Pratite nas

Pregled

‘Svehrvatski grob’ ili o potrebi groblja za neidentificirane žrtve rata i poraća

Objavljeno

na

Na sjednici Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij, održanoj 26. lipnja u prostorijama HBK u Zagrebu, zaključeno je da se obavijesti javnost, ugledni pojedinci iz političkog, kulturnog i društvenog života nacije te najvažnije nacionalne ustanove o potrebi grobišta ili groblja u koje bi bili pokopani ostaci neidentificiranih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, objavila je danas IKA.

mile bogovic svehrvatski grobU dopisu predsjednika te Komisije gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića naslovljenom na predsjednike Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te Ured za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, navodi se da se istraživanjem prikrivenih grobišta iz navedenog vremena pojavio još u početku problem koji do danas, ne samo da nije riješen nego se nije ni pokušalo tražiti trajno rješenje.

Riječ je o neidentificiranim ostatcima ljudskih tijela (kostiju) za koje nije moguće provesti DNK analize i predati ostatke rodbini za ukop na vlastitome groblju. Napose je to slučaj kod masovnih iskapanja, kao što je to bilo u Maclju. Mnoge su kosti stavljane u vreće i poslije završile u podrumima, tavanima, grabama i kontejnerima. Slično je bilo i s ostatcima žrtava u Markovića jami kraj Trilja.

“Inicijativom pojedinih svećenika i zainteresiranih pojedinaca ta dva slučaja su nekako riješena, ali nije teško predvidjeti da će se isti problemi javljati i poslije, ako se na vrijeme ne nađe trajno rješenje. Svima je poznato da ima još stotine masovnih grobišta, a osjećaj pijeteta prema stradalima traži da se grobišta istraže, da se identificirane preda njihovoj rodbini, a neidentificirani da se pokopaju na doličan način na određeno mjesto. Nije više primjereno odgovarati da su iskopane ljudske kosti u procesu identifikacije.

“Mislimo da rješenje treba tražiti na nacionalnoj razini i to za sve slučajeve. Na lokalnoj razini ne može se osigurati doličan način ni pokopa ni održavanja grobišta. Jednako tako ne može se osigurati dužni pijetet prema ostacima neidentificiranih žrtava, jer nema obitelji koja bi im ga iskazivala, a ni lokalna zajednica ne bi mogla omogućiti trajan i prikladan pijetet. Potrebno je, dakle, da se na tome angažira šira, nacionalna zajednica”, navodi se u dopisu biskupa Bogovića.

Potrebno je istaknuti da sve države imaju neku vrstu nacionalnog groblja ili grobišta, napose za ratne stradalnike, kako vojnike tako i civile, te bi i to trebalo biti poticajno za uspostavu nacionalnoga groblja za sve neidentificirane hrvatske žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća. Mogli bismo ga nazvati „Svehrvatski grob” u koji bi bili na doličan način pokopani svi zemni ostaci neidentificiranih osoba iz navedenog vremena.

Čini nam se da bi najpogodnije mjesto za takav ukop bilo Krbavsko polje, podno Crkve hrvatskih mučenika. To Polje je već u svijesti naroda kao neko nacionalno grobište, jer je ondje 9. rujna 1493. u kratko vrijeme i na dosta uskom prostoru stradalo oko 10.000 branitelja.

To je bio jedan od razloga za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika iznad toga polja. Ondje bi „Svehrvatski grob” bio na oku svih koji hodočaste u Crkvu hrvatskih mučenika i prigoda za posjet groblju i za odavanje počasti.

Potomci stradalnika i svi poštovatelji njihove žrtve bili bi zadovoljni što na doličnom mjestu mogu zapaliti svijeću za nekoga svog „neznanoga” među žrtvama. To bi bilo i humano vraćanje duga nas živih mrtvima. Zato vas uljudno molimo da poduprete ovaj prijedlog i pridonesete njegovu ostvarenju”, navodi se u dopisu koji potpisuje biskup Bogović.

IKA

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VELIKO TRGOVIŠĆE: Vijenci kod rodne kuće dr. Tuđmana – najvećeg sina Hrvatskog zagorja i cijele Lijepe Naše!

Objavljeno

na

Objavio

Photo: Zagorje International

Predstavnici HDZ-a iz šest sjeverozapadnih i središnjih županija (Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke) zajednički su u povodu 18. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položili vijence i zapalili svijeće kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Zlatnim slovima u knjizi povijesti

Predsjednik međimurskog HDZ-a i (nacionalni) potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat naglasio je da je na svima nama, koji danas uživamo u slobodi, njegovati povijesnu istinu i prenositi je našoj djeci:

A istina je jedna i jedina: moderna hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu te učenju i djelu dr. Franje Tuđmana! Da nije bilo hrvatskih branitelja i dr. Tuđmana, ne bi bilo ni naše slobode!

Član Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Zaprešića (Zagrebačka županija) Željko Turk istaknuo je da je sloboda nešto najsvetije, a ime prvoga hrvatskog predsjednika zlatnim je slovima upisano u knjigu naše nacionalne povijesti.

S trajnom zahvalnošću

Krapinski gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Krapine Zoran Gregurović – ne skrivajući emocije – govorio je o najvećem sinu Hrvatskog zagorja i cijele Lijepe Naše:

Moramo njegovati uspomenu na prvoga hrvatskog predsjednika, da se s trajnom zahvalnošću prisjećamo svega što je za Hrvate napravio, ali i da poučavamo mlade ljude o tome kako je nastala naša država i koliko je nemjerljiva bila povijesna veličina dr. Tuđmana.

Neizmjerno ponosni na dr. Tuđmana

S neizmjernim ponosom mi Zagorci i svi Hrvati prisjećamo se našega dr. Tuđmana – izjavio je za hdz.hr Alen Gerek, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije:

Dr. Tuđman najveći je državnik kojeg smo mi Hrvati imali u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. Samostalna Hrvatska njegov je trajni spomenik!

U župnoj crkvi u Velikom Trgovišću proslavljena je potom sveta misa zadušnica za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.

JARNJAK: I TEŠKO BOLESTAN, NIJE MOGAO PRESTATI RAZMIŠLJATI O BUDUĆNOSTI HRVATSKE!

U Velikom Trgovišću bio je i Ivan Jarnjak, jedan od najbližih suradnika pokojnog predsjednika. Prisjetio se dana kada je s dr. Tuđmanom prije 18 godina, nekoliko mjeseci prije njegove smrti, posjetio rodno mu mjesto:

Kroz glavu mi prolaze misli o svim susretima s pokojnim predsjednikom i svemu što je učinio za Hrvatsku. A učinio je najviše! Zajedno smo ovdje, kod njegove rodne kuće, bili 1999. godine. Poslije toga dr. Tuđman više nikad nije bio u Velikom Trgovišću.

Preplavljuju me osjećaji – upravo smo na ovom mjestu toga poslijepodneva proveli divne trenutke, razgovarajući o Zagorju, o našim prekrasnim bregima, našoj Hrvatskoj, o tome što još trebamo napraviti. I kada je znao da je teško bolestan, nije mogao prestati razmišljati o budućnosti hrvatske države.

Dr. sc. Franjo Tuđman – Veličanstven čovjek u strašnom vremenu

Predsjednica: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je, u povodu godišnjice smrti Franje Tuđmana, istaknula je kako se hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojega prvog predsjednika.

“Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja – stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik”, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

S obzirom da je danas i Međunarodni dan ljudskih prava, ustanovljen kao spomen na donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, predsjednica naglašava kako su stvaranjem neovisne države, hrvatski narod i svi građani dobili politički okvir za njezino ispunjenje i za stvaranje društva u kojemu će dostojanstvo i prava svake osobe biti zaštićena, u zajedničkoj odgovornosti promicanja općega dobra.

Predsjednica je jutros položila vijenac i zapalila svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika u povodu 18. obljetnice njegove smrti. (Hina)

Dr. sc. Franjo Tuđman – Veličanstven čovjek u strašnom vremenu

Plenković: Tuđmanova ostavština je vizionarska okupljajuća politika u nezahvalnim međunarodnim okolnostima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari