Pratite nas

Hrvatska

Švedski Saab otvara centar u Hrvatskoj, zaposlit će 200 do 300 inženjera

Objavljeno

na

Švedska obrambena i sigurnosna tvrtka Saab osnovat će Inovacijski program u Hrvatskoj, koji će se sastojati od Centra za softver, Znanstvenog parka i Sveučilišnog istraživačkog programa, najavio je u Stockholmu hrvatskim novinarima Hakan Buskhe, izvršni direktor Saaba.

Prema dostupnim informacijama, Inovacijski program startao bi u prvom tromjesečju sljedeće godine pokretanjem Centra za razvoj softvera, koji bi, kako se procjenjuje, za početak mogao zaposliti 200 do 300 inženjera, piše Jutarnji list

Centar za softver bit će u sklopu predloženog Znanstvenog parka, koji ima potencijal da postane ključni dio novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj. Djelovanje Centra postupno će se nadograđivati na temelju infrastrukture i postojećih vještina koje nude Saab i Ericsson Nikola Tesla, a u kombinaciji s aktivnim programom razvoja zaposlenika.

Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visokokvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, otvorila nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. To može stvoriti 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu – smatra Buskhe.

Program uključuje partnerstvo Saaba i Ericssona Nikole Tesle u pokretanju Centra za razvoj softvera koji će se nalaziti u novom Znanstvenom parku u Hrvatskoj. Nova istraživačka i industrijska suradnja Fakulteta elektronike i računarstva te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma podržat će taj program. Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih tehnoloških instituta na svijetu. Primarna ponuda usluga uključivat će razvoj softvera i sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije.

Glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti. Daljnji dio projekta je gradnja Znanstvenog parka u Hrvatskoj. U Švedskoj postoji takav park u Göteborgu, u kojem svaki dan 24 tisuće ljudi radi, istražuje, uči ili dolazi na predavanja i sastanke, a njemu su zaposleni stručnjaci iz cijelog svijeta i iz raznolikih sektora. Saab planira sličan ustroj, temeljen na suradnji Hrvatske i Švedske. Prema nekim procjenama, jedan takav znanstveni park u Hrvatskoj mogao bi generirati oko 4000 novih radnih mjesta.

U Saabu su uvjereni da visokokvalificirana radna snaga u područjima razvoja softvera i cyber sigurnosti te konkurentna pozicija na tržištu rada čine Hrvatsku optimalnom lokacijom za osnivanje Saabova novog softverskog centra. Saab želi da se njihov novi centar natječe na velikom i rastućem tržištu programskog inženjerstva u Europi i EU.

U ovom trenutku još nije odabrana lokacija za taj centar, ali bilo bi logično da se osnuje u nekoj manje razvijenoj hrvatskoj regiji.

Najava iz Saaba stiže u trenutku kad se ta kompanija bori da Hrvatskoj proda 12 novih borbenih aviona JAS 39 Gripen. Iako se najava pokretanja Inovacijskog programa ne može izravno povezivati sa švedskom ponudom za borbene avione, u kontekstu “ako kupite avione, otvorit ćemo Znanstveni centar”, sigurno nije slučajnost da je direktor Saaba plasira samo dva tjedna prije završetka natječaja i odluke hrvatske Vlade o tome čija će se ponuda prihvatiti. Uostalom, u isto vrijeme hrvatska je Vlada potpisala sporazum o suradnji s izraelskom o suradnji u poljoprivredi, a poznato je da je Izrael također Hrvatskoj ponudio svojih 12 rabljenih aviona F16, piše Jutarnji list

Na Plesu prezentirani borbeni zrakoplovi JAS 39 Gripen

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Objavljena nova imovinska kartica Kolinde Grabar-Kitarović – Evo što ima na kraju mandata

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar-Kitarović je dva dana prije roka, odnosno prije isteka predsjedničkog mandata, predala novu imovinsku karticu, što je i dužna učiniti nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Kada se usporedi s onom otprije pet godina, s početka mandata, plaća joj je porasla s 22.720 na 24.376 kuna. Njezin suprug Jakov na početku mandata bio je nezaposlen, a danas radi u tvrtki AD Plastik za plaću od 14.925 kuna. Honorano još na godinu u tvrtki Sentinel Holding AG zaradi 180.000 kuna.

I štednja obitelji Kitarović se povećala – na početku su imali zajedničku štednju od 135.000 eura. Na kraju mandata ona je dvostrukoveća, ali je Grabar-Kitarović sada prijavila osobnu ušteđevinu od 115.000 eura te na drugom računu od 108.000 eura što joj je jednokratno isplatio NATO.

Jakov Kitarović sada ima prijavljenu štednju od 25.000 eura. Nekretnine su ostale iste, dok se obitelj riješila dvaju automobila s početka mandata, pišu Vijesti.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada donijela odluku o osnivanju Ureda bivše predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti.

Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju.

Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020..

Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari