Connect with us

Religija i Vjera

Sveta Faustina Kowalska

Published

on

Danas 5. listopada slavimo svetu Faustinu Kowalsku, sveticu Božanskog milosrđa čiji je Dnevnik postao popularan diljem svijeta, a Krunica božanskog milosrđa jedno od najpopularnijih pobožnosti katolika uopće.

Rođena je 1905. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina stupila je u kongregaciju Naše Gospe od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim samostanima. Redovničko ime joj je Marija Faustina.

Tijekom 13 godina koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne milosti poput dara kontemplacije, proricanja, čitanja ljudskih srdaca, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s Bogom na zemlji.

Isus je nadahnuo svetu Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostalog po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa koje je Isus preporučio: slika milosrdnog Isusa s potpisom “Isuse, uzdam se u Tebe”, svetkovina Božjeg milosrđa na prvu nedjelju nakon Uskrsa, krunica Božjeg milosrđa, molitva u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa.

Isus joj se ukazivao više puta o čemu je pisala u knjizi „Dnevnik Faustine Kowalske”: „Neka najveći grešnici polažu svoju nadu u Moje milosrđe. Oni imaju pravo prije svih drugih pouzdati se u bezdan Mojeg milosrđa.“
Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, 5. listopada 1938. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Faustinu blaženom 18. travnja 1993., a svetom u Rimu 30. travnja 2000. riječima: „Krist te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe.“

Riječi koje je Isus uputio sestri Faustini najbolje opisuju njezinu životnu zadaću, zahvaljujući kojoj je postala prva svetica trećeg tisućljeća i omiljena zagovornica naših vremena:

„Ti ćeš izmiriti zemlju s Nebom, umirit ćeš pravednu Božju srdžbu i izmoliti svijetu milosrđe. Bori se za spasenje duša. Ohrabruj ih da se pouzdaju u Moje milosrđe, jer to je tvoja zadaća u ovom i u budućem životu. Tajnice Mojeg najdubljeg otajstva, znaj, da si u isključivoj prisnosti sa Mnom. Ti ćeš pripravljati svijet na Moj konačni dolazak. Vječno ćeš stajati pred Mojim prijestoljem kao živi svjedok Mojega milosrđa. Srce Mojeg Srca, ispuni se radošću.“

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari