Connect with us

Iz Svijeta

Svih 36 skloništa UNRWA-e u Rafahu je prazno zbog nastavka izraelske operacije

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

UN-ova agencija za pomoć Palestincima u nedjelju je objavila da je svih njezinih 36 skloništa u gradu Rafahu na jugu Gaze “prazno” zbog nastavka izraelske vojne operacije.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) društvenoj platformi X je napisala da su “tisuće obitelji bile primorane pobjeći”.

Rečeno je i da je 1,7 milijuna od 2,2 milijuna stanovnika Gaze sada raseljeno iz područja oko Han Junisa i okolice. “Humanitarni prostor i dalje se smanjuje”, napisala je agencija.

Humanitarne organizacije u više su navrata upozoravale da u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta usred konstantnih izraelskih vojnih aktivnosti u tom području.

Najnovija vojna napredovanja izraelskih snaga u Rafahu potaknula su brojne kritike međunarodne zajednice, a humanitarne agencije procjenjuju da je u tome južnom gradu, smještenom na granici s Egiptom utočište pronašlo oko milijun civila.

UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) prošli je tjedan Izraelu naredio da odmah prekine svoje vojne operacije u Rafahu, no vlada premijera Benjamina Netanyahua i dalje se oglušuje o nju.

Izrael tvrdi da je Rafah posljednje uporište Hamasovih boraca u Gazi i smatra da se neki od preostalih izraelskih talaca koji su oteti u napadu 7. listopada nalaze u mreži tunela ispod grada. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas