Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Ivane Pavle Dragi, moli za nas, uvijek vjerne Hrvate

Published

on

Prije dvije godine, u Krakovu, otprilike u ovo doba, kad sveopća Crkva slavi spomen na svetog papu Ivana Pavla Drugog, održana je konferencija “Utjecaj poljskog pape svetog Ivana Pavla II. na hrvatsku zajednicu”, i to pod počasnim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Konferencija pod nazivom “Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio” bila je organizirana u povodu drugog papina dolaska u Lijepu našu koji se dogodio 1998. godine, kad je papa Wojtyla pohodio Zagreb, u Mariji Bistrici beatificirao kardinala Alojzija Stepinca, te konačno 4. listopada na Žnjanu slavio misu u povodu 1700. obljetnice grada Splita te se u večernjim satima na Gospinu otoku u Solinu susreo s hrvatskom mladeži. Nazočne na konferenciji pozdravio je i umirovljeni krakovski nadbiskup, kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II.

Glavni organizator i kreator cijelog dvodnevnog zbivanja bio je počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu Pawel Wlodarczyk, koji je na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 5. svibnja 2018. sudjelovao na drugom dijelu navedene konferencije u čast velikog pape koji je uz svoj poljski narod u srcu posebno nosio i naš hrvatski.

Ova je konferencija u Splitu ustvari bila treća u nizu jer je prije nje i onog prvog dijela održanog u Krakovu u listopadu 2017. – gradu iz kojeg je kardinal Karol Wojtyla, koji je na konklavi kardinala u Rimu 16. listopada 1978. izabran za papu, i to kao 264. nasljednik apostola Petra – u jesen 2016. održana prva od svih konferencija, i to u spomenutom Krakovu te obližnjem Tarnówu.

Poznajući konzula Pawela, a s obzirom na činjenicu da se iduće godine navršava stota obljetnica Wojtylina rođenja, te petnaest godina od njegove svete smrti, ne bih se iznenadio kad bi Pawel za 2020. organizirao nešto slično kao što je već dva, tri puta posljednjih godina priredio.

U međuvremenu, ekipa kojoj okosnicu čini nekolicina profesorica i profesora sa splitskog KBF-a, već se drugu godinu u čast Ivana Pavla Dragog – kako ga je prvi nazvao u svom blogu don Anđelko Kaćunko, kompoljski župnik – okupila u Dragi, u Primoštenu Burnjem, na tzv. Užance dragarske u Jurlinovim dvorima. Slavili su misu u čast Wojtyle te se dogovarali o mogućnosti osnivanja i svojevrsne bratovštine koja bi bila pod zaštitom velikog “poljsko-hrvatskog” sveca.

O tome je bilo riječi i u programu uživo Hrvatskog katoličkog radija, koji je vodio još jedan od “dragara”, novinar i putopisac Domagoj Pejić, koji je svojedobno pješice iz Zagreba hodočastio Ivanu Pavlu II. u Rim, u znak zahvalnosti za sve dobro što je učinio za Crkvu u Hrvata i narod hrvatski.

Međutim, to je tek kap u moru onoga što se za spomendan prikazivalo u čast svetog pape, čije ime u Hrvatskoj i u susjednoj BiH krasi ulice naših gradova i trgova – spomenimo samo Šetalište Ivana Pavla Drugog duž splitskog Žnjana – njemu u čast podignuti su kipovi na brojnim javnim i crkvenim lokacijama, posvećene su mu mnoge crkve i kapele, župe i ustanove, a ovih dana na Travarici u Trogiru pri kraju su radovi na novoj crkvi i pastoralnom centru nazvanom po Ivanu Pavlu II.

Sveti Ivane Pavle Dragi, s prozora kuće Očeve, blagoslovi sve ljude Urbi et orbi i moli Boga za nas Hrvate da opstanemo kao narod u ovim povijesnim bespućima, uvijek vjerni svetoj Rimskoj Crkvi katoličkoj i Petrovu namjesniku na zemlji.

PIŠE: Ivan Ugrin / Misija/SD

Spomendan sv. pape Ivana Pavla II.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari