Connect with us

BiH

Sveučilište u Mostaru otvorilo prvu sveučilišnu tiskaru u BiH

Objavljeno

on

Pri Sveučilištu u Mostaru (SUM) otvorena je u četvrtak prva Sveučilišna tiskara u Bosni i Hercegovini, u kojoj će se tiskati sve sveučilišne knjige i publikacije, a realizirana je uz potporu Sveučilišta Sjever sa sjedištem u Koprivnici, u Republici Hrvatskoj.

Kako su izvijestili iz SUM-a, ova jedina javna visokoškolska ustanova na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku u BiH najprije je utemeljila Sveučilišnu nakladničku kuću PRESSUM nakon čega su izgradili moderno opremljenu tiskaru koja će omogućiti puno lakše tiskanje svih izdanja nastavnika i publikacija mostarskog Sveučilišta.

Iz tiska su već izašle prve publikacije, a prva među njima je Glasnik Sveučilišta u Mostaru, koji objedinjuje pravne akte koje je Sveučilište donijelo u razdoblju od 2012. do 2020.
Presijecanjem vrpce tiskaru su otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.
Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak rekao je kako će pokretanjem tiskare mostarsko Sveučilište ostvariti višestruku korist.
“Tiskara će raditi punom parom i bit će u potpunosti iskorištena, a značit će i ogromnu uštedu Sveučilištu. Osigurali smo najmoderniju opremu da bismo imali kvalitetnu elektroničku tiskaru”, rekao je prorektor Čolak.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. Zoran Tomić kazao je da Sveučilište posljednje dvije godine radi na realizaciji ovoga projekta u suradnji sa Sveučilištem Sjever iz Hrvatske.
“Tiskara će dati brojne prednosti upravo kada je u pitanju izdavaštvo, kada su u pitanju tiskanja novih knjiga, a te nove knjige bi primarno trebale biti literatura našim studentima”, kazao je rektor Tomić.
Nakon tiskare u četvrtak je otvorena i Sveučilišna galerija Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Mostaru.

Galerija i tiskara otvorene su u okviru Dana Sveučilišta u Mostaru, koje obilježava 43 godine svoga postojanja. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari