Connect with us

Pregled

Sveta Nedelja: Otkriveno spomen-obilježje 14-torici poginulih hrvatskih branitelja

Objavljeno

on

Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je svečano otkrio novo Spomen-obilježje 14-torici poginulih hrvatskih branitelja iz Svete Nedelje istaknuvši da je njihovo uključivanje u obranu domovine dokaz stvarnog i istinskog domoljublja.

Ministar Medved je spomen-obilježje otkrio zajedno sa gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem i ocem poginulog branitelja Roberta Erdelje.

Otkrivanju Spomen-obilježja za 14-oricu hrvatskih branitelja, paljenju svijeća i polaganju vijenaca nazočili su i predstavnici braniteljskih udruga te obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Ministar Medved istaknuo je kako se na poseban način želi zahvaliti na žrtvi 14 hrvatskih branitelja iz Svete Nedelje, jer iako Sveta Nedjelja nije bila izravno ugrožena u velikosrpskoj agresiji, njihovo uključivanje u obranu domovine je dokaz stvarnog i istinskog domoljublja.

Poručio je i neka njihova imena budu svjetionik mladima koji traže svoj put, da ostanu i grade svoju budućnost u predivnoj Svetoj Nedelji.

Ministar Medved rekao je i da su hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Vlada stoga usmjerava niz svojih aktivnosti prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Istaknuo je i važnost izgradnje odnosa hrvatskog društva i države prema hrvatskim braniteljima koji, rekao je, mora biti ispunjen poštovanjem, uvažavanjem žrtve i doprinosa branitelja. Poručio je i da su hrvatski branitelji na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji što danas imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Dario Zurovac, gradonačelnik Svete Nedelje, koja je 15-tak kilometara zapadno od Zagreba, rekao je da se zahvaljuje svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su dali život za Hrvatsku.

“Vi nas učite radu, domoljublju i poštivanju prošlosti kako bi gradili bolju budućnost. Zaslužili ste mir, puno sreće i zadovoljstva, a na nama je da vam omogućimo Hrvatsku kakvu zaslužujete i za koju ste se borili”, istaknuo je.

Novo spomen obilježje smješteno je u centru grada Svete Nedelje, i djelo je akademskog kipara, slikara i pjesnika Izvora Oreba. U simboličnom obliku vrata koje predstavljaju put u svjetlo, Spomen obilježje sadrži imena 14 hrvatskih branitelja s područja Svete Nedelje, koji su dali svoj život u obrani Hrvatske u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari