Connect with us

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva

Objavljeno

-

Trojstvo ili Presveto Trojstvo je u kršćanstvu naziv za Boga kada se želi naglasiti nauk da je on jedan, a istovremeno se sastoji od tri osobe: Oca, Sina i Duha Svetog. To je jedna od temeljnih istina kršćanstva.

[ad id=”68099″]

Danas 31. svibnja slavimo blagdan Presvetog Trojstva, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini.

Bog je u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe – Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.

Ta je vjerska dogma temeljna istina kršćanstva. Božanska bit postoji u tri osobe: druga osoba Sin Božji – otkupitelj ljudskog roda – „rođen“ je od vječnog Oca ljubavi, ali je i istobitan s Njim. Duh Sveti, treća osoba Božanstva, izlazi od Oca i Sina i svemu daje život, te sve posvećuje.

Presveto Trojstvo najčešće je, da bi se približilo puku, simbolizirano u liku starca (Otac), mlada čovjeka (Sin) i goluba (Duh Sveti). Bog kao Presveto Trojstvo, objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: “Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: “Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,21-22).

Većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže osnovnom definicijom kršćanstva: kršćanin je onaj tko vjeruje u Presveto Trojstvo i tko je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. To je suštinska razlika kršćanskog vjerovanja od ostalih monoteističkih religija (židovstvo i islam). To vjerovanje je toliko važno jer je u njemu sadržana stvoriteljska, otkupiteljska i obnoviteljska Božja snaga i ljubav.

Bez vjerovanja u Presveto Trojstvo nemoguće je u potpunosti shvatiti ono što je rekao apostol Ivan u Svetom Pismu: „Bog je ljubav“. Upravo utjelovljenjem Isusa Krista i poslanjem Duha Svetoga, jedan Bog – Otac, Sin i Duh Sveti – u potpunosti se otkrio čovjeku kao Ljubav.

Bog kao Presveto Trojstvo, objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: “Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: “Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)”

Kršćani su kršteni “u ime” – ne u “imèna” Oca i Sina i Duha Svetoga, jer samo je jedan Bog, Svemogući Otac i njegov jedini Sin i Duh Sveti: Presveto Trojstvo.

Kršćani su kršteni “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga” (Mt 28,19). Prije toga, na trostruko pitanje koje traži da ispovjede vjeru u Oca, u Sina i u Duha, oni odgovore :”Vjerujem”. “Vjera svih kršćana počiva na Trojstvu”.

Otajstvo Presvetog Trojstva središnje je otajstvo kršćanske vjere i života. To je tajna Boga u sebi samome. Tu je dakle izvor sviju drugih vjerskih otajstava, svjetlo koje ih osvjetljuje. To je najtemeljniji i najbitniji nauk u “redu vjerskih istina”. “Sva povijest spasenja samo je povijest objavljivanja pravog i jedinog Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, koji pomiruje i ujedinjuje sa sobom ljude koji su se odvratili grijehom”.

Iako postoje zajednice koje sebe smatraju kršćanskima i nemaju ovaj nauk (npr. Jehovini svjedoci), većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže definicijom kršćanstva: kršćanin je onaj tko vjeruje u Presveto Trojstvo i tko je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari