Connect with us

Herceg Bosna

Svjedočenje pripadnika Al Qaide u redovima Armije BiH: ‘Sudjelovao sam u stravičnim zločinima odreda El Mudžahid nad Hrvatima’

Objavljeno

-

Haški sud je prije nekoiko dana u nepravomoćnoj presudi vodstvu Herceg Bosne izrijekom presudio i Republici Hrvatskoj kao sudioniku u međunarodnom oružanom sukobu. Međutim, slučaj Ali Hamada, državljanina Bahreina, koji je ovih dana isplivao u javnost, potvrdno govori o međunarodnom sukobu u BiH ali umjesto Hrvatske vojske u žižu interesa stavlja mrežu Al Qaide koja je ratovala na strani Armije BiH.

Oficir Al Qaide Ali Hamad, državljanin Bahreina, koji je ovog tjedna zatražio politički azil u Srbiji, poslije odležane 12-godišnje zatvorske kazne u BiH, priznao je kako je osobno za vrijeme rata u BiH sudjelovao u stravičnim zločinima odreda ‘El Mudžahid’ nad Hrvatima.

Ali Hamad kaže da sada sve priznaje zbog ‘grižnje savjesti’, ne tražeći za sebe nikakve privilegije. Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je Vladi Srbije da Ali Hamadu omogući dolazak u Srbiju i svjedočenje, piše Press online.

 

– Najveći broj ubojstava izvršio je Egipćanin Abu Mina, oficir zadužen za sigurnost i specijalne zadatke. Mina je ljude ubijao motornom pilom i velikim nožem. On je ubijao zarobljenike u Zavidovićima. Pred postrojenim mudžahedinima on im je sjekao glave sjekirom i naređivao nam da nabijamo zarobljenike na kolac i da ih ostavljamo da umru u najgorim mukama.

 

– Abu Mina je ubio četrnaestogodišnjeg dječaka na području Orašca, gdje se izvodila obuka pripadnika odreda. Dječakovog oca su prisilili da gleda kako mu ubijaju sina…

– U okolini Orašca osobno sam vidio ubojstvo jednog čovjeka. Prije toga zarobljena su četiri katolička fratra, a trebalo je da budu razmijenjeni za naše vojnike. Abu Maiz iz Saudijske Arabije je tada fratrima rekao: ‘Sada ćete vidjeti kako mudžahedini ubijaju’. Onda je pozvao Sabahudina. Dao mu je nož i rekao: ‘Mi ćemo ti omogućiti da ubiješ jednog neprijatelja’. Taj Sabahudin je, inače, bio invalid, nije bio sposoban za borbu… Tada je on udario žrtvu i oborio je na zemlju. Držao mu je noge, a Sabahudin mu je sjeo na leđa i zaklao ga. Zatim je Abu Maiz odvojio glavu od tela i odnio je do zarobljenih fratara, tjerao ih je ljube odrubljenu glavu, prenosi mučno svjedočanstvo Press Online.

[toggle_box title=”Mreža Al-Qaide u BiH još 1993. prijetila Dariju Kordiću  – Klikni” width=”Width of toggle box”]

Američke vlasti uhitile su Sulaimana Abu Ghaitha, zeta bivšeg čelnika al-Qaide Osame bin Ladena te al-Qaidinog glasnogovornika i sudionika rata u BiH, objavio je USA Today.

Sulaiman Abu Ghaith

CNN javlja kako je Sulaiman Abu Ghaith prebačen u SAD, točnije u New York te kako će se pred sudom pojaviti u petak kad će mu biti pročitana i optužnica.
Abu Ghaith je službeni glasnogovornik al-Qaide postao nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Bivši školski učitelj i propovjednik u džamiji u Kuvajtu, sudeći prema navodima američkih medija, borio se u Afganistanu te u Bosni i Hercegovini.

cbd46597a11aec79c05ecc6f37aa12b8

Prema tvrdnjama naših izvora Sulaiman Abu Ghaitha, koji je američkim službama postao zanimljiv tek nakon 11. rujna 2001., jedan je od ključnih uvoznika vehabijskog pokreta u BiH s početka devedesetih godina.

Dario Kordić u travnju 1993. bio izložen prijetnjama al-Qaide

Uhićenja al-Qaidinog glasnogovornika i navodi o njegovom sudjelovanju u ratnim sukobima u BiH ponovno su u žižu interesa stavili sudjelovanje arapskih plaćenika u ratu u BiH, pa tako i u bošnjačko-hrvatskom sukobu. Sudeći prema dostupnim izvorima dragovoljci iz arapskih zemalja imali su pod svojim nadzorom čitav niz postrojbi Armije BiH, uključujući i 7. muslimansku brigadu sa sjedištem u Zenici.

Kakve su bile aktivnosti i nakane spomenute postrojbe svjedoči i službeni dokument-prijetnja upućen 02. travnja 1993. osobno Dariju Kordiću, tadašnjem predsjedniku HDZ-a u općini Busovača. I unatoč činjenici da Kordić u to vrijeme nije imao nikakvih formalnih vojnih dužnosti u zapovjedništvu 7. muslimanske brigade, koju su formirali i logistički pomagali pripadnici mreže Osame bin Ladena, Kordiću je, kao glavnom političkom autoritetu hrvatskog naroda na prostoru Središnje Bosne, otvoreno zaprijećeno posljedicama zbog, kako ističu, uhićenja “stranih državljana, dobrovoljaca Armije BiH iz arapskih zemalja”.

Zapovjedništvo 7. Muslimanske brigade je u spomenutom dopisu, koji je HRsvijet ovih dana dobio na uvid, ultimativno zatražilo od Kordića da najdalje do 05. travnja 1993. iz zatvora pusti sve arapske dragovoljce, kako pripadnike Armije BiH tako i civile.

U slučaju negativnog odgovora na ovaj ultimatum Kordiću je tom prigodom otvoreno zaprijećeno uhićenjem ali i ukazano kako će o svemu biti upoznata “svjetska a posebno arapska”.

Naravno, pripadnici vehabijskog pokreta u redovima Armije BiH nikada nisu otvoreno ostvarili ovu prijetnju. Međutim, opravdano se sve učestalije postavlja pitanje jesu li ovu prijetnju ostvarili neizravno, točnije preko krivotvorenja dokaza protiv Kordića iznesenih tijekom procesa pred Haškim sudom.

Odgovor na ovo pitanje teško ćemo dobiti preko “domaćih aktera” inkorporiranih u ovu zavjeru. Međutim, moguće je da putem predstojećeg suđenja Sulaimanu Abu Ghaitha, zetu bivšeg čelnika al-Qaide Osame bin Ladena, doznamo više detalja o ovom zamršenom slučaju.

[/toggle_box]

Prema istom izvoru, pripadnici Al Qaide ubili su i dvojicu britanskih novinara.

– Abu Maiz je pričao da je on zajedno sa Imadom El Misrijom, Abu Minom, Abu Mealijom, Abdul Barom i Abu Hamazom ubio dvojicu Britanaca, novinara BBC-a, tvrdi Ali Hamad u svome iskazu.

Duško Tomić, odvjetnik Ali Hamada, kaže da je njegov klijent progovorio jer se „duboko kaje”.

– On ne traži trajni azil, već samo status privremeno iseljenog lica na tri meseca, kako bi se provjerili njegovi navodi. Posle toga bi se vratio u rodni Bahrein – tvrdi odvjetnik Tomić.

HRsvijet

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas