Connect with us

BiH

Švicarska odlučila: Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini

Objavljeno

on

Ratni zapovjednik Naser Orić, koji se nalazi u švicarskom pritvoru bit će izručen Bosni i Hercegovini.

[ad id=”68099″]

Danas je održano ročište na kojem su Oriću švicarske vlasti predstavile zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH. S obzirom da je Orić pristao na izručenje BiH švicarske vlasti odlučile su odmah odobriti njegovu ekstradiciju po pojednostavljenom postupku.

Svoj zahtjev za izručenje ministarstvo pravosuđa Bosna i Hercegovina poslalo je sinoć. Naveli su da bi trebali imati prednost u vođenju postupka jer je Orić, koji se sumnjiči za ratne zločine, državljanin BiH.

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić uhićen je u Švicarskoj po tjeralici koju je za njim zbog ratnih zločina raspisala Srbija. Srpsko tužiteljstvo Orića sumnjiči za ratne zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bivši zapovjednik 28. divizije Armije BiH pred ICTY-ijem je 2008. oslobođen krivnje za zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. i 1993.

Po raspisivanju srbijanske tjeralice Orić je izjavio da će ga “Srbija i Republika Srpska proganjati dok je živ”

“Orić je rekao da se slaže sa izručenjem u BiH i to je omogućilo Uredu za pravdu da odmah prihvati izručenje u pojednostavljenom postupku. Brza odluka je bila moguća u skladu s kriterijima Europske konvencije o ekstradiciji koja daje prednost zahtjevu vlasti u BiH jer su zločini za koje se Orić sumnjiči počinjeni na teritoriji te zemlje a i Orić ima državljanstvo BiH”, navodi se u priopćenju.

Švicarske vlasti nisu željele davati komentar kada bi Orić mogao biti izručen u BiH. Naime, Ministarstvo pravde BiH je proslijedilo u srijedu Švicarskoj službeni zahtjev Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini, dok je Srbija službeni zahtjev za izručenje Orića dostavila još 22. lipnja. Kako je navedeno u zahtjevu, Orićevim izručenjem pravosuđu Srbije bi ugrozio predmet ‘Naser Orić i drugi’ koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta. U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružno tužiteljstvo Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH. ”S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane”, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Orić je uhićen 10. lipnja, a njegovo privođenje izazvalo je burne reakcije javnosti. Zbog toga je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, poručio srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću da ne dolazi u BiH te da je slučaj Orić ispit za odnose dvaju država. Zbog njegova uhićenja prijetilo se i odgađanjem kolektivnog ukopa srebreničkih žrtava 11. srpnja u Potočarima te su se potpisivale peticije za njegovo oslobađanje. S druge pak strane, pojedini izvori iz europske diplomacije naveli su kako je Orićevo uhićenje samo test za regionalne lidere. ”Zapad se želi posvetiti problemima s Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari jednom za uvijek. Zbog toga su političari u regiji prethodnih dana bili testirani, odnosno pomno se pratilo šalju li u kriznim situacijama poruke pomirenja ili opet potpaljuju stare vatre”, naveli su izvori.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari