Connect with us

Herceg Bosna

Svečano otvorene Dubrovačke ljetne igre

Published

on

dubrovačke-ljetne-igre-580x386Sve u svemu, jubilarne Igre opet su imale pučko otvaranje u kojoj je ipak posebno zazvučala rečenica „Spasi Republiku od tuđinca, spasi je od nas“ iza koje je, vrlo potresno, uslijedila Lijepa naša koja u Dubrovniku oduvijek zvuči posebno.

Kroz ušicu kišne igle provukle su se sinoć Dubrovačke ljetne igre za svečani ceremonijal svog otvaranja. Samo četvrt sata prije 21 sat kiša je obilato zalijevala Stradun, da bi se odjednom razvedrilo, pa su na prostor oko Orlanda na brzinu postavljeni brojni instrumenti kako bi sve bilo spremno za otvaranje 65. Dubrovačkih ljetnih igara

I u pravu je bio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji po tradiciji, jedini od aktualnih političara ima pravo na govor, kada je dubrovačkom zaštitniku sv. Vlahu zahvalio na još jednom od famoznih čuda od čudesa i na izbavljenju Dubrovnika od kiše… Tako je predstava koju je kao i lani i to po istom svedemokratskom i emotivnom principu režirao intendant Igara Krešo Dolenčić mogla biti izvedena točno po dobro skrojenom scenariju. Ipak, u odnosu na javni generalni, iz scenarija je izletjelo oslobađanje grada od kruzera, ali je barem ostao Pelješki most.  A majstor grandioznih scena, Dolenčić je i ovog puta na pozornicu doveo i malu djecu, školarce, studente, folkloraše, trombunjere, glumce, akrobate, cirkusante, pa čak i vaterpoliste kako bi maksimalno razigrao ceremoniju otvaranja. Svi su ti akteri plesali i linđo uz nezamjenjiv zvuk lijerice, kao što su zaplesali i Sorkočevićev čuveni menuet koji je mnogima već odavno sinonim za Dubrovnik.

Majstor glazbenog dijela programa bio je provjereni Matej Meštrović koji je skrojio univerzalnu i iznimno ritmičnu glazbenu podlogu u kojoj je bilo i Beethovenove Ode radosti  i Gotovčevog „Ere“ i Offenbachovog can-cana i dubrovačke pjesme Izišla je zelena naranča i Dubrovačkih trubadura i Bracanina koji su se intrali na fjumeru… Ponovno je trijumfirao udaraljkaši ansambl Sudar, a dobro se držao i dirigent Filip Pavišić koji je morao objediniti i Dubrovački simfonijski orkestar i dva zbora i pijanista Meštrovića… Himnu slobodi slobodno je izdeklamirao Frano Mašković, a među glumcima su se istaknuli i Doris Šarić Kukuljica i Držićev Orsat u izvedbi Mara Martinovića te vehementni Goran Navojec kao Knez. Sve u svemu, jubilarne Igre opet su imale pučko otvaranje u kojoj je ipak posebno zazvučala rečenica „Spasi Republiku od tuđinca, spasi je od nas“ iza koje je, vrlo potresno, uslijedila Lijepa naša koja u Dubrovniku oduvijek zvuči posebno.

večernji.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari