Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Lovro, đakon i mučenik

Objavljeno

on

Mučeništvo svetog Lovre zbilo se prema pouzdanim izvorima, na današnji dan, 10. kolovoza 258. godine. Kiša meteora zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana, sredinom kolovoza pa se naziva ‘Suze svetog Lovre’.

10. kolovoza sveta Crkva slavi – zaštitnika kuhara, roštiljara i pekara, zaštitnik u bolestima opeklina i išijasu – Sv. Lovru ( umro 258.) Početkom kolovoza 258. godine car Valerije je izdao dekret da se poubijaju svi biskupi, svećenici i đakoni koji budu javno štovali Isusa Krista.

Bio je učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. A to je nešto što mlado idealno srce samo poželjeti može.

Papa mu je doslovno rekao: “Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.” Nakon tih utješnih i ohrabrujucih rijeći Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao. Sve im je podijelio. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reči: “Evo blaga Crkve!”

Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: “Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!” Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Kao junaku vjere, ljubavi i poslušnosti, papa Damaz posvetio je svetom Lovri jedan od svojih najdirljivijih epigrafa koji glasi:

‘Bičevi krvnika, plamen, mučenje i lanci. Samo ih je Lovrina vjera mogla nadvladati. Damaz u molitvi ispunja ovaj žrtvenik darovima i divi se krepostima slavna mučenika.’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR