Pratite nas

Zanimljivosti

Švicarci na referendumu: teme opet useljavanje i stranci, ali i zlato

Objavljeno

na

Švicarski glasači izazvali su početkom godine konsternaciju širom Europe kada su na referendumu izglasali suzbijanje useljavanja, a danas su pred njima tri nova izjašnjavanja koja će, ako prođu, svijetu poslati još snažniju poruku o tome da Švicarci ne žele nove doseljenike.

Swiss Vote For Tighter Immigration Laws

Ta alpska zemalja najčešće se povezuje s bogatstvom, niskim porezima i nelagodnim odnosom prema strancima. Tri referenduma najavljena za 30. studenoga ponovno pokazuju da dio Švicaraca želi zadržati svoju zemlju samo za sebe.

Ako današnji referendumi prođu, švicarska vlada morat će dodatno ograničiti useljavanje, ukinuti porezna rasterećenja za bogate strance i držati zlatne rezerve isključivo u domaćim trezorima.

Istraživanja javnog mišljenja ipak pokazuju da referendumske inicijative vjerojatno neće biti prihvaćene.

Ecopop želi useljenike zadržati na pristojnoj udaljenosti

Prva referendumska inicijativa službeno se zove Zaustavimo prenapučenost – osigurajmo našu ekološku egzistenciju, a iza nje stoji Ecopop, konzervativna ekološka skupina.

Ecopop želi da se godišnja imigracija ograniči na 0,2 posto švicarskog stanovništva, kojeg ima 8,2 milijuna. Takav bi limit značio da bi svake godine dopuštenje za ulazak u zemlju dobilo 16.000 ljudi, umjesto današnjih 100.000.

Mjera ide dalje od one koja je usvojena u veljači, a traži da vlada uvedu stroge kvote za imigrante, uključivo i europske građane.

Švicarske kompanije upozoravaju da bi politika Ecopopa ostavila zemlju bez kvalificiranih radnika. Nedostajalo bi nam 500.000 ljudi svake godine, rekao je Heinz Karrer, predsjednik poslovne federacije Economiesusisse. Osim toga, nova mjera kršila bi sporazume s Europskom unijom koji jamče Švicarskoj pristup na tržište EU-a i stoga bi naštetila trgovinskim vezama.

Trideset i devet posto glasača kaže da će glasovati za inicijativu dok joj se 56 posto protivi, pokazala su najnovija ispitivanja javnog mišljenja koja ne uključuju neodlučne glasače. Međutim, s približavanjem referenduma potpora inicijativi raste, kao što je bio slučaj i s onim u veljači.

Spasimo naše švicarsko zlato

Druga inicijativa Spasimo naše švicarsko zlato, koja ima potporu populističke desne Švicarske narodne stranke, traži da se švicarsko zlato drži isključivo u Švicarskoj, da se više ne prodaje i da se poveća udio zlata u deviznim rezervama.

Pristaše inicijative kažu da bi se Švicarska trebala zaštititi od vanjskih negativnih utjecaja. Što su veći rizici to je važnije imati adekvatne hitne rezerve, ažu inicijatori.

Mjera bi natjerala središnju banku (SNB) da kupi oko 1800 tona zlata u sljedećih pet godina čime bi cijene zlata otišle u nebo, kažu analitičari.
Trenutno je SNB obvezan držati osam posto imovine u zlatu. Inicijativa bi nam bitno otežala odlučnu intervenciju u kriznim situacijama i ispunjavanje dodijeljenih nam zadaća, tvrdi SNB.

Posljednje ankete pokazuju da 47 posto glasača planira glasovati protiv te inicijative, dok je 38 posto podupire, iako su i vlada, parlament i poslovna zajednica upozorili da bi pozitivan ishod referenduma mogao biti štetan.

Sama mogućnost referenduma već je podigla vrijednost švicarskog franka u odnosu na euro što šteti švicarskim izvoznicima i moglo bi natjerati SNB da kupi milijarde eura kako bi zaštitila svoju valutu.

Bogati stranci u Švicarskoj

Treći referendum odnosi se na strane milijunaše koji imaju domove u Švicarskoj, ali rade drugdje i plaćaju poreze po jedinstvenoj stopi, nižoj od one za švicarske građane.

Treba se riješiti jedinstvene stope jer to je razumno i ojačalo bi zaštitu naše prirode i domovine, čuje se iz tabora zelenih, inicijatora referenduma. Oni kažu da sadašnja politika hrani nekontroliranu seobu u gradove kao i špekulacije s nekretninama te stoga šteti običnim građanima. Četrdeset i šest posto glasača protiv se toj ideji, dok je 42 posto za, po anketama.(Hrt)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari