Svi helikopteri Kiowa Warrior dopremljeni u bazu Zemunik

14

Jedanaest preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske izvidničko-borbenim helikopterima, kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, dopremljeno je u subotu u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik.

Uz ranije isporučenih pet helikoptera krajem srpnja ove godine, današnjom pošiljkom završena je isporuka svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior kojima će biti opremljena Eskadrile helikoptera u bazi Zemunik, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

I ovoga puta helikopteri, pričuvni dijelovi i oprema stigli su američkim avionom C-5 Galaxi, a odmah po slijetanju C-5 u Zemunik pristupilo se iskrcaju, te pripremnim radnjama oko carinjenja, evidentiranja, skladištenja i primopredaje pristigle tehnike, naoružanja i opreme.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine.

U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

Predstavljanje pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior planirano je sljedećih dana, navodi se na kraju priopćenja MORH i dodaje da će o konkretnom terminu pravodobno izvijestiti medije.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima.

Pored toga, taj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Prema informacijama MORH-a, uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka.

Također, unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze.

Arhiva
Arhiva

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Znači kompletirana eskadrila Kiowa,16 komada.Što je slijedeče?? Po meni očekujem barem pola eskadrile ili eskadrilu ‘Black Hawka’ kao zamjena za MI-8 i Mi117 Sh koji su pred remontom i koje ćemo moguće isporučiti Ukrajini.
  Sigurno je samo da se ovih dana očekuje ponovo pojačano kmečanje sa naših istočnih granica

 • Sivooki

  I knew you will be here… 😉 If someone know about this, you know…
  Pojačano kmečanje neće doći samo s istoka… A Centar za mirovne studije…? !

 • Tyrex Rex

  A bošnje u BiH.??A Mile u Banja Luci??

 • Sivooki

  Najbolji znak da im se stalo na žulj. Vole oni svoje komšije…
  Jesi li čuo onog Senada s “pjesmicom” predsjednici?

 • Tyrex Rex

  Čitao sam bosanske komentare jutros.Senad nekakav TV voditelj.

 • Sivooki

  imaš na par portala video..
  Šljam kao i Šešelj.

 • Tyrex Rex

  Ismijavaju se bošnje sa Bakirom Izetbegovićem.

 • Sivooki

  Na Avazu ili?

 • Tyrex Rex

  Klix ba ! Na Avazu nema komentara .A u Srbiji na svim portalima ti je aktualno nekakvo postavljanje ploće HOS-a pored Jasenovca.

 • Sivooki

  Eto i ti u “regionu”, hehe… peke, peke, sad ću ja….

 • Tyrex Rex

  Kad je dosadno kod nas moraš bre da se malo informiraš i nasmiješ .

 • Sivooki

  Haaahaha, kod nas se uvijek ista koza dere, veliš….

 • cleuna892

  E da smo ovo imali 91.god.
  Vukovar nebi doživio ovakvu sudbinu…četničke tenkovi bi uništavali na tlu Srbije.

 • cleuna892

  To je onaj isti “predstavnik stare,dobre Sarajevske raje”,omiljeni gost Hrvatskih medija.