Pratite nas

Hrvatska

Švedska nudi Hrvatskoj borbene zrakoplove Gripen

Objavljeno

na

Švedska Hrvatskoj nudi 8 do 12 novih borbenih zrakoplova  Gripen, priopćila je Agencija švedske Vlade za izvoz obrambenih i sigurnosnih tehnologija.

[ad id=”68099″]

Hrvatsko Ministarstvo obrane je u lipnju zahtijevalo informacije o kupovini novih vojnih zrakoplova.

Zrakoplove tipa Gripen proizvodi kompanija SAAB.

“Švedska s Hrvatskom vodi pozitivan dijalog od 2007. godine, a Hrvatsku smatramo vrijednim budućim partnerom u regiji u kojoj dio zemalja već koristi Gripene”, ističu u FXM-u.

Moderni borbeni zrakoplovi

Gripen je operativan u Češkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Južnoj Africi i na Tajlandu.

Nedavno je i Brazil naručio 36 zrakoplova, a pregovori sa Slovačkom su u toku.

Gripeni su već više puta predstavljeni hrvatskoj javnosti, a radi se o modernim višenamjenskim borbenim zrakoplovima koji su među potencijalnim kandidatima za zamjenu remontiranih hrvatskih aviona MIG 21, koji su u upotrebi još od Domovinskog rata.

U medijima se kao moguća zamjena za hrvatske MIG-ove spominju i stari američki zrakoplovi F16  s izraelskim modifikacijama, europski Eurofighter, francuski Rafale, kao i južnokorejski borbeni avion F 50

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Helikopteri koji život znače

Objavljeno

na

Objavio

Glavna svrha usluge Eskadrile višenamjenskih helikoptera je pružanje zdravstvene zaštite na visokoj razini osobito u udaljenim ili izoliranim područjima s vrlo brzim odzivom, kako bi se omogućila brza i pravilna hospitalizaciju pacijenta u bolnicu.

Iz helikopterske baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na otoku Krku u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, javio se bojnik Danijel Brezović, pilot višenamjenskog helikoptera za pružanje hitne medicinske pomoći.

Brezović je rekao kako je postupak za pokretanja njihovog djelovanja taj da lokalna ambulanta hitne medicinske pomoći šalje zahtjev za helikopterskim prijevozom u regionalni medicinski centar, u njihovom slučaju je to medicinski centar Rijeka. Nakon što oni zaključe da je zahtjev opravdan na temelju dijagnoze, oni upućuju zahtjev u operativno središte koje kontaktira helikoptersku bazu.

– Nakon što posada zaključi da je meteorološka situacija povoljna, operativno središte nam izdaje dozvolu za izvršenje zadaće, rekao je.

Helikopteri idu na teže pristupačna mjesta i na otoke, a posada se sastoji od 3 člana posade, a to su kapetan, kopilot i tehničar letač te 2 člana vojnog medicinskog tima, liječnik i medicinska sestra ili medicinski tehničar.

Rekao je kako jedan tim može prevoziti jednog pacijenta upravo zato da bi pacijent mogao dobiti najbolju moguću skrb.

Zlatni sat je upravo razlog zbog kojeg su oni stacionirani na Krku naglasio je.

– Sustav je koncipiran da s ove pozicije možemo stići do najudaljenije točke u našoj zoni odgovornosti, a to je primorsko – goranska županija, unutar 30 minuta te se tako najviše možemo približiti konceptu zlatnog sata, istaknuo je i dodao kako su i srednji i južni Jadran pokriveni na isti način.

Rekao je kako ovaj helikopter nema velike razlike od ostalih helikoptera HRZ-a, osim što je u njemu montirana oprema za medicinsku pomoć koja služi našem medicinskom timu da na adekvatan način zbrine pacijenta tijekom leta.
Brezović je naglasio da su prošle godine imali 330 letova i prevezli su 384 pacijenata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Afganistana se vratila 32 pripadnika Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

U Hrvatsku su se vratila 32 pripadnika Hrvatske vojske iz sastava 12. kontingenta u NATO misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu, a koji su završili svoje sudjelovanje u toj misiji.

Pripadnici Hrvatske vojske u domovinu se vratili u srijedu zrakoplovom njemačkih oružanih snaga, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.

Njihov povratak u Hrvatsku izvršen je planski, u skladu s konzultacijama s ostalim saveznicama u Afganistanu, a sukladno planu generalnog smanjenja snaga u misiji Resolute Support, navodi se u priopćenju i dodaje da će ostatak 12. kontingenta bit će vraćen u skladu s planovima koji se izrađuju, a najkasnije do završetka mandata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari