Connect with us

Herceg Bosna

Svjetski Dan mirovnih misija Ujedinjenih nacija

Objavljeno

-

[pullquote_left]U mirovnim misijama UN-a 195 policajaca i oko 600 vojnika iz BiH[/pullquote_left]  U travnju je Pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH otišla u misiju podrške miru ISAF u Afganistanu. U jedinici je 45 pripadnika Oružanih snaga BiH šeste rotacije. Dosad u mirovnim misijama nije zabilježen nijedan slučaj stradanja ili smrti pripadnika Oružanih snaga BiH, a obuka vojnika koji odlaze u mirovnu misiju u potpunosti je provedena po NATO-standardima.

Svjetski Dan mirovnih misija Ujedinjenih nacija (UN) obilježava se danas nizom manifestacija u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku i njezinim uredima  širom svijeta.Prema ocjenama međunarodnih dužnosnika Bosna i Hercegovina daje aktivan doprinos u mirovnim misijama u svijetu. Nakon ratnog razdoblja kada su BiH dolazili “mirovnjaci” iz drugih država, danas bh. vojnici i policajci aktivno sudjeluju u misijama podrške miru u nekoliko država.
Afghanistan Gates
U travnju je Pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH otišla u misiju podrške miru ISAF u Afganistanu. U jedinici je 45 pripadnika Oružanih snaga BiH šeste rotacije. Dosad u mirovnim misijama nije zabilježen nijedan slučaj stradanja ili smrti pripadnika Oružanih snaga BiH, a obuka vojnika koji odlaze u mirovnu misiju u potpunosti je  provedena po NATO-standardima.

Operacije podrške miru do sada je prošlo između 550 i 600 pripadnika Oružanih snaga BiH. Prema podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, Liberiji i Kipru raspoređena su 53 policijska službenika, a u operacijama podrške miru od 2000. godine do danas sudjelovalo je 195 policajaca iz BiH.

Primjer hrabrosti bh. policijskih službenika su Mišo Kesić i Goran Šušnja koji su u Južnom Sudanu spasili život jedanaestorici humanitarnih radnika nakon pada aviona u Yambiou. Jedan  broj bh. policajaca u mirovnim misijama u svijetu su odlikovali zapovjednici misija, predstavnici domaćih policijskih struktura, predsjednici pojedinih država, te specijalni predstavnik generalnog tajnika UN-a.

Generalni tajnik NATO-a Anders Fog Rasmusen je prilikom posjete BiH u veljači ove godine  rekao da NATO  izuzetno cijeni sudjelovanje BiH u ISAF misiji u Afganistanu što uključuje i vojnu policiju, koja je raspoređena u Kandaharu, ali i sudjelovanje u Jadranskoj povelji, gdje bh. instruktori obučavaju vojne policajce. BiH je ravnopravan partner u toj misiji, odnosno dio najveće koalicije koja je angažirana u jednoj takvoj misiji, ocjene su NATO-a.

Prilikom posjete BiH zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Philip Reeker je kazao da vojska radi dobro u okvirima svog mandata. Zastupa BiH u međunarodnim misijama izvan BiH kao što je misija ISAF  u Afganistanu zbog čega se Oružane snage BiH moraju podržavati.

Dan mirovnih misija UN-a  je ustanovljen prije 11 godina, u znak počasti svim palim vojnicima koji su služili u mirovnim misijama UN-a, a kao dan je izabran 29. svibanj kada je prva misija bila upućena u Palestinu. Od osnivanja prve mirovne misije UN-a, 1948. godine, do sada živote u službi mira je izgubilo više od 3.100 vojnika, policijskog i civilnog osoblja.

Više od 80.000 vojnika, 12.500 policajaca i 17.000 civilnog osoblja služi u 15 mirovnih misija UN-a na četiri kontinenta. Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari