Connect with us

EU

Švedski parlament izglasao nepovjerenje premijeru Lofvenu

Objavljeno

on

Švedski parlament u ponedjeljak je izglasao nepovjerenje premijeru Stefanu Lofvenu, što socijaldemokratskom čelniku daje tjedan dana da odstupi s dužnosti i prepusti mjesto novom mandataru ili da raspiše prijevremene izbore.

Lofven je dobio drugi mandat 2018. nakon više mjeseci pregovora poslije izbora na kojima su Švedski demokrati, protuimigrantska stranka, svojim dobrim rezultatom izmijenili švedsku političku mapu.

Bivši vođa sindikata poznat po pregovaračkim vještinama, Lofven je otad imao krhku manjinsku vladu Socijaldemokrata i Zelenih, uz potporu bivših političkih rivala Stranke centra i Liberala.

Iako nije bila dio nikakvog formalnog dogovora, vlada je trebala i prešutnu potporu Lijeve stranke. To se promijenilo prošli tjedan nakon što je vlada signalizirala da bi mogla olabaviti kontrolu iznajmljivanja novoizgrađenih stanova, što je bila crvena krpa za ljevicu.

Bivša komunistička Lijeva stranka zatražila je od vlade da povuče takav plan.

Iako su socijaldemokrati i partneri poduzeli korake tijekom vikenda, posljednji potezi nisu uspjeli spriječiti političku krizu.

Švedski demokrati podnijeli su prijedlog za izglasavanje nepovjerenja i moguće je da će dobiti glasove potrebne za rušenje Lofvena, pise Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari