Connect with us

Hrvatska

Švedska Hrvatskoj ponudila 12 novih Gripena

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske Vlade za nabavu 12 novih Gripena C/D Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te doprinijeti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima, stoji u priopćenju SAAB-a.

“Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti svo raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta”, naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih zračnih snaga redovito sudjeluju u NATO operacijama i vježbama te na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom. Stalni razvoj svojih sustava i oružja koje može koristiti, Gripenu C/D osiguravaju desetljeća potpune operabilnosti, što mu daje izravnu prednost u odnosu na konkurentske višenamjenske borbene zrakoplove.

Ministar Banožić: Danas se zaprimaju ponude za borbene avione

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari