Pratite nas

Pregled

SVJEDOČENJE PRATESA I NJEGOVE BIVŠE ŽENE

Objavljeno

na

Krunoslav Prates: moja žena se skamenila kada je vidjela Perkovića na vratima, kasnije je tražio da nas ostavi same i da pojača radio

Devetoga dana suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu svjedočio je Krunoslav Prates te njegova bivša žena Keti Prates.

Keti Prates prva je svjedočila i ustrajala je u tome da se ne sjeća Perkovića i susreta s njim u Skopju, u Geretsriedu i u belgijskom Liegeu te ga također nije mogla prepoznati u sudnici. Sucu je kazala kako je prošlo 40 godina, a čovjek s kojeg je tada vidjela je bio vitak i mlad.

Sudac ju je upozorio kako zbog lažnog svjedočenja, koje je kazneno djelo, može završiti u zatvoru.

Bivša žena Krunoslava Pratesa nije se sjećala ni ceduljice s Perkovićevim brojem telefona koju je dala mužu ni dogovora o kontaktu Pratesa i Perkovića iz javne govornice ni toga da je morala otići u kuhinju i pojačati radio dok su njezin muž i Perković razgovarali. A sve to Prates je potvrdio u svom popodnevnom svjedočenju.

Krunoslav Prates ispričao je kako se priključio studentima tijekom Hrvatskog proljeća te došao u Berlin krajem 1971. godine i stupio u kontakt s Brankom Jelićem, krenuo raditi kao novinar te započeo politički rad.

Ispričao je o skromnom životu kojim je živio, kako su novine funkcionirale te o odnosima u emigraciji. Kazao je kako su govorili o Sindičiću kao izvršitelju u pošiljatelju u pokušaju atentata na Branka Jelića. Potvrdio je kako se govorilo da su udbaši ubačeni u emigrantske organizacije.

Ispričao je kako je upoznao Perkovića. “Kad je moja supruga išla kući u Skopje jer joj je majka bila bolesna, došao je jedan čovjek kod nje i odveli su je u policiju. Tamo ju je ispitivao jedan policajac, o meni, mojem radu. Ona je znala samo jednu pjesmu protiv Tita i jugoslavenskog rukovodstva. U oko 2 tjedna tamo morala je ići 12 puta u policiju”, rekao je.

Prates je rekao kako je njegova žena otprilike znala čime se on bavi i da je to opasno. Nije ga zvala već je mužu donijela jednu cedulju. Rekla je mužu kako oni znaju da nije terorist, već da piše novine, ali oni su htjeli kontakt s njim. Dali su joj cedulju s brojem telefona da im se javi te mu je rekla da nisu tako opasni kako ih on opisuje u novinama.

Meni je bilo jasno da se radi o tajnoj službi, no htio sam ženu držati dalje od toga i stupiti u kontakt s njemačkom tajnom policijom, rekao je Prates. Ispričao je kako je njegova žena oprala ceduljicu s brojem koji je ostavio u košulji. “Odlučio sam da neću ništa raditi, nemam dokaz, neću govoriti ni policiji ni Jeliću”, rekao je Prates.

Prates je ispričao kako nakon nekog vremena, u ljeto 1975. godine, dok su se on i žena spremali za kupovinu, na vrata stana je netko pozvonio, a Keti Prates je otvorila. “Moja se žena skamenila. Pitao sam što je, ona je stajala i samo gledala. Čovjek je pitao može li ući. Žena je rekla da je to čovjek koji ju je u Skopju ispitivao. Tako je taj prvi kontakt nastao – to je bio Perković, ali to ja tada nisam znao, nego tek nekoliko godina kasnije”, ispričao je Prates.

Tada je Pratesova žena otišla u drugu sobu i pojačala radio kako je Perković tražio. Perković i Prates su razgovarali oko jedan sat, a nakon toga je Perković tražio da ostanu u stanu još pola sata. Pratesova žena znala je za kontakte, no ona se nije javljala na telefon, ali bi mužu rekla kad bi telefon zvonio i u koliko sati.

Prates je puno čitao o Udbi, nije htio reći ni da, ni ne, ali se na kraju ipak javio, kazao je. Na pitanje je li se bojao kazao je da se “nije baš pravo bojao, ali se sjetio tih priča o Udbi”.

Rekao je kako je s Perkovićem imao dogovor o razmjeni informacija. Dogovor je bio da kad zvoni telefon u puni sat, Prates zove s javne govornice.

Prates je rekao kako je njegova tadašnja žena znala za njihove dogovore o telefonskim pozivima te joj je on pokušao objasniti tko je Perković.

Prates je odgovarao i na pitanja odvjetnika Ante Nobila o tome koje organizacije u emigracije su imale teroristički karakter, kazavši da su postojale takve organizacije, no HNO i program Ivana Jelića, za kojeg je Prates tada radio nije bila takva organizacija.

“Mi smo bili protiv terorizma. Jednom je nazvao Bruno Bušić, htio je poslati neke puške, taj Bušić je snimio film “Hrvati, teroristi ili borci za slobodu”. Bušić je tada živio u Njemačkoj, htio je da mu pošalju puške, da se prikaže oružana borba. Zamislite, Bušić je htio te puške”, rekao je Prates i dodao da je Nijemcima to prijavio pa je Bušić dobio izgon iz Njemačke.

Keti Prates ponovo je svjedočila danas popodne nakon bivšeg muža te je upozorena kako je njezin suprug svjedočio da mu je donijela cedulju s Perkovićevim brojem i s uputom da ga Prates nazove, što ona nije potvrdila. Također je kazala kako se Perkovića nije bojala, nije joj bilo čudno kada joj je Perković pozvonio na vrata te je mislila da je jako dobar prijatelj njezina muža.

Sudac je konstatirao kako je neobično da se Keti Prates onog događaj koji je njezin muž potvrdio, ne sjeća. Možda moj muž ima bolje pamćenje, kazala je Keti Prates.

Rekla je da ju nije interesiralo to što dok je njezin muž bio na putu, u njegovoj je radionici ubijen Stjepan Đureković, no kazala je kako joj je Đurekovića bilo žao.

Hrvati iz Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačka koji pomno prate suđenje kazali su nam kako je Krunoslav Prates prilikom ulaska u sudnicu pozdravio Perkovića i Mustača mahanjem.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

PENAVA: Ne odričem se HOS-a! JURČEVIĆ: ZDS smeta onima koji su rušili Vukovar!

Objavljeno

na

Objavio

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Bujica emitirana u predvečerje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ugostila je dr. Josipa Jurčevića, profesora suvremene hrvatske povijesti. Voditelj Velimir Bujanec u studiju je zapalio svijeću i pozvao ostale televizije da učine isto. U emisiji su izrečene ozbiljne optužbe protiv bivšeg čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, a objavljen je i letak kojim Rade Leskovac i Milorad Pupovac pozivaju na srpski dernek u Bršadin pokraj Vukovara, gdje će se 19. studenoga pod krinkom  “kulturno-umetničkog programa” zapravo slaviti pad grada.

PENAVA: KAD BI SMO SE ODREKLI HOS-a, TO BI ZNAČILO DA SE ODRIČEMO I DOMOVINSKOG RATA!

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici.

JURČEVIĆ: MERČEP JE HEROJ, A STANIMIROVIĆ ZLOČINAC – SVE DRUGO JE PERVERZIJA!

Voditelj Bujice je rekao, prema informacijama koje je dobio iz pouzdanih izvora u policiji, da su neki ljudi iz Negoslovaca propjevali protiv bivšeg predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića kao osobe koja je sudjelovala u planiranju i zataškavanju ratnih zločina. Stanimirović je Bujanca već tužio, na što je voditelj Bujice odgovorio da mu je to čast, pogotovo jer je Stanimirovićev odvjetnik Anto Nobilo… Jurčević se, komentirajući Stanimirovića, prisjetio prvog zapovjednika obrane Vukovara.

“Tomislav Merčep ustrojavao je tu obranu, lomljenje kičme na njemu višestruko je značajno jer je on iznio demokratske promjene na vukovarskom području. Maknut je pod čudnim okolnostima, a opravdao je obraz hrvatskog vojnika i u Slavoniji i u Lici. Svi koji su upoznati s događanjima u Vukovaru, znaju da je Merčep bio heroj, a ratni zločinac je Vojislav Stanimirović! Ovo je perverzija gdje se heroj medijski i pravosudno proglašava ratnim zločincem, a Stanimirović, osim što je sudjelovao u agresorskoj vlasti, aktivno je sudjelovao i u ratnim zločinima, za što postoje žive svjedoci! Stanimirović je donedavno bio predsjednik SDSS-a, stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, a danas je vodi Milorad Pupovac – pa sve postaje puno jasnije,“ rekao je bez ustručavanja gost Bujice.

U istom kontekstu spomenut je logor Velepromet, iz kojeg je “nestalo” na tisuće Vukovaraca!

“Velepromet je najveći logor koji je postojao za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, uključujući BIH! Prema podacima UN-a, kroz taj zastrašujući logor prošlo je između pet i 10 tisuća Vukovaraca… Prošli su najgore torture, još uvijek, 26 godina kasnije, 500-ak osoba traži svoje najmilije. Od tamo su distribuirani na druga stratišta, o tome postoje brojni iskazi, postojala je i evidencija u odjelima za ratne zločine u policiji, ali Erdutskim sporazumom sklopila se prljava politička trgovina protivna međunarodnom pravu, čak se trgovalo brojem onih koji se mogu procesuirati – i ništa se zločincima nije dogodilo. Sve je obavijeno velom tajne, a Velepromet je najsnažniji argument protiv ovakve nepravde,“ dodao je Jurčević i nastavio: “Velepromet je masovna zločinačka priča, da otvorite jedan slučaj, došli bi do cijelog sustava! Brojna svjedočanstva s obje strane, nedvojbeno govore o veličini tog zločina, čime bi se egzaktno mogao dokazati genocid u Vukovaru nad svima koji se nisu uklapali u velikosrpsku projekciju. Hrvatska politika dopustila je da se agresor artikulira, a etnički Srbi koji su branili Hrvatsku, progonjeni su i marginalizirani isto kao i svi hrvatski branitelji!“

BUJICA OBJAVILA SNIMKE: CIJELA DUBRAVA PODRŽALA HOS-ovce I NJIHOVA OBILJEŽJA U PARKU ŽARKA MANJKASA – CRVENKAPE!

Emisija je na početku, posebnim prilogom podsjetila na oduzimanje HOS-ove zastave i transparenta te privođenje četvero mladih domoljuba, na otvorenju Parka Žarka Manjkasa – Crvenkape, legendarnog HOS-ovca koji je poginuo u Bogdanovcima pokraj Vukovara. Prije tjedan dana privedeni su studentica iz Međimurja Barbara Turk te još trojica sinova hrvatskih branitelja, a u četvrtak ujutro su na isto mjesto došli vukovarski HOS-ovci, brojni branitelji i hrvatski domoljubi koji su ponosno nosili HOS-ove zastave i znakovlje. Na ulice je izašla cijela Dubrava, a pridružili su se i BBB-ovci. Na spomenik je tom prigodom nalijepljen znak HOS-a koji sadrži i pozdrav ‘Za dom spremni’. General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH, na skupu je rekao da se oduzimanjem znaka HOS-u, oduzima i budućnost Hrvatskoj te se pritom zapitao: “Gdje su bili ’91. ovi koji sada skidaju oznake HOS-a!?” General je poručio HOS-ovcima: “Nemojte odustati od vaših simbola jer će te tako pljunuti na vaše mrtve!“

Barbara Turk je u četvrtak u zagrebačkoj Dubravi dobila ovacije stotina okupljenih branitelja i građana, a vukovarski dragovoljac HOS-a Damir Markuš ogrnuo ju je njihovom zastavom. Policija ovaj puta nije intervenirala, a praktički je nije ni bilo, kao ni Petra Janjića – Tromblona… Ekskluzivnu izjavu za Bujicu dao je i Paul Nicolier, brat Jean-Michel Nicoliera: “HOS je vrlo važan za obranu Hrvatske. To nisu fašisti! Ljudi vole HOS, pogledajte!”

Izjavu Paula Nicoliera komentirao je gost Bujice: “Tragično je da se brat jednog od heroja hrvatske obrane mora osvrtati na optužbe i lijepljenje etiketa, što pokazuje svu apsurdnost i neodrživost situacije u kojoj se vodi specijalizirana medijska kampanja i lomi kičma Domovinskog rata!“

Prof. Jurčević je iznio svoje mišljenje o pozdravu ‘Za dom spremni’: – Koristile su ga mnoge postrojbe u Domovinskom ratu, 1. gardijska, 7. gardijska… Ne samo HOS. Oni kojima smeta ZDS napadali su Vukovar! To je obrambeni i patriotski pozdrav. Prvi pokušaj njegove kompromitacije dogodio se prije nekoliko godina kada je tu vrstu agresije izvršio ministar Jovanović, a usprkos promjeni vlasti, začuđen sam šte se sada nasjelo na tu podvalu. Sve ranije vlasti – i HDZ-ove i Račanova, legalizirale su taj pozdrav bez problema, nitko ga nije problematizirao niti spominjao dva i pol desetljeća. Pitanje je tko sada ruši temelje Hrvatske i hrvatskog obrambenog rata?

BRŠADIN – SRPSKI DERNEK POVODOM PADA GRADA HEROJA!

U emisiji je prikazan letak koji, kako je rekao voditelj, po Vukovaru dijele Rade Leskovac i njegova ekipa… Naime, 19. studenoga u Bršadinu pokraj Vukovara, mjestu s većinskim srpskim stanovništvom, neki će slaviti! U letku se poziva na događaj koji počinje u 18 ‘časova’: “Kulturno umetničko društvo Vaso Đurđević iz Bršadina i Srpsko kultrurno društvo Prosvjeta, pododbor Bršadin, organiziraju tzv. KONCERT NARODNIH IGARA I PESAMA kojima će navodno “obeležiti KRSNU SLAVU KUDA SVETOG STEFANA DEČANSKOG”.

“Učesnici programa” po navodima Bujice su “KUD MOSLAVINA IZ GAREŠNICE, KUD SEDMICA UGRINOVCI – SRBIJA I KUD VASO ĐURĐEVIĆ BRŠADIN“.

Jurčević je ovaj dernek nazvao čistom provokacijom.

“To je nastavak priče o utakmici ‘Zvezda’ – ‘Sinđelić’ koja se nije odigrala u Trpinji. Provokacije vezane za 18. studenoga, događaju se svake godine, ali i 02. svibnja, na obljetnicu pokolja u Borovu Selu. Potpuno je jasno o kome i čemu se tu radi… Ovo je test dokle se može ići u rehabilitaciji agresije. Ponavlja se priča s početka 90-ih godina…”

Bujanec je na kraju emisije pustio prilog o bajkerima koji su u tri dana prešli cijelu Hrvatsku, od Prevlake do Dunava. Po lošem vremenu putovali su prema Gradu heroju, posjetili su Knin i Škabrnju, Plitvička jezera gdje su se poklonili Josipu Joviću, a u Zagrebu su stali na Mirogoju gdje su zapalili svijeću predsjedniku Tuđmanu i poginulim braniteljima… U petak navečer sretno su stigli u Vukovar.

“To je duh koji će pobijediti sve neprijatelje, kao i ’91.“ zaključio je u Bujici Josip Jurčević.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari