Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Juda Tadej i sveti Šimun

Objavljeno

-

Uz blagdan svetih apostola Šimuna i Jude upečatljiva je poruka – Zajedništvo u Kristovoj ljubavi traži i zajedništvo u patnji. Apostoli su to u svom životu iskusili i ostvarili. Njihovo je zajedništvo u Kristovoj ljubavi bilo okrunjeno njihovim zajedništvom trpljenja u mučeništvu.

Danas slavimo dva apostola prilično nepoznata u kršćanskom svijetu, iako su obojica bili Isusovi učenici i mučenici – sveti Juda Tadej i sveti Šimun Revnitelj.

U ono vrijeme apostolima je bilo uobičajeno davati nadimke kako bi ih se lakše razlikovalo. Tako Šimuna, Matej i Marko nazivaju Kananejcem, dok ga sv. Luka naziva Revniteljem.

To ime s velikom vjerojatnošću govori da je Šimun nekoć bio pristalica fanatične antirimske stranke zelota koja je namjeravala oružjem i pobunama osloboditi Izrael od Rimljana. To govori da je vatreno ljubio svoj židovski narod i da je trpio što je taj narod na svome zemljištu bio pod tuđinskom okupacijom ne imajući svoje vlastite države.

Prema kršćanskoj predaji Šimun je slijedio Jakova starijeg, a propovijedao je u Perziji, Mezopotamiji, Maloj Aziji, Armeniji i Egiptu.

Prema predaji Juda Tadej je rođen u Galileji. Postao je jedan od dvanaest apostola zajedno s bratom sv. Jakovom Mlađim. Propovijedao je Evanđelje po Judeji, Samariji, Idumeji, Mezopotamiji, Siriji i Libiji.

Zajedno sa svetim Bartolom donio je kršćanstvo u Armeniju, te je zajedno s njim proglašen zaštitnikom Armenske Apostolske Crkve, najstarije nacionalne crkve na svijetu.

Sveti Juda Tadej prisustvovao je događaju kada je Duh Sveti sišao na apostole pa se često na slikama nalazi plamen iznad njegove glave: kao simbol Duha Svetoga.

Za vrijeme Posljednje večere Juda Tadej postavio je Isusu važno pitanje: “Gospodine, kako to da ćeš se objaviti nama, a ne svijetu?” (Ivan 14,22). Isus mu je odgovorio: “Ako me tko ljubi, držat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti; k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, ne drži mojih riječi. Riječ koju slušate nije moja, već od Oca koji me posla. Ovo sam vam govorio boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh” (Iv 14,23-26).
Ovaj Isusov odgovor Judi Tadeju odzvanja do danas u srcima kršćana i podiže plamen vjere u ovo Isusovo obećanje.

Juda Tadej napisao je i kratku Poslanicu Jude apostola, koja se nalazi u Novom zavjetu na pretposljednjem mjestu, ispred knjige Otkrivenja.

Prema tradiciji obojica apostola, i sveti Šimun i sveti Juda Tadej, pretrpjela su mučeničku smrt. Na svetog Šimuna i svetog Judu Tadeja pustili su klupko otrovnih zmija. Kako im one nisu naudile, ubili su ih tako da su im prepilili tijela.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari