Connect with us

Naši u svijetu

Švedska briše riječ rasa

Published

on

U Švedskoj, koja je poznata kao jedna od država u svijetu s najrazvijenijom demokracijom i visokim stupnjem zaštite ljudskih prava i sloboda, uskoro bi iz svih zakona trebala biti izbrisana riječ “rasa”.

Sweden-11

Naime, švedska vlada je objavila kako planira ukloniti riječ “rasa” iz švedskih zakona napominjući kako je ta riječ “socijalni konstrukt”, odnosno izmišljenom konceptu bez stvarnih činjenica.

Navodi se kako se ideja o rasi i rasizam ne bi smjeli promovirati kroz upotrebu riječi “rasa” u zakonima bilo koje zemlje.

Švedski ministar za integracije Erik Ullenhag izjavio je za Sveriges Television (SVT) kako je pojam rase izmišljeni koncept utemeljen na predrasudama i mržnji.

“Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje”, kazao je švedski ministar.

Upozorava da vjerovanje u pripadnost određenoj rasi prisiljava njezine pripadnike da se ponašaju u skladu s određenim principima koje im nalaže taj osjećaj pripadnosti.

“Znamo kako je temeljna osnova za rasizam uvjerenje da postoje različite rase i da pripadnost određenoj rasi prisiljava ljude da se ponašaju prema nekim specifičnim pravilima. Stav o tome da postoje različite rase rezultira time da vjerujemo da su neke rase bolje od drugih”, kazao je ministar Ullenhag.

Švedska vlada već prošlog tjedna je pokrenula aktivnosti kako i na koji način će biti uklonjen koncept “rase” iz zakona te zemlje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari