Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Valentin

Objavljeno

on

st-valentine-baptizing-st-lucilla-jacopo-bassano

14. veljače po katoličkom kalendaru je Sveti Valentin zaštitnik ljubavi i zaljubljenih.

Ovdje je Ljubav pisana Veliki slovom i on je zaštitnik svih vjerenika, zaručenih i zaljubljenih koji su upućeni na i u brak po kršćanskom redu, a što je oko nas, znamo svi…

Sveti Valentin je bio rimski svećenik koji je mučen za vrijeme cara Klaudija II. Oko 270. Već je na njegovom grobu bila sagrađena velebna bazilika 350., što znači da se kult o njemu raširio veoma brzo. Spominje se još jedan svećenik Valentin iste godine mučen, ali samo u Terniju. Hagiografi i povjesničari misle da se radi o jednom te istom čovjeku svecu kojega su htjeli obadvoji imati kao svoga, što nije nikakva novost u povijesti da se sebi prisvajaju ljubljeni sveci.

Pobožna legenda kaže daje Valentin za vrijeme svoga zatvora pomogao zapovjednikovoj kćeri i da joj je dok su ga sprovodili na giljotinu ostavio „karticu“: „Od tvoga Valentina“.

Ovaj dan salavljnja svetoga Valentina je u Rimsko doba i u carstvu bio dan nade u dobar urod, dakle dan plodnosti. To se događa upravo kada u normalnim okolnostima u Rimu i oko njega sve cvjeta i pokazuje proljeće..

Legenda kaže da je on bio ljubitelj mirisnoga cvijeća, osobito ruža, pa ih je poklanjao zaručnicima, vjerenicima i zaljubljenicima da bi im zaželio sretnu budućnost u braku.

Današnji običaj da se šalju pozdravi i želje za sv. Valentina je nagnao na zključak da sv. Valentin bude upravo zaštitinik zaljubljenih, a on je uistinu veliki zaljubljenik u Boga i Crkvu, obitelj i svijet kao jednu obitelj koja Bogu odgovara u ljubavi, poštujući Boga preko čovjeka i vidljivih zakona ovdje na zemlji, pa je kao takav zaštitnik sviju nas i svih zaljubljenih.

U gradu Terni-ju mu je posvećena velika i velebna crkva, kao i grad i župa, a kod nas je u Slavoniji također župa sv. Valentina, kao iu Zaboku.

[ad id=”40551″]

Fra Franjo Mabić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari