Connect with us

Pregled

Švedski Gripen ili izraelski F16 Barak – ili nešto treće?

Objavljeno

-

Za nabavu višenamjenskih bojnih zrakoplova pristigle su četiri ponude. Amerikanci nude nove F-16, Grci nude polovne F-16, a Izraelci polovne F-16 Barak, Šveđani nude svoje nove Grippene.

Odluka o tome koje i čije će borbene avione kupiti Hrvatska bit će donesena 30. studenog.

Prema navodima nekih medija odlučivat će se izmedju dvije – švedskog Gripena i izraelskog F16 Baraka.

O tome je u Studiju 4 govorio umirovljeni general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Štimac je kazao kako ne bi rekao da su neki ponuđači ‘otpali’. Jučer je razgovarao s članovima povjerenstva i rečeno mu je da ‘imaju otvorenu liniju’ sa svim ponuđačima. “Povjerenstvo je sastavljeno od ljudi iz MORH-a, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, SOA-e i pri odabiru ponuda procjenjuje oko 700 stavki”, kazao je Štimac.

Svaka ponuda ima prednosti i mana. Gripen je novi avion i ima duži vijek trajanja, a američki F-16 Block 70 i 72 Viper su najbolji avioni, ali im je cijena najveća”, dodao je. U odabiru ponuda mora se voditi računa i o međudržavnoj vojnoj suradnji, strategijskom partnerstvu, ali i investicijama koje ponuđač može realizirati u Hrvatskoj.

Izraelski F-16 Barak je polovni avion star tridesetak godina, a Izrael ga navodno prodaje za 25 milijuna eura, dok Šveđani za Gripena navodno traže 70 milijuna. “Napamet govoreći, uvijek bih dignuo ruku za novi avion, međutim radi se samo o jednoj domeni bitnoj za procjenu.

Ako je Barak star 30 godina a Izraelci nude 2.500 sati po avionu ostatak resursa to znači da imamo resurse idućih 25 godina. S američkim F-16 i Gripenom bi imali četverostruko više. To treba procijeniti povjerenstvo i Vladi predložiti, a odluka će biti politička”, kazao je Štimac. Dodao je i kako je jedino F-16 sudjelovao u borbenim operacijama. Gripen nije sudjelovao, ali je na testiranjima dokazao da može.

Govoreći o gospodarskom aspektu nabave vojnih zrakoplova kazao je kako nije riječ samo o avionima nego i o kompletnoj radarskoj mreži te zapovjedno-informacijskom sustavu – kompletnom transferu tehnologije u koji bi trebao biti uključen Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici”. Šveđani su, dodao je, nudili 2 milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. Vjeruje da i Izraelci nude slično.

Bitnim smatra i troškove održavanja aviona i kompletne infrastrukture. Također, da je Hrvatska imala borbene zrakoplove do agresije deveesetih moždane bi ni došlo. “Kad imamo zrakoplove poručujemo ‘Mi smo jaki’ – i u slučaju krize najprije se traže politička rješenja”, zaključio je Štimac.

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari