Connect with us

Gospodarstvo

Švicarska tvrtka u Vukovaru će graditi prvu kinetičku elektranu u ovom dijelu svijeta

Objavljeno

on

Riječ je o elektrani koja nudi jeftinu »zelenu energiju« jer radi na potisak vode u spremnicima, rekao je Dejan Stojsavljević, predstavnik holdinga »Save the Planet A.G.« sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem sastavu posluje tvrtka »Rosh Innovative Balkans«

VUKOVAR – Tvrtka »Rosh Innovative Balkans« u Vukovaru namjerava izgraditi prvu kinetičku elektranu u ovom dijelu svijeta, u što će uložiti 16 milijuna eura, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi.

Riječ je o elektrani koja nudi jeftinu »zelenu energiju« jer radi na potisak vode u spremnicima, rekao je Dejan Stojsavljević, predstavnik holdinga »Save the Planet A.G.« sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem sastavu posluje tvrtka »Rosh Innovative Balkans«.

»Ovdje se ne radi ni o vjetroelektrani ni o solarnoj elektrani. To je zapravo kategorija za sebe koja nudi jeftiniju zelenu električnu energiju, a tvrtkama koje se odluče za izgradnju takvoga postrojenja brz povrat uloženog novca i ekstra profit«, istaknuo je Stojsavljević.

Holding namjerava Vukovarcima ponuditi izgradnju elektrane minimalnog kapaciteta od 5MW koja u najskupljoj opciji proizvodi kilovatsat električne energije po cijeni od tri eurocenta. Za jednu takvu elektranu potrebno je oko 500 metara četvornih, a ako nije potpuno automatizirana, zapošljava sedam ljudi. Na godinu proizvede 43,2 milijuna kilovatsati i radi svih 365 dana u godini. Uloženi novac moguće je vratiti za nešto više od četiri godine, rekao je.

»Grad Vukovar svakako je zainteresiran za svaku kvalitetnu poslovnu ideju i svaki prijedlog ćemo rado saslušati. Hoće li što biti od toga, pokazat će vrijeme«, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a nastojanja holdinga »Save the Planet A.G.« i tvrtke »Rosh Innovative Balkans« poduprle su i vukovarsko-srijemske županije vlasti.
Ako se ostvari ta ideja, kinetička elektrana najvjerojatnije će se graditi u vukovarskoj Gospodarskoj zoni. kraj teksta

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari