Connect with us

Iz Svijeta

Švicarski parlament odbacio financijsku pomoć za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Gornji dom švicarskog parlamenta je u ponedjeljak odbacio prijedlog o pet milijardi franaka (oko 5,128 milijarde eura) pomoći za Ukrajinu u sklopu šireg financijskog paketa zato što je plan kršio pravila neutralne zemlje o pozajmljivanju.

Zakonodavci su s 28 glasova ‘protiv’ i 15 ‘za’ odbili paket u vrijednosti od 15 milijardi franaka, koji je također predviđao 10,1 milijardi franaka dodatnih sredstava za švicarske oružane snage.

Proteklih se tjedana očekivalo da će prijedlog biti odbijen, pri čemu su mu se osobito protivili desničarski zastupnici.

Parlamentarci su kazali da paket krši određenu švicarsku odredbu, takozvanu “dužničku kočnicu“, te su ga odbili dva tjedna prije nego što će švicarska vlada održati samit o postizanju mira u Ukrajini.

Financijski paket, koji je zasebni parlamentarni odbor podržao u travnju, zamišljen je kao izvanredan doprinos švicarskoj sigurnosti i “miru u Europi“ s obzirom na rat koji Rusija vodi u Ukrajini.

Zapadni saveznici pritišću Švicarsku da više pomogne Ukrajini dok se desničarski nacionalistički zakonodavci zalažu za to da zemlja ostane strogo neutralna.

Pomoć za Ukrajinu bila je namijenjena obnovi i popravku svakodnevne infrastrukture u zemlji. (Hina)0

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas