Pratite nas

Događaji

Svečano otvorena vojarna “126. brigade HV-a” u Sinju

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i drugi visoki vojni i civilni uzvanici nazočili su danas, u petak, 21. srpnja 2017. otvorenju vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju.

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, viteški grad, grad alkara i bogate kulturne baštine. Također, naglasio je kako je potrebno vratiti Hrvatsku vojsku u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicionalnih i gospodarskih razloga. Pohvalio je inicijativu da se Hrvatska vojska vrati u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče te istaknuo kako će to doprinijeti boljem funkcioniranju Oružanih snaga RH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako je vojarna „126. brigade HV-a“ dobila ime slavne sinjske 126. brigade, koja je nastala 1991. godine i imala važnu ulogu u Domovinskom ratu. “Izuzetno mi je drago što se Hrvatska vojska ponovno vratila u Sinj,  uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao sto smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska 21. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo”, rekao je ministar Krstičević.

Premijer i Krstičević obratili su se novinarima i vezano uz ponuđenu ostavku.

“Ja sam ponosan što sam na čelu Hrvatske vojske i na čelu ministarstva obrane”, rekao je Krstičević. “Treba mi vrijeme malo da se odmorim, idem danas malo u Dalmaciju s obitelji i bit ću u kontaktu s premijerom”, dodao je, a Plenković je još jednom ponovio kako se nada da će ministar nastaviti obavljati svoju dužnost.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio poseban ponos što će vojarna u povijesnom gradu Sinju nositi ime 126. brigade HV-a. “Povratak vojske, siguran sam, bit će pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. Vjerujem da će doprinijeti sigurnosti i zaštiti stanovništva, poboljšanju kvalitete života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga kao i promicanju vojnog poziva”, rekao je general Šundov.

Vojarna “126. brigade HV-a” nosila je ime “Kula”, a napuštena je od pripadnika Oružanih snaga RH 2008. godine ukidanjem Središta za obuku pješaštva (prestanak obveze služenja vojnog roka), a 2014. godine je predana Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vojarna u Sinju ima površinu zemljišta od 99.295 m², na kojem su izrađeni objekti za smještaj postrojbi, skladištenje materijalnih sredstava, učionice, prostor za pripremu odnosno podjelu hrane, praonice, kotlovnica, radionica ukupne površine 9.101m².

Od ožujka 2017. godine započele su aktivnosti vraćanja u funkciju smještajnih i drugih objekata (popravak krovišta, sanitarnih čvorova, elektroinstalacija).

Radovi na cjelokupnom uređenju vojarne provedeni su u dvije faze.

Oružane snage RH su vlastitim snagama provele veći dio radova kako bi se ukupni troškovi smanjili. Uređenjem i daljnjim razvojem ove vojarne uz pripadajuće vježbalište značajno će se povećati kapaciteti za smještaj drugih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, ali i  stvoriti preduvjeti za provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.

Povratak Oružanih snaga RH u Sinj pridonijet će i ekonomskom razvoju ovog grada kojem se na taj način priznaje i važna povijesna uloga i značaj vojnog poziva.
U vojarni u Sinju razmjestit će se Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, koja je bila razmještena u Kninu i koja broji oko 250 pripadnika i opremljena je s dvadesetak inženjerijskih strojeva i pripadajućim brojem teretnih i ostalih motornih vozila.

Inženjerijska bojna ima zadaću pružanja inženjerijske potpore postrojbama Oružanih snaga te kroz sustav obuke razvija i održava sposobnosti vezano za infrastrukturne radove, razminiranje minsko sumnjivih prostora, savladavanje manjih vodenih ili suhih prepreka i drugo.

Također, ova postrojba razvija i održava sposobnosti pružanja pomoći lokalnoj upravi i samoupravi, primjerice uređenje prometnica, uklanjanje ruševnih objekata i slično, te angažiranje tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju elementarnih i drugih katastrofa.

Foto: MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Komemoracija i posljednji ispraćaj generala Stipetića

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Komemoracija stožernom generalu i bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Petru Stipetiću, održana je u utorak, 20. ožujka 2018. godine Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Komemoraciji generalu Stipetiću, koji je preminuo u Zagrebu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života, nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj, ujedno i  izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH uz obitelj preminulog generala, priopćio je MORH

Poštovanje generalu Stipetiću u MORH-u odali su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni generali i admirali te štovatelji i poznavatelji pokojnog generala Stipetića.

Nakon uvodnog podsjećanja na odgovorne dužnosti koje je obnašao ostajući vjeran svojim idealima, prikazan je i film o vojnom putu generala Stipetića, tijekom i nakon Domovinskog rata, između ostalog i trenutak kada mu se 8. kolovoza 1995. predao 21. korpus srpske vojske na Kordunu, čime je pobjedonosno završena vojno redarstvena operacija “Oluja”.

U ovoj prigodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se generala Stipetića riječima: “General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika”.

“Doprinos generala Stipetića u “Oluji” i u konačnom oslobađanju naše Domovine bio je golem. “Oluja” je simbol našeg vojničkog uspjeha i junaštva! Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu”, naglasio je ministar.

Također, ministar Krstičević je najavio da će u čast pokojnom stožernom generalu Petru Stipetiću središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, mjesto operativnog zapovjedništva, od danas nositi ime “Vojarna stožernog generala Petra Stipetića”.

U ime Oružanih snaga Republike  Hrvatske u ovoj prigodi obratio se direktor Glavnog stožera kontraadmiral Robert Hranj, istaknuvši kako je general Stipetić bio odličan vojni strateg, ali i vrsni operativac te prije svega vojni vođa.

“Svojim je radom, od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata, do zaslužene mirovine, general Stipetić dao je trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a kasnije u modernu vojnu organizaciju, koja je danas, kao aktivna članica NATO-a i Europske unije, sposobna za izvršavanje svih zadaća i misija, od obrane Domovine, do pomoći civilnim institucijama”, istaknuo je admiral Hranj.

Na komemoraciji je sudjelovala i klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine, general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine. Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga 1. veljače 2003. imenovan je savjetnikom predsjednika RH za obranu i vojna pitanja i na toj je dužnosti bio do ožujka 2005. kada odlazi u mirovinu.

Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost odlikovan je: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina službe te medaljama Bljesak i Oluja.

Počasni prelet MIG-ova u čast generala Petra Stipetića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Devetnaesti međubiskupijski susret maturanata na Humcu

Objavljeno

na

Objavio

Humac – Međugorje – Mostar, 17. ožujka 2018.

Tradicionalni 19. međubiskupijski susret maturanata održao se u subotu u Hercegovini. Susretu su prisustvovali maturanti iz četiriju dalmatinskih nad/biskupija (Splitsko-makarska, Zadarska, Šibenska i Dubrovačka) predvođeni svojim vjeroučiteljima i predmetnim profesorima. Toga kišnog jutra uputilo se pedesetak autobusa iz čitave Dalmacije u Humac, malo pogranično naselje pored Ljubuškog koje je poznato po franjevačkom samostanu i crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je oko 10.00 sati započelo euharistijsko slavlje predvođeno šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem.

Inače, humački samostan je utemeljen davne 1867. godine da bi u Drugome svjetskom ratu bio dobrano porušen. U poraću, radovi na obnovi samostana su trajali od 1958. do 1994. godine čime je čitavi kompleks poprimio današnju vizuru. U novije vrijeme, zapadno od samostana uređen je vrt s prostorijama za rekreaciju, obnovljena je Gospina spilja i 160 metara duga staza za šetnju i molitvu. Također, temeljito je obnovljen i klaustar samostana te je uređena komunalna infrastruktura dovođenjem vode i kanalizacije. Kompletni radovi koji uključuju i novouređenu knjižnicu, višenamjensku dvoranu sv. Ante (120 osoba) i muzejski postav završeni su 2004. godine. Upravo je knjižnica jedna od najvećih kulturnih vrijednosti samostanskog sklopa. Na svojim policama čuva 20 000 knjiga s najstarijim primjercima iz 16. stoljeća koji obuhvaćaju gotovo sva područja prirodnih i društvenih znanosti (među raritetima, ističu se Homerova djela “Odiseja” i “Ilijada” – tiskani 1537. godine). Valja istaknuti da je prvotni humački muzej, iako u međuvremenu u potpunosti moderniziran i adaptiran konceptu suvremene muzeološke struke, otvoren 1884. godine čime predstavlja prvu javnu muzejsku zbirku u Bosni i Hercegovini. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni sa šireg prostora Hercegovine od prapovijesti do naših dana. Ipak, glavni eksponat predstavlja glasovita Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

U opisanom kulturnom i duhovnom okruženju učenici iz cijele Dalmacije prisustvovali su svetoj misi. Prilikom euharistijskog slavlja, maturanti su imali priliku pristupiti uskršnjoj ispovijedi. Vođeni unutarnjim pozivom i divnim slavljem gozbe Gospodnje, ispovijedali su se u dugačkim redovima sve do okončanja euharistijskog slavlja. Valja se zahvaliti i humačkim franjevcima koji su, osim ustupanja velebnog prostora svoje crkve u ovu plemenitu svrhu, i revno ispovijedali dalmatinske učenike.

Nakon svete mise, oko 2500 maturanata se uputilo u Mostar i Međugorje gdje su u zajedničkom druženju, šetnji i razgledavanju proveli ostatak popodneva da bi se predvečer uputili svojim kućama. Obogaćeni još jednim vrijednim duhovnim iskustvom, za nadati se da su svojim obiteljima donijeli dio mira i radosti koje su iskusili te da su svoja mlada bića obogatili prepotrebnim „gorivom“ Duha Svetoga za svoj skorašnji životni put.

Nadamo se kako će sljedeće godine prilikom jubilarnog dvadesetog susreta maturanata, hrvatski Humac još jednom biti duhovno osvježenje, otrežnjenje i utočište učenicima iz svih dijelova Dalmacije.

Davor Stipan, prof.

  1. gimnazija Split

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati