Pratite nas

Svjetske sile više ne misle da je treći entitet loše rješenje

Objavljeno

na

Međunarodna je zajednica priznala da je to legitiman model, kao i da obrazloženja bošnjačkog odbijanja “zvuče prazno”

Posljednje izvješće Međunarodne krizne skupine (ICG) o stanju u Bosni i Hercegovini uzburkalo je duhove u ovoj zemlji i dalo nove argumente onima koji tvrde da dolazi do određenih promjena u politici vodećih međunarodnih aktera prema bosanskohercegovačkom pitanju. Nekoliko mjeseci nakon što je Europski parlament prihvatio rezoluciju u kojojzagovara federalizaciju umjesto centralističkih i separatističkih težnji, sa sličnim prijedlozima izlazi i ICG.

56268b765dd84b98bbdc0315440cea0eDosadašnje analize, izvješće i preporuke ICG-a uglavnom su slijedile politiku jačanja središnje, državne vlasti i kritizirale srpska, pa i hrvatska nastojanja za jačom decentralizacijom BiH i njihovo inzistiranje na pravima konstitutivnih naroda u odnosu na građane. Stoga su ICG često srpski i hrvatski političari u BiH nazivali „zagovornikom bošnjačke unitarističke politike“, odnosno promotorom građanske države.

Zaboravljene činjenice

Sada, pak, iz ICG-a poručuju kako BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju tako da novi aranžmani trebaju favorizirati federalistička, a ne centralistička rješenja. Znatan prostor daju i entitetu s hrvatskom većinom, za koji smatraju da je dobro rješenje, a obrazloženje bošnjačkoga odbijanja toga rješenja im “zvuči prazno”.

U izvješću su skrenuli pozornost i na zaboravljenu činjenicu kako je „na početku Federacija BiH bila federacija ne kantona, već dviju političkih zajednica i oblasti pod njihovom kontrolom” i da su u Federaciju na ravnopravnim osnovama ugrađeni Republika Bosna i Hercegovina sa svojim vojnim snagama (Armija BiH) i Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna sa svojim vojnim snagama (HVO).

Promjenu u stavovima ICG-a predstavlja i konstatacija analitičara da novi pristup ne podrazumijeva negiranje postojanja triju naroda BiH te da nijedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u golemoj mjeri podijeljeni na tri zajednice.

Ovakvi se stavovi pozorno promatraju zbog činjenice da je u svojih dvadesetak godina postojanja ICG umnogome slijedio ili utirao put američke politike na Balkanu, pa tako i u BiH. Tu povezanost američka administracija i ICG nikada nisu pokušali ni opovrgnuti. Stoga i ovaj zaokret u stavovima ICG-a mnogi tumače i kao zaokret američke, a time i međunarodne politike prema BiH. Takav stav zastupaju i u Institutu za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, koji je napravio vrlo temeljitu analizu zadnjeg izvješća ICG-a. Član stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja vjeruje da je sadržaj posljednjeg izvješća ICG-a i odraz promjene gledanja na situaciju u BiH u određenim političkim i institucionalnim strukturama u Washingtonu, koji su do sada isključivo forsirali građanski koncept, dok se koncept konstitutivnih naroda prihvaćao kao „nužno zlo“.

– No, politika je u pravilu vrlo pragmatična i određeni su krugovi u međunarodnoj zajednici postali svjesni činjenice da ti, uvjetno rečeno, građanski koncepti i negiranje nacionalne komponente ne daju rezultate. Nakon osam godina pokušaja nasilnog uvođenja određenih elemenata građanskog uređenja danas imamo situaciju koja je u svakom pogledu gora nego kada se krenulo u taj proces. Trenutačno imamo državu koja je razvaljena po svim osnovama i jedan od uzroka takvom stanju su upravo ovi pokušaji sa sadašnjom federalnom vladom iz koje su izbačeni Hrvati, Željkom Komšićem i slično – ističe Vukoja.

On vjeruje kako je u određenim međunarodnim krugovima, a prije svega američkim, jednostavno sazrela svijest da ti modeli nisu učinkoviti i da trebaju promijeniti odnos prema BiH. Pri tome vrlo važnim smatra da se ne nameću nikakva rješenja izvana, već da se model uređenja BiH traži između bitnih političkih aktera u BiH.

Bez uskraćivanja

– Međunarodna bi zajednica trebala osigurati ambijent u kojem svaka strana, a pri tome ponajprije mislim da legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, može slobodno artikulirati svoj politički prijedlog ili model uređenja države. Da se ne događa da se bilo tko osjeća uskraćenim i da osjeća da mu je nešto zabranjeno, kao što je to bio slučaj do sada, kada se nije uopće smjela razmatrati opcija trećeg entiteta. Treba priznati činjenično stanje, a ono je da više od 90 posto građana ove države sebe u političkom i nacionalnom smislu samo identificira kao pripadnike Srba, Bošnjaka ili Hrvata i, kada to prihvatimo, mnogo ćemo se lakše dogovoriti o modelu koji će oslikavati tu baznu političku i društvenu činjenicu. Mi ovdje doista postojimo i politički djelujemo u tri političke zajednice, tri konstitutivna naroda. I jedino kroz ta tri kanala možemo izgraditi stabilnu i funkcionalnu državu – ističe Vukoja.

Dobro je, kaže, da su Amerikanci priznali da je treći entitet legitiman model o kojem jedopušteno razgovarati. Vidjet ćemo može li se on argumentirano braniti i može li biti politički provediv.

– Ono što smo dobili ovim izvješćem, a posredno i od američke administracije, jest da je treći entitet jedna od mogućih, dopuštenih opcija za BiH. I to smatram velikim, golemim uspjehom i pozitivnim pomakom međunarodne zajednice na definiranju i problema i rješenja za BiH – zaključuje Vukoja.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu dr. Sead Turčalo smatra da su sadašnje veze ICG-a s američkom administracijom znatno slabije nego prije te da njihova izvješća danas nastaju kao „sublimacija priča s terena“.

– Ono što je čudno u njihovu prijedlogu jest da se govori o federalizaciji države koja ne bi bila etnička, ali da se sve političke zajednice u BiH zadovolje. Znamo da zadovoljavanje svih političkih zajednica u BiH znači etničko federaliziranje i zaokruživanje etničkih teritorija. Prema mome mišljenju nemoguće je pomiriti to dvoje. Reći da ćemo imati teritorijalne jedinice koje zadovoljavaju političke zajednice u BiH, a da u njima istodobno prevladava građanski koncept, praktično je nemoguće postići. Ako imamo federalne jedinice s dominacijom jednog naroda, a unutar nje vlada građanski, odnosno koncept „jedan čovjek, jedan glas“, imat ćemo dominaciju pripadnika te većinske etničke zajednice i marginalizaciju pripadnika svih ostalih etničkih skupina – kaže Turčalo i konstatira kako ICG zapravo ne nudi nikakvo novo rješenje za BiH.

On smatra naivnom tvrdnju da promjenu ustavnog uređenja BiH treba prepustiti domaćim političkim elitama jer one nisu, podsjeća Turčalo, dogovorile ni postojeći daytonski ustavni aranžman.

– Moguća je apsolutna decentralizacija države, ali tako da ona postane funkcionalna. A to se može dogoditi samo ako oni koji upravljaju državom počnu razmišljati izvan postojećih okvira u kojima je jedini cilj zadržati vlast svoje političke opcije. Dok se to ne dogodi, nikakav ustavni aranžman u BiH neće funkcionirati. Moram priznati da sam pesimističan u vezi s tim da će nakon listopadskih izbora doći do bilo kakvih ozbiljnijih promjena u međunarodnoj i unutarnjoj politici – kaže Turčalo.

Gotovo istodobno s izvješćem ICG-a u javnost je procurilo i istraživanje javnog mnijenja u BiH koje je naručila jedna druga američka organizacija, Nacionalni demokratski institut (NDI). To je istraživanja pokazalo da bi, kada bi se njih pitalo, većina bosanskohercegovačkih Hrvata izabrala upravo treći entitet kao način teritorijalne reorganizacije države. Ukupno 51 posto ispitanika hrvatske nacionalnosti smatra uspostavu trećeg entiteta najboljim rješenjem za teritorijalni preustroj BiH.

Međutim, ovakvo rješenje ima vrlo malu potporu među pripadnicima drugih dvaju naroda u državi. Samo jedan posto Bošnjaka i šest posto Srba to vidi kao najbolju opciju. Ukupno gledano, osam posto ispitanika u BiH je za uspostavu trećeg entiteta kao najpoželjnije rješenje. Ovakvi se stavovi djelomično mogu objasniti time da i Srbi i Bošnjaci već imaju entitete u kojima dominiraju pa hrvatski „problem“ s entitetom ne doživljavaju kao vlastiti.

U svakom slučaju, i ovo istraživanje pokazuje da će u BiH biti teško doći do konsenzusa o teritorijalnoj, a time i ustavnoj reorganizaciji zemlje.

Za Hrvate je, osim trećeg entiteta, najpoželjnija opcija ukidanje postojećih entiteta. Ukupno je 22 posto hrvatskih ispitanika izabralo to rješenje kao najbolje za teritorijalni preustroj BiH. Da BiH treba biti podijeljena na nekoliko ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije, smatra 13 posto hrvatskih ispitanika. Kada se ovaj postotak pridruži onima koji žele treći entitet, ispada da dvije trećine hrvatskih ispitanika žele decentraliziranu državu u kojoj će status sva tri naroda biti isti, što danas nije slučaj.

Hrvati su za BiH

Da uređenje BiH treba ostati kao što je danas, smatra tek devet posto Hrvata, dok podjelu BiH na tri neovisne države podupire zanemarivih tri posto bosanskohercegovačkih Hrvata.

Znatno drugačiji su odgovori Bošnjaka i Srba. Za Bošnjake je najprihvatljivija opcija ukidanje entiteta. Ovakvo rješenje podupire 59 posto bošnjačkih ispitanika.

Uz ovako suprotstavljene stavove pripadnika etničkih skupina i njihovih političkih predstavnika doista nema previše razloga za optimizam. Ozbiljne razgovore o ustavnoj, pa i teritorijalnoj reorganizaciji BiH, mogli bi potaknuti SAD i EU, ali njihovi konkretni potezi još se očekuju. SAD već godinu dana nema ni veleposlanika u Sarajevu, a EU je nakon propasti pregovora o provedbi presude „Sejdić i Finci“ BiH gurnula u drugi plan.

Ukrajinska kriza dodatno je udaljila BiH s vanjskopolitičkih radara Bruxellesa i Washingtona, a izvješće ICG-a prva je najava da BiH ponovno postaje predmet interesa velikih sila.

VečernjiList /Foto: PIXSELL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari