Connect with us

Priče

Svjedočanstvo Kazimira Kovačića

Objavljeno

on

Kazimir Kovačić, hrvatski emigrant koji živi u Argentini, star je 102 godine, odlično se sjeća mnogih važnijih povijesnih događaja iz razdoblja kraljevine Jugoslavije, djelomice čak i AustroUgarske, vremena Nezavisne Države Hrvatske i naravno života u emigraciji.

U narednom razdoblju objaviti ću u nekoliko nastavaka razgovor s Kazimirom Kovačićem, hrvatskim emigrantom koji živi u Argentini, star je 102 godine, odlično se sjeća mnogih važnijih povijesnih događaja iz razdoblja kraljevine Jugoslavije, djelomice čak i AustroUgarske, vremena Nezavisne Države Hrvatske i naravno života u emigraciji.

Kazimir Kovačić ima poseban dar govora kojim slušatelja uvede u ta davna vremena pa su ova njegova prisjećanja, svjedočanstva izuzetno vrijedna, budući dočaravaju neusporedivo snažniji dojam tih vremena od bilo kakvog dokumentarnog filma ili bezličnih povijesnih interpretatora.

Posebna vrijednost svjedočanstva Kazimira Kovačića jest u tome što je suvremenik svoje vlastite priče, politički nimalo kontaminiran jugoslavenstvom i omogućuje uvid u našu povijest sa jedne drugačije perspektive od one na koju smo navikli. Mogli bi reći s perspektive istine. Pogledajte prvi dio!

Marko Jurič/kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari