Pratite nas

Hrvatska

Švedski Saab otvara centar u Hrvatskoj, zaposlit će 200 do 300 inženjera

Objavljeno

na

Švedska obrambena i sigurnosna tvrtka Saab osnovat će Inovacijski program u Hrvatskoj, koji će se sastojati od Centra za softver, Znanstvenog parka i Sveučilišnog istraživačkog programa, najavio je u Stockholmu hrvatskim novinarima Hakan Buskhe, izvršni direktor Saaba.

Prema dostupnim informacijama, Inovacijski program startao bi u prvom tromjesečju sljedeće godine pokretanjem Centra za razvoj softvera, koji bi, kako se procjenjuje, za početak mogao zaposliti 200 do 300 inženjera, piše Jutarnji list

Centar za softver bit će u sklopu predloženog Znanstvenog parka, koji ima potencijal da postane ključni dio novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj. Djelovanje Centra postupno će se nadograđivati na temelju infrastrukture i postojećih vještina koje nude Saab i Ericsson Nikola Tesla, a u kombinaciji s aktivnim programom razvoja zaposlenika.

Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visokokvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, otvorila nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. To može stvoriti 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu – smatra Buskhe.

Program uključuje partnerstvo Saaba i Ericssona Nikole Tesle u pokretanju Centra za razvoj softvera koji će se nalaziti u novom Znanstvenom parku u Hrvatskoj. Nova istraživačka i industrijska suradnja Fakulteta elektronike i računarstva te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma podržat će taj program. Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih tehnoloških instituta na svijetu. Primarna ponuda usluga uključivat će razvoj softvera i sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije.

Glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti. Daljnji dio projekta je gradnja Znanstvenog parka u Hrvatskoj. U Švedskoj postoji takav park u Göteborgu, u kojem svaki dan 24 tisuće ljudi radi, istražuje, uči ili dolazi na predavanja i sastanke, a njemu su zaposleni stručnjaci iz cijelog svijeta i iz raznolikih sektora. Saab planira sličan ustroj, temeljen na suradnji Hrvatske i Švedske. Prema nekim procjenama, jedan takav znanstveni park u Hrvatskoj mogao bi generirati oko 4000 novih radnih mjesta.

U Saabu su uvjereni da visokokvalificirana radna snaga u područjima razvoja softvera i cyber sigurnosti te konkurentna pozicija na tržištu rada čine Hrvatsku optimalnom lokacijom za osnivanje Saabova novog softverskog centra. Saab želi da se njihov novi centar natječe na velikom i rastućem tržištu programskog inženjerstva u Europi i EU.

U ovom trenutku još nije odabrana lokacija za taj centar, ali bilo bi logično da se osnuje u nekoj manje razvijenoj hrvatskoj regiji.

Najava iz Saaba stiže u trenutku kad se ta kompanija bori da Hrvatskoj proda 12 novih borbenih aviona JAS 39 Gripen. Iako se najava pokretanja Inovacijskog programa ne može izravno povezivati sa švedskom ponudom za borbene avione, u kontekstu “ako kupite avione, otvorit ćemo Znanstveni centar”, sigurno nije slučajnost da je direktor Saaba plasira samo dva tjedna prije završetka natječaja i odluke hrvatske Vlade o tome čija će se ponuda prihvatiti. Uostalom, u isto vrijeme hrvatska je Vlada potpisala sporazum o suradnji s izraelskom o suradnji u poljoprivredi, a poznato je da je Izrael također Hrvatskoj ponudio svojih 12 rabljenih aviona F16, piše Jutarnji list

Na Plesu prezentirani borbeni zrakoplovi JAS 39 Gripen

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže na plovidbi ophodnog broda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na redovitoj plovidbi obalnoga ophodnog broda „Omiš“ koji je izvršavao redovite zadaće nadzora i zaštite interesa Republike Hrvatske u teritorijalnom moru te u području ZERP-a, priopćio je u subotu Ured predsjednika RH.

Predsjednik je stekao uvid u sposobnosti obalnoga ophodnog broda „Omiš“ te se uvjerio da pripadnici Obalne straže RH uspješno provode sve planirane aktivnosti na moru i u novonastalim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa COVID-19.

Predsjednik je dao potporu HV-u, HRM-u i posebno članovima posade broda koji svoje zadaće izvršavaju stručno i profesionalno, poštivajući sve mjere samozaštite, navodi se u priopćenju.

Uz Predsjednika Republike na plovidbi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj. (Hina)

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari