Connect with us

Svjedočili smo neviđenom obratu u povijesti parlamentarnih demokracija

Objavljeno

-

Još nezapamćen politički potez napravio je ovih dana aktualni predsjednik Ivo Josipović i njegov izborni stožer. Naime, u samo tjedan dana navedeni čudotvorci uspjeli su popraviti rejting Ive Josipovića za čak 10 posto. Kako se radi o nezapamćenom uspjehu jednog političkog stožera i kandidata red je da se ozbiljnije pozabavimo ovim fenomenom koji nam je donijela agencija za ispitivanje javnog mnijenja Cro Demoskop.

josipovic4Naime, nedugo nakon izbora za EU parlament agencija Mediana Fides provela je istraživanje za Jutarnji list. U istraživanju provedenom u razdoblju od 29. svibnja do 1. lipnja na uzorku od 600 ispitanika Ivo Josipović je imao podršku od 41,5 posto birača dok je Kolinda Grabar Kitarović uživala podršku 30,4 posto birača. Samo tjedan dana poslije, 8. lipnja, Cro Demoskop izlazi sa rezultatima ankete prema kojima Ivo Josipović uživa podršku čak 50,1 posto birača dok je Grabar Kitarović čak pala na 29, 2 posto podrške.

U samo tjedan dana svjedočili smo neviđenom obratu u povijesti parlamentarnih demokracija. Dok se pojedini kandidati mjesecima muče kako bi svoj imidž popravili za samo pola postotnog poena Ivo Josipović ga preko noći popravi za čak deset posto. Prva istraživanja javnog mnijenja koje su zajednički proveli Jutarnji list i agencija Mediana Fides objavljena su neposredno nakon euforije koja je zahvatila desnicu nakon kolapsa Josipovićeve političke opcije na EU izborima. Tada su iz Josipovićeva izbornog stožera odlučili objaviti navedene podatke kako bi zaustavili neviđenu euforiju na desnici te kako bi pokazali kako imaju kakvu takvu prednost u izbornoj utrci na predstojećim predsjedničkim izborima. Iako sam i tada, kao što i danas, tvrdio i tvrdim kako su i ti podaci režirani, oni su mnogo bliži istini nego podaci Cro Demoskopa.

Podaci koje je Jutarnji list objavio, a Mladen Pleše komentirao, izazvali su entuzijazam u redovima desnice i konsternaciju u redovima ljevice. Čak i tako frizirani podaci jasno su pokazali kako bi Ivo Josipović ubrzo mogao dijeliti ured sa bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, a kako bi HDZ, nakon Franje Tuđmana, konačno mogao osvojiti Pantovčak.

Tek nakon što su uočili kako desnica slavi čak i tako frizirane podatke u analitičkom timu Dejana Jovića pali se alarm. Rade telefoni i sa Cro Demoskopom se dogovaraju novi, „poboljšani“, rezultati ispitivanja javnog mnijenja. Jović ovaj put ne želi ništa prepustiti slučaju.

-Vratiti vi njega na dvadesetak posto podrške, šta je sigurno, sigurno je- nalaže poslušnima agencijama.

Međutim, kako javnosti objasniti ovako strelovit porast popularnosti? Možda svirkom sa Goranom Barom? Ručkom sa Obamom? Ili je presudio strašno inteligentan članak ljigavog Marka Biočine koji je u Večernjem listu ustvrdio kako je Josipović pokazao neovisnost od stranačkih i korporativnih interesa? Teško je i jedan od navedenih događaja u posljednje vrijeme mogao Josipoviću podizati rejting na više od jedan posto po danu. Dobro je u cijeloj priči da su i u analitičkom timu Dejana Jovića konačno shvatili kako bi Josipović mogao postati bivši pa su počeli raditi početničke pogreške. Bit će ih još, nemojte se začuditi ako Josipovićev rejting već sutra bude na 70 posto podrške. Jedina anketa koju Dejan Jović i Siniša Tatalović, uvaženi članovi beogradskih visokih krugova i prvi suradnici Ive Josipovića, neće moći krivotvoriti su rezultati vašeg glasanja na dan izbora za predsjednika Republike Hrvatske!

 

Željko Primorac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari