Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Bartol apostol – zaštitnik seljaka i zanatlija

Objavljeno

-

[su_heading size=”19″]Mučenik kojem su živom mučitelji derali njegovu kožu i odrubili glavu  – Spomendan 24. kolovoz[/su_heading]

Na putu između Nazareta i Genezaretskog jezera leži jedno malo mjesto Kana Galilejska. Za to malo mjesto sigurno ne bi nitko znao, osim mještana susjednih mjesta, i da se u njemu nije dogodilo prvo Isusov čudo, kada je na svadbi pretvorio vodu u vino. Kana Galilejska je rodno mjesto apostola Bartola. Njemu u čast u Kani Galilejskoj je podignuta crkva. Na oltaru crkve prikazano je mirno i iskreno lice svetog Bartola apostola.  Onog apostola za kojeg je Isus rekao: „ Evo istinitog Izraelca, u kome nema prijevare!“ Iv. 1.47. U Kani Galilejskoj, iako je to vrlo malo mjesto sagrađena je još jedna crkva na mjestu gdje se dogodilo Isusovo prvo čudo pretvaranja vode u vino..

Bezazlenost svetog Bartola

Bartola su još zvali imenom Natanael. Bio je priprost, jednostavan čovjek, bez ikakve zlobe. Poput ostalih, dobrih i pobožnih Židova toga vremena koji su očekivali Spasitelja, i radovali se njegovom dolasku. Vrlo često je znao sjesti pod smokvu, meditirati i razmišljati. Bartol je bio na početku nepovjerljiv, nije mogao vjerovati vijesti koju mu je donio jednog dana Filip iz Betsaide. Rekao mu je da se pojavio Mesija, Spasitelj svijeta koji dolazi iz malog mjesta Nazareta. To se činilo čudnim svetom Bartolu, jer je  očekivao kao i drugi Izraelci da će Spasitelj biti kralj, ili potomak slavnog Davida ili Salamona. Filip je sa sobom poveo Bartola na susret s Isusom. Na tom prvom susretu, nakon nekoliko rečenica razgovora Bartol je uskliknuo: „ Rabi, Ti si Sin Božji, Ti si Kralj Izraelski!“ Sveti Bartol je zaslužio Isusovu pohvalu da je jedini Izraelac u kome nema prijevare. Činio je dobro, iskreno vjerovao, uključio se u apostolski zbor, te iskreno zavolio Isusa. Kad bi barem za nas netko mogao reći: „ Evo pravog katolika, Hrvata, u kome nema prijevare. Međutim među nama ima često puno gorčine, različitih prijepora, mržnje, licemjerstva, a ponekad vrlo malo iskrenosti.

Apostolska revnost svetog Bartola

Od trenutka upoznavanja Isusa, sveti Bartol je tijekom tri godine Isusovog javnog djelovanja bio uz njega i neprestano rastao u duhovnosti i ljubavi prema njemu. Nakon Duhova, rođendana Crkve, sveti Bartol je postao gorljivi propovjednik i misionar. Njegovo pastoralno misijskog polje rada bilo je područje raznih država i zemalja od Sredozemnog do Kaspijskog mora. Obišao je Arabiju, Perziju, Indiju, Frigiju, Likaoniju i Armeniju. Sve tegobe, tjeskobe i žalosti koje je doživljavao kao apostol i propovjednik prikazivao je Isusu za spas duša. Krvlju i mučeništvom zapečatio je svoj zemaljski život. Pogani su mu živom derali s njega kožu i zatim mu odsjekli glavu. To se mučeništvo dogodilo u Armeniji, u gradu Albanopolisu. Kasnije su njegovi posmrtni ostaci preneseni u Rim, gdje se štuju njegove svete moći. Naši preci su posebno častili i štovali svetog Bartola u razdoblju prodiranja Turaka u naše krajeve. Njemu u čast je podignuto niz crkava u našim krajevima.

Apokrifno evanđelje svetog Bartola

U prvim kršćanskim vremenima se pripisivalo svetom Bartulu jedno evanđelje. Ali to evanđelje je napisao netko drugi, a ne sveti Bartol. Dakako da je to apokrifno evanđelje. Apokrifi (grč. ἀπόκρυφα; skriven, tajan), su spisi dvojbene autentičnosti; naziv se osobito odnosi na određen broj židovskih i kršćanskih vjerskih knjiga biblijskog sadržaja koje se ne ubrajaju u kanon Svetog pisma. Nisu ušle u sadržaj Biblije. Kažu da se sveti apostol Bartol za vrijeme svog apostolko misionarskog djelovanja služio Matejevim evanđeljem. Sveti Bartol apostol je na bolniji način ispisao evanđelje svojom krvlju i mučeničkom smrću.

Štovanje

Smatra se, da je zajedno s apostolom Judom Tadejem, donio kršćanstvo u Armeniju. Armenska apostolska Crkva smatra ih svecima zaštitnicima. Armenska katolička Crkva je jedna od 23. Istočne katoličke Crkve. „ Sui iuris “ (po svom pravu) u zajedništvu je s drugim Crkvama istočnog obreda te u punom zajedništvu s rimskim papom kojeg priznaje za poglavara. Armenska katolička Crkva je regulirana Istočnim kanonskim pravom, odnosno Zakonikom kanona istočnih Crkava. Na čelu Armenske katoličke Crkve nalazi se „ katolikos patrijarh Cilicije “, a stolna crkva je Katedrala sv. Ilije i sv. Grgura Prosvjetitelja u Beirutu, Libanon. U 13. stoljeću sagrađen je manastir ( samostan ) sv. Bartola, na mjestu gdje se smatra da je umro mučeničkom smrću. Manastir se nalazi u jugoistočnoj Turskoj. Mučen je na vrlo okrutan način. Ogulili su mu kožu i odrubili mu glavu. To je slikovno ovjekovječio Michelangelo u Sikstinskoj kapeli prikazavši na svojoj veličanstvenoj slici Posljednjega suda sv. Bartola kako oderan drži svoju kožu u ruci. Na toj je koži umjetnik načinio svoj portret. Relikvije sv. Bartola u starom vijeku promijenile su više mjesta. Bile su u Siriji, pa na Liparskim otocima, zatim u gradu Beneventu, dok ih car Oton II. nije odnio u Rim gdje su i danas u svetištu sv. Bartola. Dio relikvija je u Frankfurtu i u Canterburyjskoj katedrali u Engleskoj. Za vrijeme II. svjetskog rata, fašisti su na Liparskim otocima željeli otopiti srebrni kip sv. Bartola, jer su im nedostajali novci. Kip je na vagi pokazao jako malu težinu pa su odustali. U stvarnosti kip je prilično težak pa se smatra čudom to što se dogodilo. Uz sv. Bartola vezano je još čuda vezanih za težinu predmeta.

MOLITVA SVETOM BARTOLU

Crkvico svetog Bartola, zasjaj sa svim svetim apostolima danas u našim srcima, kada molitve u pećini svetog Stjepana podignemo uz pomoć anđela u ruke Gospine, koje naše molitve polažu u kalež Kristove darivateljske, predragocjene krvi, koja nas čisti, krijepi naše rane ucviljene od boli i tuge. Isus je za tebe rekao; “Evo istinskog Izraelca u kojem nema prijevare” Iv. 1,47. Dođi sveti Bartole sa braćom svojom nebeskom među braću slavljeničku na zemlji, isprosite nam milost jakosti pod križem. Pomozi nam zaštitniče kod raznih bolova tijela, zaštitniče seljaka, pastira, kožara i zanatlija. Blagoslovljene tvoje svete relikvije na otočiću rijeke Tiber. Sjedinjujemo svoju muku sa Kristovom i širimo Evanđelje ljubavi na radost Spasitelja!

Hvala na pomoći iz Raja.

 

Himan svetom Bartolu

 

Nebeski blažen domaru,

O dični sveti Bartole,

Ti apostolâ drugaru,

Tvoj blagdan sretni slavimo.

 

Gospodin Isus spazi te

I milim okom pogleda:

I srce tvoje nalazi

Sve otvoreno istini.

 

Svi proroci kroz vjekove

Navješćuju nam Mesiju,

 

A evo, on te poziva

On tebi sam se otkriva.

 

U učeničku četu te

Milostivo odabire,

Da putem križa slijediš ga

Do vječne dike nebeske.

 

Ti Kristu vjeran ostade

I apostol i prijatelj,

Životom, djelom prenoseći

Po svemu svijetu Blagovijest.

 

Sva slava tebi, Isuse,

Što apostole proslavljaš:

Na Bartolov nam zagovor

Udijeli diku nebesku! Amen.

 

Vladimir Trkmić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari