Pratite nas

Hrvatska

U svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni oko četiri tisuće ljudi

Objavljeno

na

U mimohodu sudionika 51. Vinkovačkih jeseni što se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održavaju od 9. rujna do danas, vinkovačkim ulicama i trgovima je prodefiliralo 75 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja gdje Hrvati njeguju folklor, 25 svečano ukrašenih svatovskih zaprega-dvoprega s gizdavim konjima i 50 lipicanaca i konjanika  sve skupa gotovo 4 000 sudionika.

Na cijelom putu od gradske tržnice gdje se formirao mimohod, Zvonimirovom ulicom, Trgom bana Šokčevića i pješačkom zonom, Dugom ulicom , Trgom Franje Tuđmana i Genscherovom sve do stadiona u Lenijama, na tisuće gledatelja pljeskom su nagrađivali folkloraše, a posebice one skupine gdje su prepoznali svoje prijatelje ili dolaze iz njihova mjesta. Burnim pljeskom je pozdravljen najstariji sudionik ovogodišnjih jeseni, 87-godišnji Đuro Pandža iz Nijemaca, a najmlađi ni godinu dana pa su ih roditelji nosili u naručju.

Sve grupe su zastajale u mimohodu i odigrale kraći program kao i na velikoj pozornici gdje su ih pljeskom pozdravljali uzvanici i gosti grada.

Na čelu mimohoda je bila  vinkovačka Limena glazba i mažoretkinje, slijedile su zastave i grbovi,  a potom  hrvatske povijesne postrojbe i udruge.

Za njima je hodilo 75  folklornih skupina koje su se potrudile i odjenule svoje najljepše nošnje koje se iz bakine škrinje iznose samo u posebnim prilikama kao što su Vinkovačke jeseni. Bilo je tu folkloraša iz  svih regija Hrvatske – od Srijema do Dubrovačkih gornjih sela ali i folklorne skupine iz inozemstva, gdje naši ljudi  njeguju naslijeđe iz starine svoga mjesta i zavičaja poput folkloraša iz Srijemske Mitrovice, Usore, Mostara, Širokog Brijega, ali i iz Linza i Duisburga.

Sve je više Slavonaca koji drže konje iako oni već odavno ne oru polja niti vuku kola s teretom. Drže ih iz čistog zadovoljstva i ljubavi prema ovoj plemenitoj životinja ma što koštalo.

Diče se njima u svatovima i posebnim priredbama kao što je mimohod na Vinkovačkim jesenima pa su se i na ovogodišnjima  ponosno provezli  vinkovačkim ulicama u svatovskim zapregama s kojima je kočijaš morao upotrijebiti svu svoju umješnost jer konji se trzaju nenaviknuti na puno ljudi oko sebe.

I jahači i jahačice lipicanaca također su morali dobro paziti na svoga ljubimca i usmjeravati ga tako da četiri jahača čine skladnu skupinu.

Nakon mimohoda, u najveće kolo uhvatilo se skoro 4 000 folkloraša i nekoliko tisuća posjetitelja što na simboličan način oslikava zajedništvo hrvatskog naroda koji zna cijeniti i čuvati naslijeđe što su dobili od svojih predaka i koje će darovati svojim potomcima.

Ove godine razvila su se tri velika kola – jedno u pješačkoj zoni, drugo u Slavonskom sokaku i treće na stadionu i oko stadiona u Lenijama da bi se na kraju spojili u jednu, najveće kolo na svijetu.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

Objavljeno

na

Objavio

Dragi pripadnice i pripadnici pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,

Čestitam Vam vaš dan i želim da se ostvari naš san da 2020. godine, kada slavimo 25 godina od operacije Oluja – vidjeti hrvatske pilote u višenamjenskim borbenim avionima na hrvatskom nebu.

Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu osiguralo je pobjede, a danas je naša misija očuvanje suvereniteta i sigurnosti hrvatskog neba za buduće generacije.
Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

 

Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Krstičević s članovima Vojno-diplomatskog zbora

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Tradicionalni godišnji prijem za članove Vojno-diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj prigodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana održan je u utorak, 12. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Godišnjem prijemu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, doajen VDZ-a i vojni izaslanik Češke pukovnik Tomasz Svozil uz ostale predstavnike Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH te Vojno-diplomatskog zbora.

Ministar Krstičević tom se prigodom osvrnuo na godinu koja je na izmaku, istaknuvši kako je posebna pozornost posvećena izradi temeljnog strateškog dokumenta, Strategije nacionalne sigurnosti te naglasio kako se Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti uspostavlja Sustav domovinske sigurnosti kao prvi korak kontinuiranog i dinamičnog procesa razvoja Sustava domovinske sigurnosti.

„Ova Vlada od početka svoga mandata prepoznala je sigurnost kao jedan od temeljnih preduvjeta gospodarskog rasta i sveukupnog razvoja Republike Hrvatske te nastavljamo i dalje razvijati svoje obrambene sposobnosti koje su istovremeno i zajedničke sposobnosti NATO i Europske Unije, kako bi bila spremna odgovoriti na najsloženije izazove u zaštitu svoje sigurnosti i sigurnosti svojih saveznika“, rekao je ministar i dodao kako će pripadnici Oružanih snaga RH i dalje nastaviti sudjelovati u međunarodnim operacijama i misijama.

„I dalje ćemo nastaviti s aktivnim doprinosom uspostavljanju mira i stabilizaciji sigurnosne situacije u svijetu. Nastavit ćemo usko surađivati sa svojim susjedima na projektima i multilateralnim inicijativama od zajedničkog interesa s ciljem osiguranja stabilnosti, mira i razvoja svojih nacija i građana.

Nastavit ćemo razvijati i dobre odnose i bilateralnu obrambenu suradnju i s našim prijateljima izvan Europe, s temeljnom i iskrenom željom doprinosa međunarodnoj sigurnosti“, ističe ministar Krstičević i naglašava kako je međunarodna obrambena suradnja jedan od najvažnijih potpornih elemenata ciljevima odgovorne državne politike te da u okviru te suradnje posebno mjesto zauzima upravo vojno-diplomatska suradnja.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo što na ovom, sada već tradicionalnom skupu, može pozdraviti i zahvaliti svim vojnim izaslanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj na dobroj suradnji i vrlo dobrim odnosima. „Brojni sukobi i globalna kriza nameću potrebu još tješnje i intenzivnije suradnje na svim područjima pa tako i na vojno-obrambenom, a objedinjavanje i dijeljenje resursa je princip budućnosti. Slijednom toga, neupitna je važnost zajedničkog djelovanja i preuzimanja odgovornosti za buduća zbivanja“.

U ime Vojno-diplomatskog zbora obratio se doajen VDZ-a, vojni izaslanik Češke pukovnik Tomasz Svozil koji je zahvalio Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice što je prigodom putovanja VDZ-a omogućilo obilazak brodova obalne straže i flotile u luci Lora te korištenje Hrvatske ratne mornarice Učka.

„U novoj 2018. godini hrvatskim oružanim snagama želim mnogo uspjeha u planiram aktivnostima i siguran sam kako će se dobra suradnja s našim Vojno diplomatskim zborom nastaviti i tijekom iduće godine“, poručuje pukovnik Svozil.
Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov ovu je priliku iskoristio kako bi naglasio važnost daljnje suradnje Oružanih snaga RH s Vojno-diplomatskim zborom zahvalivši im na iznimnom doprinosu u razvoju i napretku sposobnosti hrvatskih oružanih snaga, odnosno hrvatske obrambene politike.

Godišnji prijem svojim nastupom uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.

Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari