Connect with us

Sveta Marta

Objavljeno

-

Svetu Martu slavimo 29. srpnja. Ona je zaštitnica umornih, konobara i stopanjica, hotelijera, kuhara i blagovaonica.

Marta-i-MaraMarta je rođena u Betaniji i evanđelja kažu da je Isus bio tri puta gost kod njih i da ju je posebno volio kao i sestru Mariju i brata Lazara, kojega je uskrisio.

Marta je ona koja Isusu ide u susret i koja mu ispovijeda svoju vjeru: „Gospodine, da si ti bio ovdje, moj brat ne bi umro“.

Ide još i dalje i jače: „Ali znam što god zaišteš od Boga da će ti dati … jer ti si Krist, Sin Božji koji dolazi na svijet“.
Zato, ako ima ijedna svetica koja razumije što znači pripremiti kuću za gosta, to je ona. Primati goste, kolege, prijatelje, a u isto vrijeme raditi poslove koje rade i drugi, a ovo je povrh, je uistinu poprilično teško.
Međutim ona je imala i čast i sreću pripremiti objed više puta i Sinu Božjemu. Zato joj se utječemo u poteškoćama ove vrste da nam kod Gospodina isprosi milost i zagovor da to činimo s onom ljubavlju kojom je ona pripremala kuću i objed Sinu Božjemu.

Marta se brine kako ugostiti i počastiti Spasitelja, a Marija sluša pozorno Njegovu Riječ…

Sv. Marta starija je sestra Marije i Lazara iz Betanije, koji su bili Isusovi prijatelji i poštovaoci.

Dvije su evanđeoske zgode u kojima se opisuje Marta: Evanđelje sv. Luke (Lk 10, 38-42) govori kako je jednog dana Isus bio gost u njihovom domu; Evanđelje sv. Ivana (Iv, 1-54) opisuje Lazarovo uskrsnuće. Iz tih evanđeoskih zgoda vidimo Martu kao dobru domaćicu i gazdaricu, vrlo vrijednu i uslužnu. Evanđelist Ivan pak ističe veliko Martino poštovanje prema Gospodinu te čudesnu vjeru u Isusa koji joj se očitovao kao “uskrsnuće i život”. Pobožna predaja kazuje kako su se Marta, Marija i Lazar odselili u južnu Galiju, u grad Masiliju i da su ondje svjedočili istinskim kršćanskim životom.

fraFranjoMabić/kamenjar.com

[divide]

Čestitamo  imendan našoj vrijednoj urednici Marti! 🙂

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari