Pratite nas

Svjetska banka Milanovićevoj Vladi: “Hrvatska je zapela u recesiji jer ste nesposobni!”

Objavljeno

na

Svjetska banka nesposobnoj je hrvatskoj Vladi udijelila još jednu pljusku. Kažu kako je Hrvatska fenomen jer ćemo, najvjerojatnije, i šestu godinu zaredom biti u recesiji!

Svjetska-banka1“Hrvatska, članica Europske unije, zapela je u recesiji jer nema čelnika koji mogu provesti nužne reforme te se favorizira javni sektor na štetu privatnog poduzetništva”, poručio je za Reuters Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Nade da će ulazak Hrvatske u EU oživjeti posrnulo hrvatsko gospodarstvo ostale su samo nade, a Hrvatskoj, koja je od 2008. godine zabilježila ukupni pad BDP-a od gotovo 13 posto, ne stižu bolji dani.

“Hrvatska će vjerojatno ući u šestu godinu recesije zaredom, što je prilično neobičan fenomen. Strukturni problemi, koje hrvatske vlade redom ne rješavaju, sprječavaju rast ekonomije”, ocijenio je Hahm.

U ovoj godini Svjetska banka Hrvatskoj predviđa novi gospodarski pad, od oko 0,5 posto. Ne vide se nikakve naznake skorog oporavka gospodarstva.

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići”

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku kaže kako su se dosadašnji pokušaji hrvatskih Vlasti za oživljavanjem gospodarstva oslanjali na mikro-inicijative kroz razne državne agencije, bez odgovarajuće koordinacije među onima koji donose političke odluke.

FAH-H7014456zoranmilanovic625

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići. Gospodarstvo treba nekoga tko će učinkovito koordinirati fiskalni okvir sa strukturnim reformama i tako otvoriti prostor za rast predvođen privatnim sektorom”, rekao je Hahm dodajući: “U suprotnom, možemo očekivati isto u budućnosti, što nije zadovoljavajuće za hrvatske građane”.

Reuters u članku ističe kako Milanovićeva vlada nije uspjela oživjeti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta i pokrenuti značajne reforme, a nisu propustili ni istaknuti kako je podrška javnosti nesposobnom premijeru pala na rekordno nisku razinu.

“Mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”

Hahm navodi kako je vrlo malo učinjeno da bi se pomoglo u napredovanju malim i srednjim tvrtkama te kako se Vlada, što je posve krivo, previše oslanja na javni sektor i ulaganja od strane državnih tvrtki.

Osim ogromne birokracije, Svjetska banka kao jedan od minusa Hrvatske ističe i sporost sudova. Nisu propustili ni osvrnuti se na posve promašenu poreznu politiku nesposobne Vlade koja silnim nametima guši poduzetništvo. No, zamjeraju i što nije uveden porez na imovinu.

“Bizarno je što Hrvatska, koja ima jedne od najviših poreznih opterećenja gospodarstva u Europi, nema porez na imovinu, unatoč brojnosti imovine od koje je mnoga u stanju mirovanja. S druge strane, mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”, rekao je Hahm.

hina/index

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari