Connect with us

Vijesti

Švedska postavila rekord zemlje koja najduže vremena postoji bez vođenja ratova

Objavljeno

-

svedska1Švedska obilježava 200. godina mira čime je postavila rekord zemlje koja najduže vremena postoji bez vođenja ratova i oružanih sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Švedska od 1814. godine nije aktivno sudjelovala u bilo kakvom ratu čime je pretekla i pacifističku Švicarsku, koja nekoliko desetljeća živi u miru.

Stručnjaci smatraju da su Šveđani uspjeli da održe mir zbog činjenice da se zbog svoga mentaliteta jednostavno ne vole sukobljavati.

Švedska je 200 godina prije, odnosno 15. kolovoza 1814. godine, ušla u eru mira i blagostanja, a s vremenom je postala jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta. Posljednji rat koji je Švedska vodila protiv susjedne Norveške okončan je upravo 14. kolovoza 1814. kada je potpisana Konvencija u Mossu.

“Švedska kao nacija nije sudjelovala u bilo kakvom ratu već 200 godina. Političari u Švedskoj su davno shvatili da ratovi samo proizvode nova neprijateljstva. Postizanje rješenja vodi još većoj suradnji. Švedski narod je davno shvatio da nitko nema koristi od vođenja ratova”, kazao je profesor na Univerzitetu Uppsala Peter Wallensteen.

Anadolu Agency (AA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari