Connect with us

Religija i Vjera

Svečanom misom u Sarajevu obilježene obljetnice kardinala Puljića, ‘čovjeka nade’

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Svečanom svetom misom u Sarajevu je u četvrtak obilježeno 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt stoljeća kardinalske službe vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića.

Uz sve biskupe iz BiH misu u katedrali Srca Isusova koncelebrirali su i apostolski nuncij nadbiskup Luigi Pezzuto te apostolski vizitator za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić kao i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Kardinal Puljić kazao je ovom prigodom kako bilježavanje jubileja za njega ima višestruko značanje kao podsjetnik na sve kušnje s kojima se suočio u proteklim desetljećima.

Zahvalio je svim svojim suradnicima i vjernicima koji su zajedno s njim voljeli i žrtvovali se za mjesnu Crkvu te svim drugima koji su u tome pomagali.

Dodao je kako je to ujedno prigoda da se pokaje za postupke i poteze koje je napravio krivo.

“Molim za oprost sve one koje sam iz neznanja ranio a molim Boga da i moje rane izliječi jer nije moguće prevaliti toliki put a ne biti ranjen”, kazao je kardinal Puljić.

Novoimenovani biskup mostarsko-duvanjski monsinjor Petar Palić u propovijedi je životni put kardinala Puljića usporedio s onim proroka Jeremije koji je unatoč svim kušnjama ostao vjeran svom poslanju i odlučno je svjedočio Božju riječ znajući da nije sam.

Postavši svećenikom, kazao je biskup Palić, kardinal Puljić je istodobno prihvatio biti čovjek za druge a njegov život i poslanje približilo se onom nalik na Jeremijino i druge Božje ljude.

Opisujući život kardinala Puljića biskup Palić je podsjetio kako on ostaje živim svjedokom koliko je mukotropno bilo svećenicima u komunizmu, potom preživjeti brojne napade i stradanja u ratu uključujući i pokušaj atentata nakon njega s pri tom ostati pribran kako bi se dosljedno izvršila Božja služba.

“Njegove riječi nade pokazuju nove horizonte budućnosti i svjedoče da mir i i dijalog nemaju altrenativu”, kazao je biskup Palić podsjećajući i na opetovana kardinalova upozorenja moćnicima da crtajući nove granice ne smiju precrtati ljude.

Sukladno važećim pravilima u Ckrvi kardinal Puljić je nakon što je u rujnu napunio 75 godina života papi Franji ponudio ostavku na nadbiskupsku dužnost.

U siječnju ove godine Sveti je otac za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora već postavio Tomu Vukšića, dotadašnjeg vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. rujna 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970. godine a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. godine uoči rata u BiH.

Tijekom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu a papa Ivan Pavao II odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod te ga je1994. godine uvrstio u kardinalski zbor. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari