Svečano otvorena vojarna “126. brigade HV-a” u Sinju

2
Foto: MORH/ J. Kopi

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i drugi visoki vojni i civilni uzvanici nazočili su danas, u petak, 21. srpnja 2017. otvorenju vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju.

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, viteški grad, grad alkara i bogate kulturne baštine. Također, naglasio je kako je potrebno vratiti Hrvatsku vojsku u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicionalnih i gospodarskih razloga. Pohvalio je inicijativu da se Hrvatska vojska vrati u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče te istaknuo kako će to doprinijeti boljem funkcioniranju Oružanih snaga RH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako je vojarna „126. brigade HV-a“ dobila ime slavne sinjske 126. brigade, koja je nastala 1991. godine i imala važnu ulogu u Domovinskom ratu. “Izuzetno mi je drago što se Hrvatska vojska ponovno vratila u Sinj,  uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao sto smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska 21. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo”, rekao je ministar Krstičević.

Premijer i Krstičević obratili su se novinarima i vezano uz ponuđenu ostavku.

“Ja sam ponosan što sam na čelu Hrvatske vojske i na čelu ministarstva obrane”, rekao je Krstičević. “Treba mi vrijeme malo da se odmorim, idem danas malo u Dalmaciju s obitelji i bit ću u kontaktu s premijerom”, dodao je, a Plenković je još jednom ponovio kako se nada da će ministar nastaviti obavljati svoju dužnost.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio poseban ponos što će vojarna u povijesnom gradu Sinju nositi ime 126. brigade HV-a. “Povratak vojske, siguran sam, bit će pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. Vjerujem da će doprinijeti sigurnosti i zaštiti stanovništva, poboljšanju kvalitete života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga kao i promicanju vojnog poziva”, rekao je general Šundov.

Vojarna “126. brigade HV-a” nosila je ime “Kula”, a napuštena je od pripadnika Oružanih snaga RH 2008. godine ukidanjem Središta za obuku pješaštva (prestanak obveze služenja vojnog roka), a 2014. godine je predana Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vojarna u Sinju ima površinu zemljišta od 99.295 m², na kojem su izrađeni objekti za smještaj postrojbi, skladištenje materijalnih sredstava, učionice, prostor za pripremu odnosno podjelu hrane, praonice, kotlovnica, radionica ukupne površine 9.101m².

Od ožujka 2017. godine započele su aktivnosti vraćanja u funkciju smještajnih i drugih objekata (popravak krovišta, sanitarnih čvorova, elektroinstalacija).

Radovi na cjelokupnom uređenju vojarne provedeni su u dvije faze.

Oružane snage RH su vlastitim snagama provele veći dio radova kako bi se ukupni troškovi smanjili. Uređenjem i daljnjim razvojem ove vojarne uz pripadajuće vježbalište značajno će se povećati kapaciteti za smještaj drugih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, ali i  stvoriti preduvjeti za provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.

Povratak Oružanih snaga RH u Sinj pridonijet će i ekonomskom razvoju ovog grada kojem se na taj način priznaje i važna povijesna uloga i značaj vojnog poziva.
U vojarni u Sinju razmjestit će se Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, koja je bila razmještena u Kninu i koja broji oko 250 pripadnika i opremljena je s dvadesetak inženjerijskih strojeva i pripadajućim brojem teretnih i ostalih motornih vozila.

Inženjerijska bojna ima zadaću pružanja inženjerijske potpore postrojbama Oružanih snaga te kroz sustav obuke razvija i održava sposobnosti vezano za infrastrukturne radove, razminiranje minsko sumnjivih prostora, savladavanje manjih vodenih ili suhih prepreka i drugo.

Također, ova postrojba razvija i održava sposobnosti pružanja pomoći lokalnoj upravi i samoupravi, primjerice uređenje prometnica, uklanjanje ruševnih objekata i slično, te angažiranje tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju elementarnih i drugih katastrofa.

Foto: MORH/ J. Kopi

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Ej živote i politiko…u pm! Gledao sam ove obilaske i kako se na ,,dostojanstven” način drug Plenković ,,čmario” Krstičeviću, a ovaj sve zadovoljniji i vidiš da mijenja raspoloženje na sve pozitivnije, kao kada djetetu daš nešto da se prestane duriti. I opet će pojesti vuk magare! Najveća ,,muda” u našoj politici ima žena…gospođa Predsjednica!!! Odoh ja opet na grote, na svoje orade.

  • HISTrion

    Upravo tako, “drtesina” će još malo razmisliti na odmoru u Dalmaciji.