Connect with us

Svjetska banka Milanovićevoj Vladi: “Hrvatska je zapela u recesiji jer ste nesposobni!”

Published

on

Svjetska banka nesposobnoj je hrvatskoj Vladi udijelila još jednu pljusku. Kažu kako je Hrvatska fenomen jer ćemo, najvjerojatnije, i šestu godinu zaredom biti u recesiji!

Svjetska-banka1“Hrvatska, članica Europske unije, zapela je u recesiji jer nema čelnika koji mogu provesti nužne reforme te se favorizira javni sektor na štetu privatnog poduzetništva”, poručio je za Reuters Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Nade da će ulazak Hrvatske u EU oživjeti posrnulo hrvatsko gospodarstvo ostale su samo nade, a Hrvatskoj, koja je od 2008. godine zabilježila ukupni pad BDP-a od gotovo 13 posto, ne stižu bolji dani.

“Hrvatska će vjerojatno ući u šestu godinu recesije zaredom, što je prilično neobičan fenomen. Strukturni problemi, koje hrvatske vlade redom ne rješavaju, sprječavaju rast ekonomije”, ocijenio je Hahm.

U ovoj godini Svjetska banka Hrvatskoj predviđa novi gospodarski pad, od oko 0,5 posto. Ne vide se nikakve naznake skorog oporavka gospodarstva.

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići”

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku kaže kako su se dosadašnji pokušaji hrvatskih Vlasti za oživljavanjem gospodarstva oslanjali na mikro-inicijative kroz razne državne agencije, bez odgovarajuće koordinacije među onima koji donose političke odluke.

FAH-H7014456zoranmilanovic625

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići. Gospodarstvo treba nekoga tko će učinkovito koordinirati fiskalni okvir sa strukturnim reformama i tako otvoriti prostor za rast predvođen privatnim sektorom”, rekao je Hahm dodajući: “U suprotnom, možemo očekivati isto u budućnosti, što nije zadovoljavajuće za hrvatske građane”.

Reuters u članku ističe kako Milanovićeva vlada nije uspjela oživjeti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta i pokrenuti značajne reforme, a nisu propustili ni istaknuti kako je podrška javnosti nesposobnom premijeru pala na rekordno nisku razinu.

“Mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”

Hahm navodi kako je vrlo malo učinjeno da bi se pomoglo u napredovanju malim i srednjim tvrtkama te kako se Vlada, što je posve krivo, previše oslanja na javni sektor i ulaganja od strane državnih tvrtki.

Osim ogromne birokracije, Svjetska banka kao jedan od minusa Hrvatske ističe i sporost sudova. Nisu propustili ni osvrnuti se na posve promašenu poreznu politiku nesposobne Vlade koja silnim nametima guši poduzetništvo. No, zamjeraju i što nije uveden porez na imovinu.

“Bizarno je što Hrvatska, koja ima jedne od najviših poreznih opterećenja gospodarstva u Europi, nema porez na imovinu, unatoč brojnosti imovine od koje je mnoga u stanju mirovanja. S druge strane, mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”, rekao je Hahm.

hina/index

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari