni Anti Bušiću, čovjeku kojega mnogi vide kao svojevrsni simbol hrvatskoga otpora i žrtve.

dr. sc. Anđelko Mijatović

U svom nadahnutom i činjenicama potkrijepljenom izlaganju dr. sc. Mijatović je sažeo cjelokupno Bušićevo djelovanje, govoreći o počecima i tradicionalnoj Imotskoj krajini, te obiteljskom kolektivnoj svijesti o stradanju Hrvata osobito u Drugom svjetskom ratu i poraću. Slikovito je opisao sve ono što su “drugovi” zamjerili mladom Bušiću i patnje kroz koje je prolazio. Spomenuo je i pomoć koju  je Bušiću u više navrata pružao dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske, a čiji je bliski suradnik bio dr. sc. Mijatović.

Prema Mijatovićevim riječima Bušić se književnošću zanio vrlo mlad a pisao je prozna djela, tako mu je 1955. godine nagrađena pripovjetka “Starac i život”. I tijekom bijega iz Hrvatske Bušić se bavio književnošću i aktivnim novinarskim radom, ma gdje živio. Bio je, kako reče dr. Mijatović, vijesnik skorašnje hrvatske borbe i slobode.

– Bušićev život i ukupno njegovo djelovanje ugrađeni su u temelje suverene hrvatske države, kazao je ovom prigodom dr. sc. Anđelko Mijatović.

Anto PRANJKIĆ

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari